Mule w winie

Klasyczny przepis na mule w winie, czyli po marynarsku. Trochę masła, wina, cebulka, natka pietruszki i cytryna do skropienia - przepyszne mule gotowe.

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 kg muli
  • 4 szalotki
  • 150 ml białego wina
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • pieprz i sól
  • cytryna do podania

Przygotowanie

  1. Oczyść i umyj małże.
  2. Posiekaj drobno cebulkę i pietruszkę osobno.
  3. Cebulkę zeszklij na maśle i wlej wino, po chwili dodaj pietruszkę. Płynu będzie sporo, więc pogotuj chwilę, niech zawrze - zacznie się nieco redukować.
  4. Wrzuć mule na patelnię, przykryj i gotuj je na sporym ogniu, aż się pootwierają - tylko te nadają się do jedzenia. Niektóre otworzą się już po 3 minutach, inne po 5 - poczekaj cierpliwie, potrząsając patelnią od czasu do czasu.
  5. Gotowe mule serwuj z cząstkami cytryny i świeżym pieczywem.

Wskazówki

Zanim zabierzesz się za gotowanie, sprawdź instrukcję obsługi - podpowiemy jak przygotować i jak jeść mule.

owoce morza mule mule w winie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy