Śledzie w oleju, z cebulą

to ulubione śledzie mojego męża

rybaPrzekąski

Czas przygotowania:
780 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.15 z 254 głosów)

Składniki:

  • 6-8 filetów śledziowych solonych, bez skóry (najlepiej matjasów)
  • ok. 1-1,5 szkl. zwykłego mleka (% nieistotny)
  • 2 duże cebule
  • olej słonecznikowy
  • świeżo, grubo zmielony pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Filety opłukać, przełożyć do miseczki, zalać mlekiem tak aby lekko je przykryło i odstawić w chłodne miejsce na minimum 30 min. - ja odkrawam kawalątek fileta i próbuję, jeśli jest zbyt słony to zostawiam w mleku jeszcze na jakiś czas. Wymoczone filety osączyć, opłukać w wodzie i dokładnie osączyć na papierowych ręcznikach. Osuszone pokroić na m/w 1-2 centymetrowe kawałki. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski, zalać wrzącą wodą, po 3-5 s. odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie osączyć na sicie - sparzona cebula jest delikatniejsza w smaku i lżej strawna.
  • W słoiku (albo naczyniu, które możemy później szczelnie zamknąć) układać warstwami cebulę - śledzie - cebulę - śledzie...itd. aż do wyczerpania składników, ostatnią warstwą powinna być cebula. Każdą warstwę oprószam dość obficie grubo mielonym pieprzem i nie ugniatam ich. Gdy słoik jest prawie pełen wlewam po trochu olej. Gdy ścieka w dół słoika delikatnie "pomagam" patyczkiem szaszłykowym - olej wypełniając wolne przestrzenie między składnikami wypycha pęcherzyki powietrza a poruszanie patyczkiem przy ściankach naczynia pomaga im się wydostać. Wierzch powinien być przykryty olejem. Słój zakręcamy i odstawiamy na przynajmniej 12 godzin w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły.
  • Trudno mi podać dokładną ilość oleju ponieważ zawsze wlewam po prostu aż słoik będzie pełen.

Porady

Zobacz też: śledź z orzechami laskowymi, grzybami i słodką cebulką

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy