Poradnik gotowania

Flaki
16.11.2019

Jak ugotować flaki – praktyczny poradnik

Flaki - gęsta zupa przyrządzana z pokrojonych w cienkie paski żołądków, najczęściej wołowych, ma tyle samo miłośników, co przeciwników. Ta znana z wesel potrawa wywołują skrajne emocje, ale odpowiednio przyrządzone flaki są smaczną i pożywną propozycją. Jak ugotować flaki, aby smakowały wyjątkowo i zachwyciły również nieprzekonanych smakoszy? Podpowiadamy w cyklu Poradnik gotowania.

Jak mrozić pierogi i ile gotować pierogi
09.11.2019

Pyszne pierogi - triki na mrożenie i gotowanie

Pierogi - specjał przygotowywany z cienko rozwałkowanego ciasta makaronowego, w które zawija się słodki lub słony farsz. To ulubiona potrawa wielu Polaków. Choć pierogi trafiają na nasze stoły bardzo często, ich gotowanie czy mrożenie wciąż sprawia sporo problemów. W Poradniku gotowania podpowiadamy patenty, jak mrozić pierogi i ile gotować pierogi, aby zaserwowane na talerzu smakowały przepysznie.

Kąpiel wodna - na czym polega?
19.10.2019

Kąpiel wodna – technika gotowania nie tylko dla cukierników

Kąpiel wodna brzmi zagadkowo, ale dzięki zastosowaniu tej metody potrawy nie przypalają się i nie ulegają rozwarstwieniu. W kąpieli wodnej możemy rozpuścić czekoladę, ale także upiec sernik czy pasztet, a nawet usmażyć jajecznicę. Co jeszcze warto wiedzieć na jej temat? O tym w cyklu Przyjemności na weekend.