Churros

Churros to klasyczny deser hiszpański z parzonego ciasta smażonego na głębokim tłuszczu. Powstaje z kilku prostych składników, które zawsze mamy w kuchni. Zazwyczaj podaje się je z cukrem pudrem, ale coraz większą popularność zdobywają słodkie sosy, w których maczamy te pyszne pałeczki. Świetnie sprawdzają się na przyjęciach, spotkaniach w gronie rodzinnym czy też kinderbalach. Jak je zrobić? Poniżej podajemy prosty przepis na churros!

dodany przez: marlenas

desery

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 161 głosów)

Churros - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Suche składniki: mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia.

  • 2.

    Ciasto: wodę zagotowujemy, a następnie rozpuszczamy w niej masło. Do wciąż wrzącej mieszanki dosypujemy wcześniej przesianą mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Ciasto energicznie mieszamy na gładką masę i zostawiamy do ostygnięcia.

  • 3.

    Jajka: rozkłócamy je w osobnej misce i ubijamy je na puszysty krem. Następnie dodajemy je do ostygniętego ciasta i ponownie mieszamy. Ciasto odstawiamy na 30 minut.

  • 4.

    Smażenie: ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z grubą końcówką. Formujemy podłużne kształty, które wyciskamy wprost do garnka z rozgrzanym olejem. Smażymy na złoto-brązowy kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Pozostawiamy do wystudzenia.

  • 5.

    Podanie: przestudzone oprószamy cukrem pudrem. Podajemy z czekoladowym fondue lub innymi słodkimi sosami.

Porady

  • Do smażenia churros najlepiej wykorzystać olej rzepakowy. Opcjonalnie możemy usmażyć je na oleju słonecznikowym.
  • To idealna propozycja na tłusty czwartek i na cały karnawał zamiast tradycyjnych pączków. W Hiszpanii je się je również w sylwestra. Churros z czekoladą to świetna opcja na przyjęcie dla dzieci.
  • Można je podawać z cukrem pudrem lub posypane cukrem o dość dużej gramaturze, a także z sosem czekoladowym (sprawdzi się też gotowa nutella), karmelowym, kokosowym.
  • W Polsce churros traktuje się jak deser i je się na podwieczorek. Natomiast w Hiszpanii i w Meksyku (gdzie są równie popularne) zwykle podawane są na śniadanie.
  • Do ich przygotowania przyda się dobra patelnia, przeznaczona do smażenia na głębokim tłuszczu, a także łyżka cedzakowa do wyławiania i koniecznie rękaw cukierniczy o kształcie gwiazdki.

Notka redakcyjna

Z czym podawać churros?

Churros to świetny deser dla fanów pączków i faworków. miękkie w środku i przyjemnie chrupiące na zewnątrz, mają kształt długiego słupka, o kształcie gwiazdy. Zdecydowanie nie jest to dietetyczna przekąska, zwłaszcza w towarzystwie dodatków, które wprowadzają dodatkowe kalorie. Ale raz na jakiś czas można sobie na nie pozwolić, bo smakują wprost fenomenalnie.
Zwykle podaje się je z:

  • cukrem pudrem lub białym o dużej gramaturze - odpowiedni będzie też trzcinowy,
  • powidłami śliwkowymi,
  • konfiturą, najlepiej domową i o lekko kwaśnym smaku, np. malinową lub wiśniową,
  • słodkimi sosami i kremami - czekoladowym, karmelowym, np. z argentyńskim dulce de leche bądź kokosowym,
  • słodkich posypek - tu mamy pełną dowolność, można wykorzystać gotowe, drobne produkty,
  • cynamonem i syropem klonowym - ta wersja przypadnie do gustu wszystkim fanom przypraw korzennych.

Churros można również nadziewać. Wystarczy po usmażeniu przełożyć wybraną masę, np. z sera twarogowego, przełożyć do szprycy i wcisnąć ją w środek pałeczek z ciasta parzonego.

Churros w wersji fit

Ta tradycyjna hiszpańska przekąska – z całą pewnością nie jest niskokalorycznym deserem. Jednakże za sprawą kilku tricków możemy przyrządzić churros w wersji fit:

  • wystarczy zamienić mąkę pszenną na bezglutenową (np. mąkę ryżową),
  • cukier na ksylitol, czyli naturalny cukier brzozowy lub erytrytol, który praktycznie nie ma kalorii, a do tego w ok. 90% wydala się z organizmu,
  • zamiast smażyć churros w głębokim tłuszczu, możemy upiec je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 15–20 minut.
  • warto podać je bez dodatków lub wybierać te mniej kaloryczne – można też zrobić cukier puder z ksylitolu lub erytrytolu.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy