Smak i styl

zakupy
30.03.2020

Zakupy według Doktor Ani – zapasy nie do końca świata

W normalnej sytuacji robienie zakupów spożywczych nie powinny być problemem. Ale nie jesteśmy teraz w sytuacji normalnej i nawet zrobienie zakupów może być źródłem stresu. Zostawmy sobie chociaż przyjemność jedzenia. I potraktujmy okres dłuższego pozostawania w domu jako czas dobrych wyborów jedzeniowych, kto wie – może nawet okres zmiany nawyków. Jak to zrobić? Radzi Doktor Ania.

Woda z brzozy
29.03.2020

Woda z brzozy - zdrowy sposób na nawodnienie

Woda z brzozy, inaczej sok z brzozy, to jeden z naturalnych produktów, który nie tylko jest smaczny, ale wykazuje też właściwości prozdrowotne. I udowadnia to Agnieszka Cegielska, autorska książki "Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie". Podpowiada przepis na orzeźwiający i wartościowy napój - woda z brzozy z limonką i rozmarynem stanie się jedną z Waszych ulubionych propozycji nie tylko na lato.

Jak jeść ostrygi
29.03.2020

Jak jeść ostrygi? Michał Toczyłowski i porady szefa kuchni na ostrygi

Ostrygi to jedne z owoców morza, które dla wielu osób nadal są tajemnicą. Kojarzą się z surowym przysmakiem serwowanych na przyjęciach w luksusowych lokalach. Ostrygi nie należą do najtańszych i najłatwiejszych do przygotowania przysmaków, ale uważane są za afrodyzjaki i odpowiednio przyrządzone na pewno zaskoczą pozytywnie! O to, jak jeść ostrygi, jak przygotować ostrygi i jak smakuje ten produkt przy pierwszym kontakcie zapytaliśmy eksperta. Michał Toczyłowski, szef kuchni i autor książek kulinarnych, opowiedział nam jakie sekrety skrywają ostrygi i dlaczego warto choć raz skusić się na nie w kuchni.

Kurkuma
29.03.2020

Kurkuma - jak stosować przyprawę i korzeń

Prawdopodobnie słyszałaś już o niesamowitej mocy, jaką ma kurkuma. Pewnie wiesz też, że dobrze włączyć do diety więcej tego korzenia przypominającego imbir. Jak stosować kurkumę w kuchni i nie tylko? Podpowiedzi prosto grudniowego numeru "To Twój Moment".

Domowe żelki
28.03.2020

Jak zrobić żelki? Popularne słodycze pod lupą

Jest w tych słodyczach coś, co sprawia, że trudno poprzestać na jednym. Ale uwaga – niech zdrowy rozsądek i w tym przypadku weźmie górę. Żelki są pełne cukru i innych substancji, które niekoniecznie przysłużą się zdrowiu. Co znajdziemy w gotowych żelkach? Jak powstają wegańskie żelki i czy można przygotować domowe żelki? O tym w cyklu "Przyjemności na weekend".

akcesoria do makaronu
28.03.2020

Akcesoria do makaronu – sprawdzamy, które ci się przydadzą!

Makaron to jeden z tych składników, które zawsze mamy w kuchni w większej ilości. Przechowujemy go w wysokich pojemnikach lub robimy sami – w końcu to wcale nie takie trudne jak się wydaje! Do przygotowania perfekcyjnego talerza pełnego klusek potrzebujemy jednak kilku przydatnych akcesoriów. W cyklu Dobre rzeczy przeglądamy akcesoria do makaronu!

Rosenthal
27.03.2020

Wyjątkowa zastawa na rodzinne spotkania. Teraz w specjalnej ofercie cenowej

Ponadczasowa, piękna i jakościowa zastawa stołowa to wyposażenie jadalni, w które warto zainwestować. Zestawy filiżanek na popołudniową herbatę, ozdobne półmiski czy mleczniki, które pięknie ozdobią każdy stół - to tylko część z oferty marki Rosenthal. W dniach 27-29 marca w ramach akcji Szaleństwo Zakupów czeka na Was wyjątkowa oferta cenowa - rabat 20 % na asortyment w sklepie internetowym Rosenthal. Redakcyjnie wybrałyśmy wiosenne propozycje.

Knysze z ciasta drożdżowego
27.03.2020

Knysze – bieszczadzki specjał w prostym przepisie

Knysze to potrawa będąca formą pierożka, wywodząca się z kuchni wschodnioeuropejskiej. W Bieszczadach najczęściej knysze przyrządza się z farszem twarogowo-ziemniaczanym, ale to nie jedyna forma ich podania. Różne wersje łączą wspólne cechy - prostota, łatwo dostępne i niedrogie składniki. W cyklu "Smaczne miejsca" przyglądamy się bliżej tradycji i przepisowi na knysze.

Masa kajmakowa
25.03.2020

Domowa masa kajmakowa - prosta sprawa! [DWA SPOSOBY]

Nie jest pracochłonna, ale wymaga nieco czasu – masa kajmakowa domowej roboty to nie tylko obłędny smak, ale i satysfakcja. I jeszcze ten zapach roznoszący się po domu! Mazurek kajmakowy, andruty z kajmakiem, a może wierzch sernika… Będzie pysznie.

Jak ugotować ryż
25.03.2020

Jak ugotować ryż? – praktyczny poradnik

Ryż jest drugim, po pszenicy, najchętniej uprawianym zbożem na świecie. Często gości również w polskiej kuchni, ponieważ stanowi wartościowy dodatek wielu potraw. Czy jednak wiemy, jak ugotować ryż? W cyklu Poradnik gotowania podpowiadamy kilka praktycznych wskazówek.