REKLAMA

Hiszpańskie churros z czekoladą

Churros to tradycyjny wypiek hiszpański, który smażony jest na głębokim tłuszczu. Przygotowuje się go z mąki pszennej, cukru i ewentualnie jajek. Zwykle churros serwuje się wraz z cukrem pudrem, niekiedy także z serem twarogowym czy też kremem czekoladowym. Niekiedy hiszpańskie ciasta churros porównywane są do naszych pączków – łączy je ze sobą sposób przygotowania i smażenie na głębokim tłuszczu. Churros świetnie sprawdzają się na przyjęciach, spotkaniach w gronie rodzinnym czy też kinderbalach. Jak zrobić churros? Poniżej podajemy prosty przepis!

dodany przez: marlenas

Desery

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 159 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ciasto na churros: wodę zagotowujemy, a następnie rozpuszczamy w niej masło. Do wciąż wrzącej mieszanki dosypujemy wcześniej przesianą mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Ciasto energicznie mieszamy na gładką masę i zostawiamy do ostygnięcia. W osobnej misce rozkłócamy jajka i ubijamy je na puszysty krem. Następnie dodajemy je do ostygniętego ciasta i ponownie mieszamy. Ciasto odstawiamy na 30 minut.

  • 2.

    Smażenie churros: Następnie przekładamy je do rękawa cukierniczego z grubą końcówką. Formujemy z niego churros, które wyciskamy wprost do garnka z rozgrzanym olejem. Churros smażymy w głębokim tłuszczu na złotobrązowy kolor, a następnie odsączamy z oleju za pomocą ręcznika papierowego. Przekładamy ciasteczka na talerz i oprószamy cukrem pudrem. Podajemy z czekoladowym fondue.

Porady

  • Do smażenia churros najlepiej wykorzystać olej rzepakowy. Opcjonalnie możemy usmażyć je na oleju słonecznikowym. 
  • W Polsce churros najczęściej spożywa się w roli deseru, natomiast w Hiszpanii i w innych krajach, w których jest ono popularne, zwykle spożywa się je na śniadanie. 
     

Notka redakcyjna

Z czym podawać churros? 


Churros to świetny deser dla fanów słodkich i tłustych słodyczy takich jak np. pączki czy faworki. Jest on miękki w środku i przyjemnie chrupiący na zewnątrz, ma kształt długiego słupka. Warto pamiętać, że churros zdecydowanie nie jest dietetyczną przekąską, zwłaszcza że nie je się jej samodzielnie. Zwykle serwuje się ją z cukrem pudrem, powidłem bądź kremem czekoladowym. Churros można podawać również w towarzystwie sera twarogowego. Fanom przypraw korzennych może przypaść do gustu połączenie churros z cynamonem i syropem klonowym. 


Churros w wersji fit 


Churros – tradycyjna hiszpańska przekąska - z całą pewnością nie jest niskokalorycznym deserem. Jednakże za sprawą kilku tricków możemy przyrządzić churros w wersji fit. Wystarczy zamienić mąkę pszenną na bezglutenową (np. mąkę ryżową), cukier na ksylitol, czyli naturalny cukier brzozowy, a olej – na masło. Ponadto, zamiast smażyć churros w głębokim tłuszczu, możemy upiec je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 15-20 minut. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy