Smak i styl

akcesoria do ciastek i pierniczków
19.11.2019

Akcesoria do ciastek i pierniczków - z nimi zawsze będą pyszne

Wałki w dłoń, mąka na stolnicę - pieczemy! Małe, urocze ciasteczka i pierniczki szczodrze oblane lukrem, takie na jeden kęs i te odrobinę większe. Robimy je często, bo są łatwe w przygotowaniu. Dlatego właśnie akcesoria do ciastek i pierniczków zajmują ważne miejsce w naszych kuchniach. W cyklu Dobre rzeczy wybieramy niezbędniki do pieczenia małych smakołyków.

Owoc kaki
18.11.2019

Kaki – owoc, który zachwyca!

Kaki - znane również pod nazwami persymona, hurma lub szaron - to egzotyczny owoc pochodzący z Azji. W Polsce najczęściej określany dwiema pierwszymi nazwami. Kaki wyglądem przypomina żółte lub pomarańczowe pomidory z czterema zielonymi liśćmi u góry owocu. Na dodatek kaki zachwyca słodkim smakiem. Persymonę można jeść na surowo lub przygotować z niej konfitury lub ciasta. W cyklu Smak zebraliśmy garść informacji o owocu kaki.

regionalne potrawy wigilijne
17.11.2019

Regionalne potrawy na Wigilię - spróbuj koniecznie!

Kiedy myślimy o Wigilii nasuwają nam się na myśl klasyczne potrawy, takie jak smażony karp, kapusta z grzybami czy zupa grzybowa. Kuchnia polska jest jednak o wiele, wiele bogatsza. W tym roku na naszym stole zagoszczą więc nie tylko tradycyjne smakołyki, ale i regionalne przysmaki. Sprawdźcie, jakie regionalne potrawy warto przygotować!

Flaki
16.11.2019

Jak ugotować flaki – praktyczny poradnik

Flaki - gęsta zupa przyrządzana z pokrojonych w cienkie paski żołądków, najczęściej wołowych, ma tyle samo miłośników, co przeciwników. Ta znana z wesel potrawa wywołują skrajne emocje, ale odpowiednio przyrządzone flaki są smaczną i pożywną propozycją. Jak ugotować flaki, aby smakowały wyjątkowo i zachwyciły również nieprzekonanych smakoszy? Podpowiadamy w cyklu Poradnik gotowania.

baner mg cegielska
15.11.2019

Agnieszka Cegielska i Naturalnie w kuchni [RECENZJA]

To, co jemy, wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Dlatego zbilansowany i przemyślany jadłospis powinien towarzyszyć nam na co dzień. W zabieganym świecie nie jest to proste, ale ułatwieniem będą przepisy z książki "Naturalnie w kuchni" autorstwa Agnieszki Cegielskiej. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" zaglądamy do środka i polecamy wybrany przepis na zdrową, rozgrzewającą i smaczną zupę.

michal-slider
14.11.2019

Pokora i smaczne jedzenie. Michał Toczyłowski o swojej kulinarnej drodze

Michał Toczyłowski to kucharz młodego pokolenia, który inspiruje do działania w kuchni. Uwielbia zielone curry i faworki, z przyjemnością prowadzi warsztaty kulinarne i doskonale wie, co znaczy dobre comfort food. W cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada o swoich kulinarnych inspiracjach, nauce gotowania i… jackfruit!

młynki do przypraw
12.11.2019

Młynki do przypraw - wybierz najlepszy dla siebie

Młynki do przypraw to nie tylko przydatne kuchenne urządzenia, ale często również efektowna ozdoba stołu. W sklepach znajdziemy różne ich rodzaje, od klasycznych po te bardziej nowoczesne. W cyklu Dobre rzeczy podpowiadamy, jaki młynek wybrać, by cieszyć się świeżo zmielonymi przyprawami w pięknym opakowaniu.

"Droga przez mąkę czyli literatura dla kucharek" Łukasz Modelski
10.11.2019

Najważniejszym daniem u Prousta jest oranżada – rozmowa z Łukaszem Modelskim

Popularne przysłowie mówi, że apetyt rośnie w miarę jedzenia. Ta książka dowodzi, że apetyt rośnie w miarę czytania. W „Drodze przez mąkę, czyli literaturze dla kucharek” zebrano rozmowy Łukasza Modelskiego z ludźmi lubiącymi doszukiwać się wzmianek o jedzeniu w różnych przejawach literatury. W cyklu „Przy wspólnym stole” Łukasz Modelski opowiedział nam o pomyśle na audycję, tożsamości kulinarnej, a także z którym bohaterem powieści najchętniej zjadłby wspólny posiłek.

Jak mrozić pierogi i ile gotować pierogi
09.11.2019

Pyszne pierogi - triki na mrożenie i gotowanie

Pierogi - specjał przygotowywany z cienko rozwałkowanego ciasta makaronowego, w które zawija się słodki lub słony farsz. To ulubiona potrawa wielu Polaków. Choć pierogi trafiają na nasze stoły bardzo często, ich gotowanie czy mrożenie wciąż sprawia sporo problemów. W Poradniku gotowania podpowiadamy patenty, jak mrozić pierogi i ile gotować pierogi, aby zaserwowane na talerzu smakowały przepysznie.

rotten-netflix
08.11.2019

Ciemna strona żywności. Serial Rotten otwiera oczy

Ile razy zastanawialiście się, jaką drogę przebywa awokado, zanim znajdzie się w waszej torbie z zakupami? Czy myśleliście o ludziach, którzy je uprawiają? Czy zastanawialiście się, jak wygląda uprawa afrykańskiego kakaowca oraz z jakim wiąże się kosztem? W cyklu Kulturalnie kulinarnie przedstawiamy Rotten – serial dokumentalny Netflixa o mrocznych sekretach związanych z produkcją żywności.