Krewetki w winie

Krewetki w winie to eleganckie, choć banalnie proste i szybkie danie. Świetnie sprawdzi się na elegancką kolację lub randkę we dwoje. Wygląda i smakuje obłędnie, więc zawsze robi wielkie wrażenie. Jak przygotować ten przysmak? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania główne Przystawki przekąski

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.55 z 193 głosów)


Krewetki w winie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • surowe-krewetki 1.

    Przygotowanie krewetek: Surowe krewetki myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. 
     

  • krewetki 2.

    Smażenie: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażamy, a po chwili wrzucamy krewetki i smażymy je po minucie z każdej strony. Następnie dolewamy na patelnię wino, dodajemy sól oraz pieprz i redukujemy sos, aż zgęstnieje. Zdejmujemy patelnię z ognia, nakładamy krewetki na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.  Podajemy z cząstkami cytryny. 

Porady

  • Krewetki w winie powinny być smażone dosłownie przez 2 minuty. Dłuższe smażenie spowoduje, że staną się one suche i gumowe. 
  • Jakie wino do krewetek będzie najlepsze? Krewetki dusi się w białym, wytrawnym winie. Do tego przepisu idealnie pasują szczepy: Chardonnay, Verdicchio, Sauvignon Blanc lub Riesling.
  • Krewetki w winie doskonale smakują w towarzystwie grzanek z bagietki. Można je podać również z makaronem, tworząc pyszną włoską pastę. 

Notka redakcyjna

Jak obierać krewetki?

Wiele osób rzadko przyrządza krewetki ze względu na ich obieranie. Jeśli używamy świeżych krewetek z głowami, najpierw musimy je odciąć (mrożone krewetki, zwykle są sprzedawane już bez głów), następnie należy zdjąć twardy pancerzyk- najłatwiej zrobić to, zaczynając od spodu brzucha, w miejscu gdzie obie strony pancerzyka się stykają. Ściągając pancerzyk, możemy zdjąć całość lub zostawić ogonek dla dekoracji, według naszego uznania. Kolejny etap to oczyszczenie jelit krewetki. Robimy płytkie nacięcie wzdłuż całego grzbietu krewetki i delikatnie wyciągamy jelito (wygląda jak czarna niteczka), najlepiej przy pomocy czubka nożyka lub wykałaczki. Teraz obrane krewetki płuczemy i już są gotowe do smażenia.

Jak przyrządzać krewetki?

Krewetki można smażyć, grillować czy dusić, ale najpopularniejszym wariantem są oczywiście krewetki na maśle, przyrządzone na patelni. Ten przepis jest banalnie prosty, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut. Wystarczy oczyścić krewetki i wrzucić je na patelnię razem z masłem, odrobiną oliwy z oliwek, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Jeśli lubicie krewetki na ostro, dodajcie jeszcze świeżą, posiekaną papryczkę chilli lub suszone płatki chilli. Teraz wystarczy już tylko 2-3 minuty smażenia i gotowe!

Krewetki możemy też przygotować na grillu. Wystarczy zamarynować je wcześniej w oliwie, chilli, czosnku, soku z cytryny i odrobinie miodu, a następnie wrzucić na rozgrzany ruszt lub do elektrycznego grilla. Tak przygotowane grillowane krewetki będą aromatyczne i wyraziste w smaku.

Krewetki – przepisy na inne dania z krewetek

W restauracyjnych menu oraz na naszych stołach najczęściej spotykamy krewetki z czosnkiem smażone na maśle w towarzystwie chrupiącej grzanki. Kolejna pyszna propozycja to makaron z krewetkami. Najczęściej przygotowuje się spaghetti z krewetkami, ale równie dobrze można wykorzystać do tego dania tagliatelle, papardelle czy fettuccine. Tym, którzy od makaronu wolą ryż, z pewnością posmakuje włoskie risotto z krewetkami lub hiszpańska paella z owocami morza. Fanom kuchni orientalnej polecamy natomiast krewetki w tempurze, pad thai z krewetkami lub tajskie curry. Jeśli szukacie pomysłu na dietetyczne danie, sałatka z krewetkami będzie świetnym przepisem. Aby ją przyrządzić, wystarczy przygotować ulubione sałaty i warzywa, a do tego błyskawicznie podsmażyć lub zgrillować krewetki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy