Śledzie w oleju z cebulą

Śledź w oleju z cebulką to jedna z najpopularniejszych przekąsek, jaka gości na Polskich stołach. Smakują każdemu, sprawdzą się na wszystkie okazje i robi się je w mgnieniu oka. Przepis na śledzie w oleju jest banalnie prosty i każdemu się uda. Zobaczcie jak zrobić śledzie w oleju aby były przepyszne. 

przetwory rybnesledzie marynowanerybaPrzekąski

Czas przygotowania:
780 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.12 z 267 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-9183978021.Filety opłukać, przełożyć do miseczki, zalać mlekiem tak aby lekko je przykryło i odstawić w chłodne miejsce na minimum 30 min. - ja odkrawam kawalątek fileta i próbuję, jeśli jest zbyt słony to zostawiam w mleku jeszcze na jakiś czas.
  • iStock-9385419022.Wymoczone filety osączyć, opłukać w wodzie i dokładnie osączyć na papierowych ręcznikach. Osuszone pokroić na m/w 1-2 centymetrowe kawałki. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski, zalać wrzącą wodą, po 3-5 s. odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie osączyć na sicie - sparzona cebula jest delikatniejsza w smaku i lżej strawna.
  • iStock-11681877463.W słoiku (albo naczyniu, które możemy później szczelnie zamknąć) układać warstwami cebulę - śledzie - cebulę - śledzie...itd. aż do wyczerpania składników, ostatnią warstwą powinna być cebula. Każdą warstwę oprószam dość obficie grubo mielonym pieprzem i nie ugniatam ich. Gdy słoik jest prawie pełen wlewam po trochu olej. Gdy ścieka w dół słoika delikatnie "pomagam" patyczkiem szaszłykowym - olej wypełniając wolne przestrzenie między składnikami wypycha pęcherzyki powietrza a poruszanie patyczkiem przy ściankach naczynia pomaga im się wydostać. Wierzch powinien być przykryty olejem. Słój zakręcamy i odstawiamy na przynajmniej 12 godzin w chłodne miejsce aby smaki się przegryzły.; Trudno mi podać dokładną ilość oleju ponieważ zawsze wlewam po prostu aż słoik będzie pełen.

Porady

Jak wybrać dobrego śledzia?

Aby przygotować pyszne śledzie w oleju, przede wszystkim musimy kupić dobrej jakości płaty śledziowe. W sklepach i na targach rybnych znajdziemy kilka gatunków śledzia do wyboru, Który z nich będzie najlepszy do śledzia w oleju? Aby zrobić śledzie w oleju, najlepiej sprawdzą się matiasy. To młode śledzie, których mięso jest tłuste i delikatne. Wybierając śledzie, warto zwrócić uwagę na ich kolor. Mięso nie może być żółtawe ani całkowicie białe, powinno mieć jednolity kolor na całej płaszczyźnie. Najlepiej wybierać jak największe płaty. 

Przepis na śledzie w oleju

Jak zrobić dobre śledzie? Przepis na śledzie w oleju z cebulką jest banalnie prosty, a jego przygotowanie zajmie dosłownie chwilę. Samo przyrządzenie śledzi to kilka minut pracy, później trzeba czekać, aż śledzie przejdą smakiem, dlatego musimy uzbroić się w cierpliwość. Jeśli nie wiecie, jak się robi śledzie w oleju, to spieszymy z pomocą. Wystarczy pokroić płaty śledziowe na mniejsze części, a cebulkę w piórka lub kostkę. Śledzie z cebulką przekładamy do szczelnie zamykanego naczynia i układamy warstwowo, a potem wszystko zalewamy olejem. Jeśli nasze płaty śledziowe są bardzo słone, możemy wcześniej namoczyć je w mleku, dzięki czemu nabiorą delikatniejszego smaku. Inne pomysły na śledzie wigilijne to przepisy na śledzie w śmietanie lub śledzie w musztardzie, lub śledzie w oleju z żurawiną. 

Śledzie w oleju w słoiku

Śledzie możemy przygotować w dowolnym szczelnie zamykanym pojemniku, ale najłatwiej zamknąć je w słoikach. Ten sposób nie tylko ułatwia dobre zamarynowanie śledzi i przenikanie się smaków, ale także rozwiązuje problem śledziowego zapachu w całej lodówce. Dzięki zakręceniu śledzi w słoiku, zapachy nie przenikają się, a śledzie w oleju wychodzą doskonałe. Możemy wybrać klasyczne słoiki po dżemach czy ogórkach, o dowolnych pojemnościach. Inną opcją są dekoracyjne słoje, zamykane na klamrę. Takie rozwiązanie może służyć nie tylko do przechowywania śledzi, ale także do ich podania. Śledzie w takim dekoracyjnym słoiku będą pięknie prezentowały się na stole. 

Świąteczne śledzie w oleju

Większości z nas śledzie w oleju z cebulką kojarzą się z wigilijną kolacją. To jedna z dwunastu tradycyjnych potraw, które goszczą na świątecznym stole. Jak zrobić wigilijne śledzie w oleju? Prawda jest taka, że przepis na śledzie w oleju na wigilię właściwie nie różni się niczym od klasycznych śledzi w oleju z cebulką. Przygotowując świąteczne śledzie, śmiało możemy wykorzystać powyższy przepis podstawowy. 

Dodatki do śledzi

Śledzie w oleju z cebulką to klasyka gatunku, ale jak zrobić śledzia inaczej? Śledź w oleju może być wzbogacony różnymi dodatkami, które zupełnie odmienią jego smak. Co dodać do śledzi? Śledzie w oleju świetnie łączą się ze słodkimi akcentami. Najpopularniejszymi takimi przepisami są śledzie z żurawiną, śledzie z jabłkiem czy śledzie z rodzynkami. Możemy przygotować też śledzie w oleju z dodatkiem miodu. Okazuje się, że śledzie fantastycznie smakują również z przyprawami korzennymi. Takie śledzie korzenne przygotowuje się z dodatkiem cynamonu lub przyprawy do piernika. 

 

 

 

 

Zobacz też: śledź z orzechami laskowymi, grzybami i słodką cebulką

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy