Smak i styl

Grzegorz Łapanowski
13.10.2019

Jak nie marnować jedzenia? 5 sposobów Grzegorza Łapanowskiego

Codziennie wyrzucamy jedzenie. Najczęściej chleb, w koszu jednak równie często lądują warzywa i owoce. Grzegorz Łapanowski, kucharz i edukator, podpowiada, jak uniknąć marnowania jedzenia. Sprawdźcie jego 5 patentów na mądre zakupy i planowanie posiłków.

Buraki z czerwoną cebula i imbirem
12.10.2019

Tajemnica upieczonego buraka. Sposób na obiad

Pieczone buraki to najbardziej uniwersalna forma przygotowania fioletowego warzywa. Możecie zrobić z nich zupę, sałatkę, a nawet deser. Sprawdźcie nasz sposób, jak upiec buraki oraz jakie przygotować przepisy z ich zastosowaniem.

Książki o herbacie
11.10.2019

Czas na herbatę. Przegląd książek o herbacie

Jesień to czas, gdy chęć na wypicie gorącej herbaty gwałtownie wzrasta. Każdy herbaciarz ma swój ulubiony gatunek liści, kubek, z którego lubi pić oraz porę, w której najchętniej popija łyk za łykiem. W cyklu Kulturalnie kulinarnie przedstawiamy subiektywny przegląd książek poświęconych herbacie.

Konfitura z gorzkich pomarańczy
10.10.2019

Konfitura z gorzkich pomarańczy – pamiątka z podróży

Po powrocie z podróży często przywozimy ze sobą kulinarne pamiątki z wakacji. Oliwa z oliwek z Włoch, czarne oliwki z Hiszpanii albo marynowany śledź ze Szwecji to tylko niektóre smaczne prezenty zabierane z podróży. Konfitura z gorzkich pomarańczy to słodkość, którą często zabieramy do bagażu podróżnego. Zebraliśmy wskazówki dotyczące jej przygotowania i zastosowania.

Laura Osęka
10.10.2019

Laura Osęka o sezonowości, książkach kulinarnych i kuchni roślinnej

Laura Osęka, psychodietetyk i autorka książek kulinarnych, od lat jest semiwegetarianką i wyznawczynią sezonowości na talerzu, misce i formie. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiedziała o początkach swojej przygody z gotowaniem, zaletach sezonowości na co dzień i swoich kulinarnych guru.

Naleśniki z serem
09.10.2019

Kulinarny skarb znaleziony na zamku – Gothic Cafe

Do tej restauracji niełatwo się dostać. Musicie przejść przez zewnętrzne mury obronne, pokonać zwodzony most, zatrzymać się przed wielką, kutą bramą. Tam czekają strażnicy. Jeśli ich przekonacie, że mieliście rezerwację, zadzwonią po kelnera, cały czas łypiąc na was podejrzliwie. Kelner będzie waszym przewodnikiem – zaprowadzi was do podziemnej krainy pełnej pysznego jedzenia. W cyklu Smaczne miejsca odwiedzamy Gothic Cafe.

Gry o gotowaniu
08.10.2019

Gry o gotowaniu - nauka i zabawa dla całej rodziny

Prowadzenie własnej pizzerii, tworzenie autorskiej czekolady, a może kuchenny poker z przepisami Magdy Gessler? Twórcy gier planszowych z gotowaniem w tle prześcigają się w pomysłach, ale najważniejsza jest rozrywka! W cyklu Dobre rzeczy polecamy przegląd, jakie gry o gotowaniu mogą zawojować spotkania w gronie rodziny lub znajomych.d

Bartek Kieżun
06.10.2019

Kraj komfortowego jedzenia – Bartek Kieżun opowiada o Portugalii

Sprawił, że na nowo odkryliśmy Włochy, a teraz każe nam zakochać się w Portugalii. Między jednym a drugim pasteis de nata rozmawiamy o kuchni pachnącej kolendrą i kuminem w związku z jego nową książką, „Portugalia do zjedzenia”. W cyklu Przy wspólnym stole, Bartek Kieżun opowiada o miłości do oceanu, zdradza, dokąd wyjechać z Lizbony oraz dlaczego warto zjeść kaszankę z ananasem.

Bundz
05.10.2019

Bundz – jak zrobić i jeść górski ser

Podpuszczkowy ser o delikatnym orzechowym smaku, początkowo słodki, a w miarę dojrzewania nabierający kwaskowatości. Bundz jest jednym z symboli Podhala i produktem, który warto wykorzystać w kuchni. W cyklu Przyjemności na weekend polecamy przepis i kilka faktów o tym wyjątkowym produkcie.

Zapiekanki z bagietki
04.10.2019

Zapiekanki z bagietki - polski comfort food na kulinarnej mapie świata

Chrupiące, z ciągnącym się serem i polane ketchupem - zapiekanki z bagietki w Polsce zna każdy! Nic dziwnego, że twórcy projektu "Taste Atlas" postanowili wyróżnić w zestawieniu comfort food z różnych stron świata polskie zapiekanki z bagietki! Jak zrobić je najlepiej? Podpowiadamy klasyczne przepisy na zapiekanki z bagietki i podkręcone wersje dla fanów dobrego street foodu!