Fasolka po bretońsku należy do tradycyjnych dań kuchni polskiej. Podstawowym składnikiem potrawy jest biała fasola typu mały jaś, sos pomidorowy, kiełbasa i boczek. Można ją podać na obiad lub jako dodatek do śniadania. Talerz z fasolką po bretońsku przyjemnie rozgrzewa i syci. To idealne danie na chłodniejsze pory roku.
Stockfood
(średnia 4.41 z 177 głosów)
Moczenie fasoli: wsypujemy ją do dużego garnka i zalewamy zimną wodą tak, aby powierzchnia wody była ok. 10 cm nad nasionami. Garnek przykrywamy pokrywką i zostawiamy na noc do namoczenia na ok. 10 godzin (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu moczenia fasoli).
Gotowanie fasoli: po namoczeniu odcedzamy fasolę na durszlaku i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy ją do garnka, zalewamy 1 l wody i wstawiamy do zagotowania. Gotujemy przez ok. 90 min, do czasu, aż będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę soli (5 g)
Smażenie dodatków: cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w plastry. Wrzucamy na patelnię boczek i smażymy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy kiełbasę i podsmażamy razem z boczkiem. Zdejmujemy mięso z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy cebulę przez ok. 5 min., po czym dodajemy boczek i kiełbasę. Smażymy kolejne 5 min.
Sos pomidorowy: smażone na patelni dodatki zalewamy pomidorami z puszki. Całość mieszamy i podgrzewamy przez ok. 5 min.
Fasolka po bretońsku: do sosu przekładamy fasolę wraz z wodą, w której się gotowała. Doprawiamy ją cząbrem, majerankiem, szczyptą soli i pieprzu. Wrzucamy liście laurowe, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 10 minut.
Podawanie: fasolka po bretońsku najlepiej smakuje ze świeżym chrupiącym pieczywem.
Porady
- Potrawę można przygotować z fasolki jaś w puszce. Wtedy pomijamy dwa pierwsze kroki i od razu przechodzimy do smażenia dodatków. To o wiele szybsza wersja, ale fasolka z puszki nie będzie miała takiego samego smaku jak świeżo ugotowana.
- Fasolka po bretońsku jest smaczna zarówno z większymi, jak i mniejszymi nasionami. Jednak polecamy te mniejsze o wielkości ok. 2 cm – szybciej się gotują i zgrabnie wyglądają.
- Ważnym składnikiem są pomidory, które możemy dodać w różnej formie. Latem warto sięgnąć po świeże warzywa, które należy sparzyć, obrać ze skórki i dokładnie zmiksować. Poza sezonem lepszą opcją będzie przecier pomidorowy, passata lub pomidory z puszki.
- Jeśli chcemy przygotować nieco zdrowszy wariant fasolki po bretońsku, możemy zrezygnować ze smażenia kiełbasy i boczku, a zamiast tego obgotować je w wodzie.
- Danie możemy przygotować również w wersji bezmięsnej, np. z tofu lub seitanem.
- Do potrawy można dodać odrobinę sosu sojowego, który nada jej ciemniejszy i głębszy odcień oraz bardziej wyrazisty smak.
- Świetnie smakuje posypana posiekaną natką pietruszki.
Fasola po bretońsku jest tradycyjnym daniem kuchni polskiej, jednak trudno nie zauważyć związku z popularną w Wielkiej Brytanii „baked beans”, czyli fasolką w sosie pomidorowym. Być może przepis na nią został przywieziony przez emigrantów, a następnie nieco zmieniony i dostosowany do rodzimych smaków oraz dostępnych produktów.
Brytyjska fasolka w sosie pomidorowym to bezmięsny dodatek, który jest nieodłącznym składnikiem English breakfast, czyli angielskiego śniadania z jajkami sadzonymi, smażonymi kiełbaskami i pieczarkami.
Jeśli chcemy, aby fasolka po bretońsku miała gęstszą konsystencję, możemy dodać do niej zasmażkę. W osobnym rondelku roztapiamy łyżkę masła (ok. 15 g) i mieszamy je z łyżką mąki pszennej (również 15 g). Do zasmażki dodajemy trochę sosu z fasolki (2–3 łyżki), mieszamy, po czym przelewamy całość na patelnię z potrawą.
Lżejszą wersję zasmażki przygotujemy, mieszając mąkę z zimną wodą (bez masła). Osoby na diecie bezglutenowej, zamiast mąki pszennej, mogą wykorzystać np. mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą.
Podstawowym ziołem dodawanym do fasolki po bretońsku jest oczywiście majeranek – bez niego trudno wyobrazić sobie to danie. Nadaje on całości niepowtarzalnego smaku i aromatu. Ponadto ułatwia trawienie.
Do fasoli po bretońsku, oprócz majeranku i podstawowych przypraw, takich jak sól i pieprz, można dodać:
Komentarze