Zupa krem z dyni

Ocena:

4.27 (210)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa krem z dyni to hit wśród jesiennych dań obiadowych. Ma piękny pomarańczowy kolor, lekko orzechowy aromat i aksamitną konsystencję. Dodatek imbiru nadaje jej ciekawy, korzenny charakter. Polecamy wykończyć ją gęstą śmietaną, płatkami chili i natką pietruszki. Przygotujcie się na deszczowe popołudnia i sprawdźcie, jak zrobić zupę krem z dyni. Rozgrzeje Was i zachwyci smakiem.

Składniki:

  • dynia  800 g

  • ziemniaki  200 g

  • marchewka  150 g

  • cebula  150 g

  • czosnek  2 ząbki

  • imbir  5 g

  • masło  30 g

  • bulion warzywny  300 ml

  • mleko  250 ml

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

Zupa krem z dyni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: dynię obieramy ze skórki i przekrajamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Oczyszczony miąższ dzielimy na mniejsze części. Ziemniaki i marchewkę skrobiemy i kroimy w kostkę. Cebulę pozbawiamy łupinki i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę.

  • Krok 2:

    Gotowanie: roztapiamy masło w dużym garnku. Wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy je, aż uwolnią wyraźny aromat. Dodajemy pozostałe warzywa, czyli dynię, marchewkę i ziemniaki, a także imbir, pieprz i sól. Zalewamy całość bulionem warzywnym. Gotujemy przez około 20 minut.

  • Krok 3:

    Zupa krem z dyni: kiedy wszystkie warzywa zmiękną, miksujemy je z dodatkiem pełnotłustego mleka. Podajemy danie w głębokich talerzach. Możemy udekorować je gęstą śmietaną, płatkami chili i natką pietruszki.  

Porady

  • Jeśli chcemy, żeby krem dyniowy miał dobrze wyczuwalny, lekko pikantny smak, wykorzystajmy świeży korzeń imbiru. Można go posiekać lub zetrzeć na tarce i podsmażyć razem z cebulką i czosnkiem. Sprawdzi się też sproszkowana przyprawa, ale jest mniej wyrazista.   
  • Słodycz i kolor dyniowej zupy podkreśla marchewka. W niektórych przepisach można znaleźć również pomidory, które stanowią lekko kwaskowy, świeży element. Pomarańczową barwę możemy wzmocnić za pomocą sproszkowanej kurkumy. 
  • Smaczne danie obiadowe powstanie z pękatej odmiany hokkaido. Sezon na ten rarytas trwa w Polsce od września do listopada. W naszych kuchniach jesienią może też zagościć pyszna zupa z dyni piżmowej o lekko orzechowym posmaku. Będą się one różnić barwą i poziomem słodyczy.    
  • Żeby zupa dyniowa miała aksamitną, idealnie gładką konsystencję, polecamy przetrzeć ją przez gęste sito. Czynność tę można powtarzać, aż efekt będzie zadowalający.  
  • Składniki proponujemy zmiksować z mlekiem o zawartości tłuszczu 3,2%, ale sprawdzi się też płynna śmietanka 30%. Jeśli chcemy zrobić potrawę o orientalnym profilu smakowym, świetnym pomysłem jest zupa z dyni z mlekiem kokosowym. To także propozycja dla wegan. Osoby na diecie roślinnej mogą podsmażyć warzywa na oleju.  
  • Warto zawsze mieć w spiżarni mus z dyni. Dzięki niemu powstanie błyskawiczna zupa krem na obiad. Zapasy w postaci przecieru można też trzymać w zamrażarce. Kiedy zimą najdzie nas ochota na rozgrzewający posiłek, wystarczy podsmażyć aromatyczne składniki (cebulę, czosnek imbir) i dodać do nich gotowe purée oraz mleko lub śmietankę. 
  • Inną, nieco bardziej pracochłonną wersją tego dania jest zupa krem z pieczonej dyni. Pomarańczowy miąższ podczas obróbki w piekarniku zyskuje orzechowe nuty smakowe. Będzie miał też niezwykły, wędzony aromat, jeśli doprawimy go papryką chipotle.    
  • Dynia na zupę powinna gotować się w wywarze dobrej jakości, najlepiej na bazie jarzyn korzeniowych. Dobrze sprawdzi się domowy bulion warzywny.   
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak przyprawić zupę krem z dyni? 

Najprostsza zupa krem z dyni hokkaido lub piżmowej jest dosyć delikatna, a niektórym może wydawać się zbyt mdła. Żeby zbalansować jej słodki smak, warto wykorzystać odpowiednie aromatyczne dodatki. Zazwyczaj jest to imbir, który często odgrywa ważną rolę w rozgrzewających, jesiennych potrawach. Co jeszcze można wykorzystać? Podpowiadamy, jakie przyprawy do zupy dyniowej sprawdzą się najlepiej:  

  • gałka muszkatołowa – niezawodna w kremowych daniach ze śmietanową nutą. Uwydatnia wytrawny, korzenny aromat zupy. 
  • papryczka chili – dla miłośników pikantnych potraw. Doskonale balansuje słodycz dyni. Polecamy posypanie gotowego kremu suszonymi płatkami chili, które nie tylko nadadzą daniu nowy wymiar, ale także roztoczą przyjemny, jesienny aromat w kuchni. 
  • kumin (kmin rzymski) – świetnie pasuje do dań w stylu orientalnym. Ziarna w całości uprażyć na suchej patelni, a następnie dodać do składników zupy i ją zmiksować. Dobrze komponuje się z mlekiem kokosowym i kolendrą. 
  • rozmaryn – świeże zioła można wrzucić do zupy przed zblendowaniem lub udekorować nimi gotowy krem z dyni. Sprawdzą się też tymianek, bazylia, oregano lub szałwia. 

Kremowa zupa z dyni – dodatki  

Podstawowy przepis na krem z dyni przyda się szczególnie w jesienne i zimowe dni. Żeby stworzyć dzięki niemu sycące danie obiadowe, warto uzupełnić go o pożywny akompaniament białka, węglowodanów lub zdrowych tłuszczów. Co dodać do zupy z dyni piżmowej lub hokkaido? Oto kilka propozycji: 

  • pieczywo – w postaci świeżej bagietki podanej obok talerza lub chrupiącego wykończenia. Zupa krem z dyni z grzankami ziołowymi lub czosnkowymi to doskonałe danie lunchowe lub obiadowe.  
  • soczewica – wybierzmy jej czerwoną odmianę, żeby podbić barwę zupy. To świetne źródło pełnowartościowego białka i energii dla wegan i osób na diecie redukcyjnej.  
  • pikantne chorizo – fantastyczny dodatek dla miłośników hiszpańskiej kuchni. Wynosi zupę na wyżyny smaku dzięki charakterystycznemu aromatowi wędzonej papryki. 
  • masło orzechowe – najlepiej wykorzystać produkt bez dodatku cukru i soli. Jest kaloryczny, ale zapewnia solidną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechowe nuty doskonale współgrają z kremową konsystencją i delikatnością zupy krem z dyni z imbirem. 
  • chipsy z boczku – dla smakoszy, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez dodatku mięsnego. Nie tylko zadowolą wybredne kubki smakowe, ale także przyjemnie chrupią.  
  • orzechy i nasiona – przede wszystkim pestki dyni, które nie tylko dobrze komponują się z miąższem tego samego warzywa, ale także zapewniają porcję błonnika pokarmowego. Do zupy można też dodać orzechy włoskie, nerkowce lub ziarna słonecznika. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne