Artur Rogalski
4.48 (193)
Sałatka królewska dobrze sprawdza się w różnych sytuacjach. Cieszy się ogromną popularnością na imprezach i z powodzeniem zastępuje tradycyjną sałatkę jarzynową na uroczystościach rodzinnych. Jest także doskonała na śniadanie, kolację lub lunch do pracy. Jaki jest jej sekret? Sałatkę królewską wyróżnia bogactwo składników i doskonałe proporcje, a do tego świetne połączenie smaków.
jajka 3 szt.
ananas 1 puszka
kukurydza konserwowa 1 puszka
seler konserwowy 320 g
szynka 300 g
por 0.5 szt.
majonez 30 g
sól 2 g
pieprz 2 g
natka pietruszki 2 gałązki
Jajka: gotujemy na twardo. Wkładamy je do garnka z zimną wodą i gotujemy przez 6 min od momentu wrzenia. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym obieramy je ze skorupek i kroimy w kostkę.
Składniki w zalewie: ananasa, kukurydzę i seler odsączamy. Jeśli ananas jest w plastrach, kroimy go w trójkąty. Po odsączeniu powinniśmy uzyskać: ok. 340 ananasa, 220 g kukurydzy i 320 g selera. Wszystkie składniki dodajemy do sałatki.
Szynka: kroimy ją w małą kostkę i również przekładamy do miski.
Por: obieramy go z zewnętrznych liści, dokładnie myjemy i odcinamy liście. Białą część kroimy w cienkie krążki i wrzucamy do pozostałych składników.
Sałatka królewska jest gotowa: na koniec mieszamy składniki z 2 łyżkami majonezu. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Siekamy natkę pietruszki i posypujemy nią sałatkę.
Porady
- Sałatka królewska będzie smaczniejsza, jeśli dodacie do niej domowy majonez. Przygotujcie go samodzielnie z dobrej jakości jajek, oleju i musztardy.
- Gotową sałatkę warto wstawić do lodówki na min. 30 min, aby się „przegryzła”. Wtedy natkę pietruszki zostawiamy do posypania na później, tuż przed podaniem.
- Aby sałatka królewska miała wyraźniejszy smak, zmieszajcie majonez z łyżką musztardy (ok. 15 g).
- Mniej kaloryczna wersja? Zamiast majonezu użyjcie jogurty naturalnego. Można zmieszać też jogurt z majonezem w proporcji pół na pół.
Popularnym wariantem sałatki królewskiej jest wersja ze smażonym filetem z kurczaka. Pierś przed smażeniem należy umyć i oczyścić z błonek. Następnie kroimy ją w kostkę i marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach. Sól i pieprz to podstawa, dodatkowo możecie dosypać szczyptę słodkiej lub ostrej papryki i sproszkowany czosnek.
Mięso z kurczaka z marynatą warto wstawić na min. 30 min do lodówki. Po wyjęciu odczekajcie chwilę, aż z powrotem nabierze temperatury pokojowej i dopiero wtedy wrzućcie na rozgrzaną patelnię. Przygotowany w ten sposób filet z kurczaka będzie soczysty w środku.
To właściwie ten sam przepis, tylko podany w innej formie. Jak układać warstwy, aby uzyskać najlepszy efekt smakowy i wizualny?
Do jej wykonania potrzebujecie większej ilości majonezu (ok. 60 g). Jeśli będzie go za mało, warstwy zmieszają się ze sobą. Sałatka królewska warstwowa podawana jest w szklanym naczyniu, przez które widać składniki układające się w linie.
Sałatka królewska właściwie nie potrzebuje dodatków. Jest w niej wszystko to, czego nasz organizm potrzebuje. Jajka i szynka dostarczają białka, majonez uzupełnia tłuszcze, a warzywa i owoce to węglowodany. Dobrze zbilansowany posiłek powinien zawierać ok. 25% białka, 10–15% tłuszczu i ok. 50–60% węglowodanów.
Do sałatki wystarczy więc świeża, najlepiej francuska bagietka. Na imprezie jako dodatki sprawdzają się paluchy drożdżowe, paluchy z ciasta francuskiego lub domowa tortilla.