Śledzie w oleju

Śledzie w oleju to jedna z lepiej znanych przekąsek, jaka gości na polskich stołach. Sprawdzą się na wszystkie okazje, pojawiają się również w święta Bożego Narodzenia i na Wielkanoc. Najpopularniejsze warianty to śledzie z cebulką i takie właśnie znajdziecie w naszym przepisie. Przygotowanie jest proste i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. 

dodany przez: Julita gotuje

przetwory rybne sledzie marynowane ryba przekąski Przekąski na zimno

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.11 z 269 głosów)

Śledzie w oleju - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • iStock-918397802 1.

    Namaczanie śledzi: filety opłukać, przełożyć do miseczki, zalać mlekiem, tak by lekko je przykryło i odstawić w chłodne miejsce na minimum 30 min. Po tym czasie można odkroić kawałek ryby i spróbować, czy jest już gotowy, jeśli jest zbyt słony, należy pozostawić go w mleku jeszcze na kilka minut – aż do uzyskania pożądanego efektu.

  • iStock-938541902 2.

    Przygotowanie śledzi: wymoczone filety odsączyć, opłukać w wodzie i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Następnie pokroić je na mniejsze kawałki, ok. 1–2 cm, według uznania. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski, zalać wrzącą wodą, po 3–5 sekundach odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć na sicie – sparzona cebula jest delikatniejsza w smaku i lżej strawna.

  • iStock-1168187746 3.

    Układanie śledzi z cebulką: w słoiku (albo w naczyniu, które możemy później szczelnie zamknąć) układamy warstwami cebulę i śledzie, aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwą powinna być cebula. Każdą warstwę można posypać grubo mielonym pieprzem. Nie ugniatamy warstw. Gdy słoik jest prawie pełen wlewamy olej małymi porcjami. Gdy ścieka w dół słoika delikatnie można go rozprowadzić patyczkiem szaszłykowym, dzięki temu usuniemy pęcherzyki powietrza. Wierzch powinien być przykryty olejem. Słój zakręcamy i odstawiamy na przynajmniej 12 godzin w chłodne miejsce, żeby smaki przegryzły się.

Porady

  • Zamiast oleju do śledzi można zastosować oliwę z oliwek, najlepiej z pierwszego tłoczenia. Na święta Bożego Narodzenia ciekawe będzie zastosowanie oleju lnianego. Można stosować też oleje smakowe, z ziołami, z czosnkiem, z papryką chili – subtelnie zmienią smak.
  • Można również przygotować śledzie w occie, mają dużo bardziej wyrazisty smak. Sprawdzi się też tutaj ocet jabłkowy, jako zdrowsza alternatywa. Ciekawym zamiennikiem jest sok ze świeżo wyciśniętej cytryny.
  • Przepis na śledzie w oleju można modyfikować, stosując oprócz cebuli, również inne dodatki. W wersji kwaśniejszej będą to np. ogórek kiszony lub konserwowy, koncentrat pomidorowy lub bardziej na słodko, a wprost idealnie na święta – żurawina, rodzynki, suszone morele lub śliwki. Ciekawą propozycją są też śledzie z orientalną nutą, z curry i marynowanym imbirem.
  • Do śledzi w oleju najlepiej nadają się matiasy. To młode śledzie, których mięso jest tłuste i delikatne.
  • Wybierając śledzie, warto zwrócić uwagę na ich kolor. Mięso nie może być żółtawe ani całkowicie białe, powinno mieć jednolity kolor na całej płaszczyźnie. Najlepiej wybierać jak największe płaty.

Notka redakcyjna

Świąteczne śledzie w oleju

Wielu z nas śledzie w oleju z cebulką kojarzą się z wigilijną kolacją. To jedna z dwunastu tradycyjnych potraw, które goszczą na świątecznym stole. Przepis nie różni się niczym od tradycyjnych śledzi w oleju z cebulką, które bazują na powyżej opisanych krokach. Ta przekąska stanowi świetną bazę do przygotowania śledzi w innych smakach, które możemy przygotować od razu lub gdy znudzą nam się już te w klasycznej odsłonie.


Śledzie w oleju w słoiku

Śledzie możemy przygotować w dowolnym szczelnie zamykanym pojemniku, ale najłatwiej zamknąć je w słoikach. Ten sposób nie tylko ułatwia dobre zamarynowanie i przenikanie się smaków, ale także rozwiązuje problem śledziowego zapachu w całej lodówce. Możemy wybrać klasyczne słoiki po dżemach czy ogórkach, o dowolnych pojemnościach. Inną opcją są dekoracyjne słoje, zamykane na klamrę. Takie rozwiązanie może służyć nie tylko do przechowywania śledzi, ale także do ich podania. Śledzie w oleju w takim dekoracyjnym słoiku będą pięknie prezentowały się na stole.


Dodatki do śledzi

Śledzie w oleju z cebulką to klasyka gatunku, ale jak zrobić śledzia inaczej? Można wzbogacić je różnymi dodatkami, które zupełnie odmienią smak. Co dodać do śledzi? Śledzie w oleju świetnie łączą się ze słodkimi akcentami. Najpopularniejsze to z żurawiną, z duszonym kwaskowym jabłkiem (np. z szarą renetą) lub z rodzynkami. Możemy przygotować też śledzie w oleju z dodatkiem miodu. Okazuje się, że śledzie fantastycznie smakują również z przyprawami korzennymi: z cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową lub przyprawy do piernika – taką przyprawę można wykonać samodzielnie, dzięki temu otrzymamy produkt wysokiej jakości.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy