Churros

Ocena:

4.48 (161)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Churros to klasyczny deser hiszpański z parzonego ciasta smażonego na głębokim tłuszczu. Powstaje z kilku prostych składników, które zawsze mamy w kuchni. Chrupiące pręciki zazwyczaj podaje się obtoczone w cukrze i cynamonie. Wybitnie smakują maczane w sosie czekoladowym. To ciekawa karnawałowa alternatywa dla pączków i faworków. Sprawdźcie, jak zrobić churros. Przepis wcale nie jest trudny. Deser powstaje w 30 minut. 

Składniki:

  • woda  250 ml

  • masło  100 g

  • mąka pszenna  150 g

  • cukier drobny  50 g

  • esencja waniliowa  5 ml

  • jajka  3 szt.

  • sól  2 g

  • olej  1 l

  • czekolada deserowa  100 g

  • śmietana 30%  150 ml

  • cynamon  2 g

Churros - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Baza do ciasta parzonego: umieszczamy w garnku masło, 20 g cukru, szczyptę soli i esencję waniliową. Dolewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i stopniowo dosypujemy mąkę. Na początku możemy mieszać masę rózgą, ale po chwili stanie się gęsta i trzeba będzie ją ucierać drewnianą łyżką lub łopatką. Powinniśmy otrzymać jednolite ciasto, które nie przykleja się do garnka. 

    churros - ciasto parzone
  • Krok 2:

    Dodawanie jajek: zdejmujemy masę z palnika. Lekko ją studzimy. Dodajemy jajko. Mieszamy łopatką. Początkowo mogłoby się wydawać, że składniki nie chcą się połączyć, ale po chwili ucierania otrzymamy jednolitą masę. Kolejno dodajemy pozostałe jajka, za każdym razem dokładnie mieszając. W efekcie uzyskamy gładkie, miękkie ciasto ptysiowe, które z łatwością odchodzi od ścianek garnka. Przekładamy je do szprycy lub rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. 

    churros - ciasto parzone w rękawie
  • Krok 3:

    Smażenie: rozgrzewamy olej w garnku z grubym dnem do około 180°C. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę, możemy wrzucić do niego mały kawałek ciasta. Kiedy po krótkiej chwili wypłynie na powierzchnię, a olej dookoła niego zacznie się burzyć, możemy spokojnie smażyć nasze churros. Wyciskamy masę z rękawa bezpośrednio do garnka. Tworzymy pręciki o długości około 10 cm. Odcinamy porcję od tylki za pomocą nożyka lub nożyczek. Po 2 minutach przekręcamy ciasteczka, żeby usmażyły się równomiernie. Kiedy zarumienią się ze wszystkich stron, wyjmujemy je na ręcznik papierowy za pomocą łyżki cedzakowej. 

    churros - smażenie
  • Krok 4:

    Posypka: mieszamy cukier (najlepiej drobny, który z łatwością przyklei się do ciasteczek) z cynamonem. Obtaczamy jeszcze ciepłe churrosy w posypce. Smażony deser możemy też oprószyć cukrem pudrem. 

    churros - obtaczanie w cukrze
  • Krok 5:

    Podanie: łamiemy czekoladę na cząstki. Zalewamy ją gorącą śmietanką 30%. Przykrywamy naczynie i odstawiamy je na kilka minut. Mieszamy składniki, aż całkowicie się połączą i powstanie kremowa polewa. Układamy chrupiące hiszpańskie ciasteczka na talerzu lub paterze. Serwujemy z sosem czekoladowym. 

    churros - podanie

Porady

  • Do smażenia najlepiej wykorzystać olej rzepakowy. Opcjonalnie możemy użyć oleju słonecznikowego, kukurydzianego lub z orzeszków ziemnych. 
  • To idealna propozycja na tłusty czwartek i na cały karnawał zamiast tradycyjnych pączków z marmoladą. Churros z czekoladą to świetna opcja na przyjęcie dla dzieci. W Hiszpanii i w Meksyku (gdzie są równie popularne) podawane są też na śniadanie. 
  • Smażony przysmak z ciasta ptysiowego można również nadziewać, w podobny sposób jak profiterole lub eklery. Umieszczamy wybraną masę, na przykład budyń lub krem orzechowy, w szprycy lub rękawie cukierniczym z wąską końcówką. Wydrążamy i wypełniamy ciasteczka. 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podawać churros? 

Churros to świetny deser dla fanów pączków i faworków. Są miękkie w środku i przyjemnie chrupiące na zewnątrz. Mają kształt długiego słupka, o przekroju gwiazdy. Zdecydowanie nie jest to dietetyczna przekąska, zwłaszcza w towarzystwie słodkich dodatków. Raz na jakiś czas można sobie na nie jednak pozwolić, szczególnie w karnawale, bo smakują wprost fenomenalnie. Możemy podawać je z: 

  • powidłami śliwkowymi lub konfiturą, najlepiej domową i o lekko kwaśnym smaku, na przykład malinową lub wiśniową, 
  • dulce de lechemlecznym karmelem powszechnie używanym w kuchni latynoskiej (to odpowiednik naszego kajmaku), 
  • sosem kokosowym, 
  • kremem angielskim (crème anglaise) – to płynny waniliowy budyń, w którym można maczać chrupiące churrosy, 
  • cynamonem i syropem klonowym – ta wersja przypadnie do gustu wszystkim fanom przypraw korzennych

Ciasteczka churros można też zamoczyć w różanym syropie cukrowym na wzór indyjskich deserów, a także obtoczyć w dowolnej posypce, na przykład z pokruszonych orzechów lub wiórków czekoladowych.  

Churros w wersji fit 

Ta tradycyjna hiszpańska przekąska z całą pewnością nie jest niskokalorycznym deserem. Jednakże za sprawą kilku trików możemy zmodyfikować przepis na churros i przyrządzić je w wersji fit: 

  • zamieńmy mąkę pszenną na produkt o niższym indeksie glikemicznym (np. pełnoziarnisty), 
  • zastąpmy biały cukier ksylitolem, czyli naturalnym cukrem brzozowym, lub erytrytolem, który praktycznie nie ma kalorii, a do tego w ok. 90% wydala się z organizmu, 
  • zamiast smażyć ciasteczka w głębokim tłuszczu, możemy piec je w piekarniku rozgrzanym do 200°C, przez około 15–20 minut. Istnieje także maszynka do churros (opiekacz), która pozwala przyrządzić je bez oleju, podobnie jak gofry. 
  • warto podać deser bez dodatków lub wybrać mniej kaloryczny akompaniament – można też zrobić posypkę z ksylitolu lub erytrytolu (zmielić je na puder). 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne