Churros to klasyczny deser hiszpański z parzonego ciasta smażonego na głębokim tłuszczu. Powstaje z kilku prostych składników, które zawsze mamy w kuchni. Zazwyczaj podaje się je z cukrem pudrem, ale coraz większą popularność zdobywają słodkie sosy, w których maczamy te pyszne pałeczki. Świetnie sprawdzają się na przyjęciach, spotkaniach w gronie rodzinnym czy też kinderbalach. Jak je zrobić? Poniżej podajemy prosty przepis na churros!
iStock
(średnia 4.48 z 161 głosów)
Suche składniki: mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia.
Ciasto: wodę zagotowujemy, a następnie rozpuszczamy w niej masło. Do wciąż wrzącej mieszanki dosypujemy wcześniej przesianą mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Ciasto energicznie mieszamy na gładką masę i zostawiamy do ostygnięcia.
Jajka: rozkłócamy je w osobnej misce i ubijamy je na puszysty krem. Następnie dodajemy je do ostygniętego ciasta i ponownie mieszamy. Ciasto odstawiamy na 30 minut.
Smażenie: ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z grubą końcówką. Formujemy podłużne kształty, które wyciskamy wprost do garnka z rozgrzanym olejem. Smażymy na złoto-brązowy kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Pozostawiamy do wystudzenia.
Podanie: przestudzone oprószamy cukrem pudrem. Podajemy z czekoladowym fondue lub innymi słodkimi sosami.
Porady
- Do smażenia churros najlepiej wykorzystać olej rzepakowy. Opcjonalnie możemy usmażyć je na oleju słonecznikowym.
- To idealna propozycja na tłusty czwartek i na cały karnawał zamiast tradycyjnych pączków. W Hiszpanii je się je również w sylwestra. Churros z czekoladą to świetna opcja na przyjęcie dla dzieci.
- Można je podawać z cukrem pudrem lub posypane cukrem o dość dużej gramaturze, a także z sosem czekoladowym (sprawdzi się też gotowa nutella), karmelowym, kokosowym.
- W Polsce churros traktuje się jak deser i je się na podwieczorek. Natomiast w Hiszpanii i w Meksyku (gdzie są równie popularne) zwykle podawane są na śniadanie.
- Do ich przygotowania przyda się dobra patelnia, przeznaczona do smażenia na głębokim tłuszczu, a także łyżka cedzakowa do wyławiania i koniecznie rękaw cukierniczy o kształcie gwiazdki.
Churros to świetny deser dla fanów pączków i faworków. Są miękkie w środku i przyjemnie chrupiące na zewnątrz, mają kształt długiego słupka, o kształcie gwiazdy. Zdecydowanie nie jest to dietetyczna przekąska, zwłaszcza w towarzystwie dodatków, które wprowadzają dodatkowe kalorie. Ale raz na jakiś czas można sobie na nie pozwolić, bo smakują wprost fenomenalnie.
Zwykle podaje się je z:
Churros można również nadziewać. Wystarczy po usmażeniu przełożyć wybraną masę, np. z sera twarogowego, przełożyć do szprycy i wcisnąć ją w środek pałeczek z ciasta parzonego.
Ta tradycyjna hiszpańska przekąska – z całą pewnością nie jest niskokalorycznym deserem. Jednakże za sprawą kilku tricków możemy przyrządzić churros w wersji fit:
Komentarze