Policzki wołowe duszone w winie

Kruche mięso, winny sos i eleganckie podanie sprawiają, że policzki wołowe to danie na specjalne okazje. Wbrew pozorom ten francuski specjał zrobicie w każdej kuchni. Przepis na policzki wołowe uwzględnia dłuższe duszenie, ale ten czas warto wykorzystać na przygotowanie dodatków. Ze względu na aromatyczny sos najlepiej podawać je z kremowym puree ziemniaczanym i chrupiącymi pieczarkami.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Policzki wołowe duszone w winie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Obsmażenie mięsa: policzki wołowe oczyszczamy z błonek i zrostów. Solimy i doprawiamy pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy policzki, aż zarumienią ze wszystkich stron. Następnie wyjmujemy je i odkładamy na bok. 

  • 2.

    Krojenie warzyw: pół selera, 2 średnie korzenie pietruszki i 4 średnie marchewki obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Dwie średnie cebule obieramy i drobno siekamy.

  • 3.

    Przesmażanie warzyw: do garnka dodajemy warzywa korzeniowe i smażymy je na złoty kolor. Następnie dodajemy cebulę i czosnek i smażymy aż do zbrązowienia.

  • 4.

    Duszenie warzyw z dodatkami: dodajemy do garnka przyprawy, tymianek, rozmaryn oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy i trzymamy minutę na gazie. Wlewamy wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu, aż objętość zmniejszy się o jedną trzecią. Ten etap trwa to około 30 minut.

  • 5.

    Pieczenie policzków w sosie: zrumienione policzki wołowe dodajemy do garnka z warzywami i winem, zalewamy bulionem wołowym. Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 140 stopni C. Pieczemy przez około 2 godziny, aż do miękkości.

  • 6.

    Wykończenie dania: poliki wołowe wyjmujemy na talerz, a sos przecedzamy przez drobne sito. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie lekko dosładzamy cukrem, aby sos miał jeszcze lepszy smak. Tuż przed podaniem do gorącego sosu dodajemy 2 łyżki masła.

  • 7.

    Jak podać policzki wołowe? Jako dodatek sprawdzą się średniej wielkości pieczarki z patelni. Pieczarki (ok. 800 g) podsmażamy na 2 łyżkach masła na złoty kolor, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką. Przy podawaniu polików wołowych na środku talerza nakładamy puree ziemniaczane, na nim policzki, które polewamy sosem. Dekorujemy pieczarkami z patelni i gałązką tymianku.

Porady

  • przepis na policzki wołowe duszone w winie wymaga odpowiedniego garnka - najlepszy będzie żeliwny z pokrywką, który następnie w całości zmieści się do piekarnika - przesmażymy składniki, a potem zapieczemy mięso. Opcjonalnie sprawdzi się też gęsiarka.
  • jeśli nie dysponujemy takim sprzętem, opcjonalnie możemy wykorzystać też naczynie żaroodporne, a wcześniej cały winny sos z warzywami przelać do niego, zgarniając cały płyn
  • policzki wołowe duszone kuszą przede wszystkim swoją teksturą i smakiem - to za sprawą długiego przygotowania, ale gwarantujemy, że ten trud pracy w kuchni odpłaca smak dania. Jakie wino wybrać do duszenia mięsa? Musi to być wino czerwone, wytrawne. Dobrym wyborem będzie Cabernet Sauvignon - wino lekko kwaskowate
  • poliki wołowe serwujemy z sosem, w którym dusiło się mięso. Ze względu na strukturę, świetnie komponuje się z puree, ale oprócz klasycznego, możemy zaserwować też puree ze szpinakiem lub puree z pietruszki i ziemniaków
  • grzyby w ramach dodatku są dla was zbyt ciężkostrawne? Przepis na policzki wołowe można wzbogacić o towarzystwo lekkich, gotowanych na parze warzyw

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy