Sałatki na Święta Wielkanocne to przystawki pełne warzyw i innych smakowitych dodatków. Każda jest zupełnie inna i stanowi efektowną dekorację świątecznego stołu. Jakie sałatki można zrobić na Wielkanoc? Na pewno warto przygotować kilka wariantów. Sprawdzą się klasyczne, z jajkami i sałatą rzymską, gotowanymi warzywami lub wędliną. Świetnym pomysłem będą również nowoczesne, warstwowe, kuszące smakiem i wyglądem. Poniżej znajdziecie najlepsze przepisy na sałatki wielkanocne.
Tradycyjne sałatki na Wielkanoc
Po tradycyjne sałatki wielkanocne sięgamy najchętniej. Sprawdzone, pyszne i przygotowane z łatwo dostępnych składników. Uwielbiane przez sympatyków kuchni zero waste, ponieważ często wykorzystujemy w nich to, co nam zostało z obiadu, np. jarzyny z bulionu lub kurczaka. Obowiązkowo nie może zabraknąć wersji z jajkami, które są symbolem Wielkanocy. Wśród wielu klasycznych przepisów, warto szczególnie zwrócić uwagę na:
- sałatkę jarzynową z gotowanych ziemniaków i warzyw korzeniowych (warto również wypróbować w wersji z wędzoną makrelą)
- sałatkę z białą kiełbasą i sosem majonezowym,
- sałatkę ziemniaczaną z jajkiem, z dodatkiem aromatycznego, wędzonego boczku,
- sałatkę królewską z szynką i słodkim ananasem,
- sałatkę z buraków i jajka, z ogórkiem konserwowym i sosem śmietanowo-majonezowym.
Przepisy można komponować w dowolny sposób, wymieniając składniki, np. zamiast szynki użyć pieczonego kurczaka, a jogurtem greckim zastąpić majonez. Dobrym pomysłem będzie również przygotowanie ekspresowego domowego majonezu, który równoważy smak naszych potraw.
Szybkie i tanie sałatki Wielkanocne
Tworząc świąteczne menu warto wziąć pod uwagę, jak długo przygotowuje się sałątkę. Gdy mamy niewiele czasu, świetnie sprawdzą się ekspresowe sałatki na Święta Wielkanocne, których przygotowanie nie zajmie nam więcej, niż 15-20 minut. My szczególnie polecamy:
- sałatkę grecką, którą pokochają miłośnicy kuchni wege,
- sałatkę z jajkiem, roszponką i rzodkiewką,
- sałatkę nicejską, z dodatkiem tuńczyka, filecików anchois, z sałatą i pomidorami,
- sałatkę caprese, w której główną rolę grają pomidory, mozzarella i świeża bazylia,
- sałatkę z figami w miodowej glazurze i z serem feta.
Ważnym kryterium jest też często domowy budżet. Jeśli nie chcemy nadszarpnąć naszych finansów, spróbujmy wykorzystać to, co akurat mamy w lodówce. Czasem wystarczy tylko połączyć kilka wypróbowanych składników, by stworzyć wykwintne i smaczne danie. Możemy np. ugotować makaron, a następnie wymieszać go z wędliną, kukurydzą i majonezem. Żeby dodać charakteru potrawie, dodajmy ulubione zioła i przyprawy, np. natkę pietruszki i świeżo mielony pieprz. Co można przygotować na Święta Wielkanocne? Dobrym pomysłem będzie:
- sałatka z pomidora i ogórka – klasyk, który sprawdzi się również jako dodatek do obiadu,
- sałatka z pomidorów i cebuli, z oliwą i świeżymi ziołami,
- sałatka z zupek chińskich z kurczakiem i warzywami,
- sałatka z makaronem i szynką, pełna chrupiących, świeżych warzyw,
- sałatka wiosenna, czyli połączenie sałaty, ogórków, pomidorów i chrupiącej rzodkiewki.
Warstwowe sałatki wielkanocne
Sałatki warstwowe to niekwestionowane królowe przyjęć. Coraz częściej jednak spotykamy je podczas świąt wielkanocnych. I choć wymagają sporego nakładu pracy, to efekt smakowy i wizualny jest tego wart. Do wyboru mamy wiele opcji: z chrupiącymi chipsami lub nachosami, hamburgerowa, w formie smakowitego, warzywnego tortu – pomysłów i inspiracji jest nieskończenie wiele. Czym zaskoczyć gości na Wielkanoc? Koniecznie wypróbujcie przepis na:
- sałatkę gyros, z soczystego mięsa drobiowego, świeżych, chrupiących warzyw oraz sosu czosnkowego,
- sałatkę big mac, uwielbianą przez miłośników potraw typu fast food,
- sałatkę na krakersach, niezwykle chrupiącą, z jajkiem i tuńczykiem,
- tort sałatkowy na szpinakowym spodzie,
- sałatkę wielkanocną, ozdobioną kolorowymi warzywami i ziołami.