Smak i styl

restauracje azjatyckie
26.02.2020

Najlepsze restauracje azjatyckie w Polsce – poleca Pyza Made in Poland

Polacy oszaleli na punkcie restauracji serwujących dania kuchni azjatyckich. Głośno siorbiąc wciągają nitki makaronu znad miski z ramenem, delektują się najlepszymi kawałkami ryby podczas uczty sushi czy chwalą kremową konsystencję ryżu na mleku z mango. Specjalistkę od azjatyckiego jedzenia, Wiktorię Górecką, czyli autorkę bloga Pyza Made in Poland zapytaliśmy o ulubione restauracje – sprawdźcie, gdzie musicie się wybrać!

eklery-fot.iStock-
25.02.2020

Eklery - jak zrobić? Zdradza Ania Starmach, jurorka programu MasterChef Junior

Eklery lubią zarówno dorośli i dzieci. Trudno oprzeć się kremowemu nadzieniu i chrypiącemu ciastku. Przygotowanie eklerów to nic trudnego. Wystarczy trzymać się kilku podstawowych zasad. Zebraliśmy porady, jak zrobić eklery. O tajnikach doskonałego eklera odpowiedziała nam Ania Starmach, jurorka MasterChef Junior 5.

torby-materialowe-woreczki-na-warzywa-fot.iStock (1)
25.02.2020

Torba na zakupy i woreczki na warzywa. Zero waste w praktyce

Świadome planowanie zakupów to pierwszy krok, by być zero waste. Torby na zakupy i woreczki na warzywa to przykłady wprowadzania drobnych zmian w myśleniu o ekologicznym stylu życia. Nie musi być wcale drogo, ani pracochłonnie. Wystarczy, że wykorzystacie rzeczy, które z pewnością macie już w swoim domu.

Sznycel po wiedeńsku
25.02.2020

Sznycel po wiedeńsku – jak się robi prawdziwy Wiener Schnitzel

Sznycel po wiedeńsku to prawdziwa klasyka kuchni austriackiej. W wersji oryginalnej potrawę przyrządza się z cielęciny, która jednak często bywa zastępowana wieprzowiną lub drobiem. Skąd pomysł na takie danie, jaki powinien być idealny sznycel po wiedeńsku i z jakimi dodatkami warto go podać? O historii wyjątkowego kotleta przeczytajcie w cyklu "Przy wspólnym stole".

ośmiornica
23.02.2020

Ośmiornica – jak ją przygotować? Swoje triki zdradza Michel Moran

Ośmiornica wielu kucharzy onieśmiela. Z jednej strony swoim wyglądem, z drugiej złą sławą trudnej w przygotowaniu. Tymczasem ośmiornica smakuje wspaniale! I szkoda byłoby jej wyjątkowo delikatnego, miękkiego mięsa nie wykorzystać w kuchni tylko dlatego, że nie wiemy, jak ją przyrządzić. Przygotowaliśmy więc dla was poradnik, jak przygotować ośmiornicę, by była pyszna, a o triki zapytaliśmy także Michela Morana, który w MasterChef Junior 5 poprowadził szkolenie dotyczące właśnie ośmiornicy.

stojak na ręcznik papierowy
22.02.2020

Stojak na ręcznik papierowy – niezbędny w każdej kuchni!

Stojak na ręcznik papierowy to akcesorium, które znajdziemy niemal w każdej kuchni. Ręcznik przydaje się podczas sprzątania kuchni, ale także po prostu do wytarcia rąk po zmywaniu. Stojak na ręcznik papierowy to przede wszystkim wygoda – niech stanie w miejscu, do którego łatwo będzie wam sięgać.

Jak zrobić ciasto francuskie?
22.02.2020

Jak zrobić ciasto francuskie? Oto niezawodny sposób

Ciasto francuskie to wypiek, który onieśmiela miłośników domowych wypieków. Dla wielu osób ciasto francuskie jest zbyt pracochłonne, wymaga dużo cierpliwości i czasu. Jednak warto samemu zrobić ciasto francuskie. Zaletą wykonania ciasta francuskiego w domu jest pewność składu, który nie jest oczywisty w gotowych wersjach. Podpowiadamy, jak zrobić ciasto francuskie.

Kuchnia francuska w filmach
21.02.2020

Kuchnia francuska na małym ekranie. Czas na apetyczny seans!

Kuchnia francuska od wieków inspiruje szefów kuchni i miłośników jedzenia na całym świecie. Francuskie specjały to wątek chętnie podejmowanym również przez twórców filmów. Jakie tytuły warto obejrzeć i dlaczego? O tym w cyklu "Kulturalnie kulinarnie".

jak udekorować tort
20.02.2020

Dekorowanie tortu – jak sprawić, by wyglądał pięknie?

Jak udekorować tort? Robiąc ciasto na przyjęcie w domu, naszym najczęstszym problemem jest jego wygląd. Chcemy przecież by przypominało torty z cukierni. Istnieje jednak kilka sposobów, które zawsze się sprawdzają. Podpowiadamy, jak ozdobić tort, by spełnił wasze wymagania, a przy okazji wywołał podziw na twarzach gości.

Ewa Wachowicz-kwestionariusz kulinarny
20.02.2020

Ewa Wachowicz - kwestionariusz kulinarny

Ewa Wachowicz, producentka telewizyjna, prowadząca program "Ewa Gotuje", promotorka tradycyjnej żywności i restauratorka. Zachęca do eksperymentowania z tradycyjną kuchnią polską i przygotowywania polskich specjałów. W naszym cyklu "Człowiek od kuchni" zapytaliśmy Ewę Wachowicz między innymi o smaki dzieciństwa i ulubiony trend kulinarny.