Sałatka z makaronem i szynką zawiera szereg chrupiących dodatków, takich jak świeży ogórek, pomidory, papryka czy kukurydza. To doskonałe danie na lunch do pracy lub rodzinną kolację. Świetnie sprawdza się również w roli przekąski na imprezach. Można ją podać w bambusowych łódeczkach lub minimalistycznie w małych słoikach, aby porcje były odpowiednie dla jednej osoby. Kolorowa sałatka z makaronu i szynki prezentuje się zachęcająco i apetycznie.
Artur Rogalski
(średnia 4.45 z 161 głosów)
Gotowanie makaronu: w dużym garnku wstawiamy wodę. Dodajemy do niej szczyptę soli. Po zagotowaniu wsypujemy makaron, zmniejszamy moc palnika i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Następnie odcedzamy makaron i odstawiamy do wystudzenia.
Szynka: kroimy ją w małą kostkę o rozmiarze ok. 0,5 cm.
Kukurydza: otwieramy puszkę i odsączmy ją z wody. Bez zalewy powinna ważyć ok. 220 g.
Warzywa: sięgamy po czerwoną i żółtą paprykę. Wycinamy z nich gniazda nasienne i opłukujemy je pod bieżącą wodę. Osuszamy, a następnie kroimy w małą kostkę. Ogórek i pomidory dokładnie myjemy. Kroimy je w kostkę razem ze skórką. Myjemy i siekamy szczypiorek.
Mieszanie składników: do dużej miski wrzucamy wszystkie przygotowane składniki: makaron, szynkę, kukurydzę, paprykę (czerwoną i żółtą), ogórek, pomidory i koperek. Dodajemy majonez, musztardę, szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy.
Sałatka makaronowa z szynką jest gotowa: można ją podać od razu lub włożyć do lodówki (w zamkniętym pojemniku), aby się przegryzła.
Porady
- Sałatka z makaronem i szynką świetnie smakuje zrobiona z dowolnym małym makaronem, takim jak kolanka, wstążki, świderki lub pióra.
- Makaron należy ugotować al dente, czyli powinien być lekko twardy. Po zmieszaniu z sosem, szynką i warzywami zrobi się odpowiednio miękki.
- W wersji bezglutenowej możecie zastąpić makaron pszenny – bezglutenowym lub ryżowym.
- Jeśli chcecie, aby sałatka była nieco mniej kaloryczna, zmieszajcie majonez z jogurtem naturalnym w proporcji pół na pół.
- Zamiast koperku możecie dodać posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek.
- Do sałatki z szynką i makaronem świetnie pasuje również pokrojony w kostkę ser żółty.
Sałatka makaronowa z szynką i świeżymi warzywami jest pożywna i chrupiąca. Ale jeśli chcielibyście, aby była bardziej kwaskowa, ostra lub łagodna, możecie nieco zmodyfikować składniki. Poniżej lista sprawdzonych zamienników, które doskonale odnajdą się w tej kompozycji:
Sałatka z makaronem, szynką i warzywami zawiera składniki z każdej grupy odżywczej. Co to znaczy? Podstawowym budulcem w naszym organizmie są węglowodany, które powinny stanowić 60% zawartości talerza. W sałatce występują pod postacią makaronu i warzyw. Ok. 25% powinno zajmować białko, czyli w tym przypadku szynka. Pozostałe 15% to tłuszcze, które znajdują się zarówno w mięsie, jak i w sosie.
W wersji fit dobrze jest zastąpić makaron pszenny – pełnoziarnistym, a majonez – jogurtem lub oliwą. Do sałatki warto dodać także pestki słonecznika, które zwiększą zawartość błonnika. Najlepiej smakują delikatnie podprażone na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu).
Komentarze