Zupa dyniowa z chrupiącym chorizo

Zupa dyniowa to jesienny klasyk. Tym razem przyprawiamy ją na ostro i dodajemy plasterki chrupiącej kiełbasy chorizo. Taki obiad rozgrzewa i syci na długi czas.

Zupyzupa kremzupa z dynikrem

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 183 głosów)

Składniki:

  • dynia hokkaido, przekrojona na pół, pozbawiona włókien oraz nasion, obrana i pokrojona w cząstki
  • łyżka suszonej liściastej herbaty
  • 2 łyżki oleju
  • 3 szalotki, obrane i posiekane
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 400–500 ml bulionu warzywnego lub wody
  • sól, pieprz, cynamon
  • pętko kiełbasy chorizo, pokrojonej w plasterki
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Dynię układamy na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy do momentu, aż pojawią się dekoracyjne paski, po czym przewracamy na drugą stronę i smażymy. Wolne przestrzenie na patelni posypujemy odrobiną suszonej herbaty, przykrywamy pokrywą lub robimy kopułę z folii aluminiowej i smażymy dynię przez kolejne 5 min.
  • W ten sposób uzyskamy efekt aromatu wędzenia. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy szalotki, dodajemy kawałki grillowano-wędzonej dyni, cukier trzcinowy i chwilę smażymy. Wlewamy bulion lub wodę i gotujemy pod przykryciem 15 min.
  • Wszystko miksujemy na purée i doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem (w razie potrzeby do rozrzedzenia dodajemy gotującą wodę lub śmietanę). Chorizo podsmażamy na patelni, bez tłuszczu, z obu stron na chrupko.
  • Zupę rozlewamy do miseczek i podajemy z plasterkami chorizo z odrobiną oleju ze smażenia, udekorowane świeżym tymiankiem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2018

Porady

Zobacz też: Dynia piżmowa w sałatce z jabłkiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy