Mule w winie

Ocena:

4.42 (209)

  • 30 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Mule w winie, czyli po marynarsku, to klasyczny przepis na małże, który często spotkamy w restauracyjnych menu. Połączenie świeżości owoców morza z aromatycznym winem i przyprawami tworzy idealną kompozycję. Wystarczy tylko kilka składników, żeby w mgnieniu oka wyczarować elegancki posiłek. Zobaczcie przepis na małże w białym winie, który idealnie sprawdzi się na romantyczną kolację dla dwojga... i nie tylko!

Składniki:

  • małże  1 kg

  • szalotka  4 szt.

  • białe wino  150 ml

  • masło  45 g

  • czosnek  1 ząbek

  • cytryna  1 szt.

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • bagietki  1 szt.

Mule w winie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie małży: surowe mule dokładnie oczyszczamy, usuwamy narośla i bisiory (włókniste nitki). Następnie płuczemy je pod bieżącą i koniecznie, zimną wodą. Osuszamy je. Jeśli któreś z muszli są otwarte,  oznacza to, że są zepsute, więc należy je wyrzucić.

  • Krok 2:

    Przygotowanie składników: natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Następnie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.

  • Krok 3:

    Sos do muli: podsmażamy cebulkę z czosnkiem na maśle, a kiedy się zeszklą, dolewamy białe wino, a na koniec wrzucamy natkę pietruszki (część zostawiamy do posypania). Wszystko razem gotujemy pod przykryciem, aż wino nieco odparuje, a sos zgęstnieje.

  • Krok 4:

    Gotowanie muli: na patelnię z sosem dorzucamy mule, przykrywamy i gotujemy około 5 minut, aż wszystkie muszle się otworzą. Kilka razy potrząsamy garnkiem, żeby równomiernie rozprowadzić ciepło. Jeśli któreś z nich pozostaną zamknięte, należy je wyrzucić.

  • Krok 5:

    Podanie: gotowe mule w winie serwujemy z cząstką cytryny i bagietką.

Porady

  • Ważne, żeby małże płukać pod zimną wodą, inaczej mogą się otworzyć i zepsują nam smak całego dania.
  • Podczas obróbki termicznej, mule w winie powinny się otworzyć. Jeśli któreś z nich pozostaną zamknięte, lepiej je wyrzucić, gdyż prawdopodobnie są nieświeże.
  • Jeśli nie masz białego wina, mule równie świetnie smakują duszone w czerwonym winie. 
  • Ważne, żeby nie smażyć muli po marynarsku zbyt długo, bo staną się gumowate i gorzkie. W zupełności wystarczy im 5 minut duszenia.
  • Mule po marynarsku, przygotowane według tego przepisu, możemy podać też z makaronem. Najlepiej pasuje do nich spaghetti lub tagliatelle.

Zanim zabierzesz się za gotowanie, sprawdź instrukcję obsługi - podpowiemy jak przygotować i jak jeść mule.

Zobacz też przepis na: mule w zielonym, świeżym curry

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Mule w winie - to nie jedyny sposób przygotowania

Wielu z nas chciałoby spróbować tych pyszności, ale nie wie jak przygotować mule w winie. Wbrew pozorom, to bardzo proste i szybkie danie, które zrobimy tylko z kilku składników. Podstawą większości przepisów na mule jest masło lub oliwa, a do tego czosnek i natka pietruszki. Do tego doskonale sprawdza się białe lub czerwone wino albo aromatyczny bulion.

Innym znanym sposobem jest gotowanie muli w sosie pomidorowym. Mniej popularnym, a równie pysznym przepisem są małże w piwie lub w mleku. Pysznym przepisem, który często spotkamy w azjatyckich restauracjach, są mule w mleczku kokosowym

Świetnymi dodatkami do muli są także wszelkiego rodzaju świeże warzywa i zioła. Jak wszystkie owoce morza, doskonale komponują się ze świeżością cytrusów, więc warto dodać do nich świeżą cytrynę lub limonkę. 

 

Z czym podawać mule? Najlepsze przepisy

Mule w winie świetnie sprawdzają się solo, z dodatkiem świeżego pieczywa lub chrupiących grzanek, ale także jako dodatek do wielu dań. Dodaje się je do zup oraz przeróżnych sosów. Sprawdzą się też w sałatkach oraz z makaronem lub ryżem. Jeśli chodzi o ryż, prym wiodą tu dwa kultowe dania: włoskie risotto z małżami i szafranem oraz hiszpańska paella z owocami morza. Z kolei najlepsze dania z makaronem to: spaghetti al pomodoro z mulami albo makaronowe muszle nadziewane sosem z owoców morza i zapiekane w piecu. Mule bywają też składnikiem pizzy, kremowego curry, bądź zapiekanek.

 

Jak jeść mule?

Nie wiecie jak się je małże? Ugotowane mule otwierają się, więc łatwo wyciągniemy wnętrze muszelki przy pomocy widelca. Należy pamiętać, że to jedno z takich dań, które bez obaw możemy jeść przy pomocy rąk. Można je łatwo wyjąć z muszli za pomocą drugiej, pustej muszli, której kształt idealnie się do tego nadaje. 

 

Mule, omułki, małże, ostrygi - czy to to samo?

Możemy spotkać się z różnymi nazwami muli, mówi się na nie omułki lub małże. Która z nich jest prawidłowa? Otóż mule i omułki to to samo, nazwy można stosować wymiennie - są rodzajem małży. Ale ostrygi to już inna sprawa. Nie poddaje się ich obróbce termicznej, spożywa się je wyłącznie na surowo.

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne