Poradnik gotowania

Domowe czekoladki
21.11.2020

Jak zrobić pralinki? Nic trudnego! Oto najprzydatniejsze wskazówki

Pralinki to prawdziwa gratka dla każdego wielbiciela czekolady. Rozpływające się w ustach, pełne smaku i słodyczy specjały znamy przede wszystkich z cukierni lub bombonierek, ale pralinki możemy także z powodzeniem wykonać w domu. Domowe czekoladki to też świetny pomysł na świąteczny upominek dla bliskiej osoby. Przepis na pralinki nie wymaga zaawansowanych umiejętności czy skomplikowanych urządzeń – ułatwiają one sprawę, ale i bez nich z łatwością przyrządzisz pyszne, domowe czekoladki. Podpowiadamy jak zrobić pralinki w domu.

zakupy
18.11.2020

Zakupy według Doktor Ani – zapasy nie do końca świata

W normalnej sytuacji robienie zakupów spożywczych nie powinny być problemem. Ale nie jesteśmy teraz w sytuacji normalnej i nawet zrobienie zakupów może być źródłem stresu. Zostawmy sobie chociaż przyjemność jedzenia. I potraktujmy okres dłuższego pozostawania w domu jako czas dobrych wyborów jedzeniowych, kto wie – może nawet okres zmiany nawyków. Jak to zrobić? Radzi Doktor Ania.

Grzegorz Łapanowki i jego niezbędnik w kuchni
18.11.2020

Grzegorz Łapanowski i jego niezbędniki w kuchni

Racjonalne zakupy spożywcze to zawsze wyzwanie - niezależnie od wydarzeń społecznych w Polsce i na świecie. W sytuacjach kryzysowych tym bardziej powinniśmy zwracać uwagę, co i dlaczego kupujemy, a także jak wykorzystamy zakupione produkty w kuchni i wszystkie zapasy jedzenia. O rozsądne zakupy spożywcze zapytaliśmy eksperta kulinarnego - Grzegorz Łapanowski opowiedział, które produkty możemy przechowywać dłużej, a z których składników lepiej nie robić zapasów, bo zmarnujemy sam surowiec, jak i pieniądze. Zdradził też patent na domowy, szybki substytut pieczywa. Sprawdźcie i róbcie #PRZEMYŚLANEZAKUPY.

placki-ziemniaczane
13.11.2020

Placki ziemniaczane – praktyczne wskazówki, dzięki którym zawsze będą idealne

Jak zrobić placki ziemniaczane? Dyskusja na ten temat nierzadko wywołuje burzę – z jednej strony mamy tych, którzy jedzą placki ziemniaczane na słodko z cukrem czy kwaśną śmietaną, z drugiej strony zaś są osoby, dla których placki ziemniaczane z sosem węgierskim czy gulaszem to jedyny słuszny sposób podania. Są jednak zasadnicze pytania, na które odpowiedzi pozostają jednoznaczne, niezależnie od preferowanych dodatków.

Planowanie posiłków
12.11.2020

Jaki pomysł na obiad? Oto uniwersalna metoda, dzięki której zawsze będziesz wiedzieć, co ugotować!

Stajesz w kuchni i zaczynasz myśleć: co dziś na obiad. Od razu skreślasz wszystkie czasochłonne dania, później odrzucasz też te, które były gotowane jakoś niedawno. Myślisz też o tym, co zjedzą wszyscy domownicy i o tym, co masz w lodówce. I nagle okazuje się, że brakuje ci pomysłu na obiad. Znasz to? A co, jeśli my znamy sposób, aby ułatwić ci wymyślenie tego słynnego: „co dziś na obiad”?

Wieprzowina - przepisy
07.11.2020

Wieprzowina nie tylko na kotlety schabowe. Jak podać to mięso?

Wieprzowina kojarzy się większości z przepisem na kotlet schabowy. Ale ten rodzaj mięsa, można podać na wiele innych, równie ciekawych sposobów. O przepisy na wieprzowinę zapytaliśmy Piotra Ceranowicza, szefa kuchni Restauracji Bez Tytułu należącej do grupy Project Warszawa.

ciasto naleśnikowe
06.11.2020

Ciasto naleśnikowe jako niestandardowy posiłek

Kto nie lubi naleśników, niech podniesie rękę! Ciasto naleśnikowe cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Naleśniki można spotkać pod różną postacią. W zachodniej części kuli ziemskiej będą nimi pankejki, w Polsce zaś słynne są tradycyjne naleśniki z białym serem lub krokiety z kapustą i grzybami. Naleśniki mają swoich fanów również w Chinach. Ciasto naleśnikowe można natomiast wykorzystać w wieloraki sposób, m. in. jako panierkę do różnych potraw. Jedną z nich są jabłka w cieście naleśnikowym.

ziemniaki 13
04.11.2020

Najlepsze patenty na ziemniaki – sprytne triki Joanny Jakubiuk

Ziemniaki goszczą na naszych stołach niemal codziennie. Pod bardzo różnymi postaciami – placki, kopytka, frytki, puree. Wiele z tych dań uznajemy za klasyki kuchni polskiej. Czas je trochę odświeżyć i urozmaicić. O pomoc poprosiliśmy więc specjalistkę, Joannę Jakubiuk, autorkę książki „Ziemniak”. Z jednej strony doradza nam kuchenne eksperymenty, z drugiej podaje sprawdzone sposoby, aby tradycyjne dania smakowały jeszcze lepiej.

Lista zakupów
29.10.2020

Sylwia Majcher radzi, jak robić przemyślane zakupy. Lista zakupów spożywczych na 2 tygodnie

Zapasy jedzenia w domu powinny być przygotowane rozsądnie. Nadmiar makaronu, tuńczyka w puszce czy ryżu niepotrzebnie może wprowadzić zamieszanie w naszych kuchniach. Sylwia Majcher, ekspertka kulinarne i propagatorka zero waste, podpowiedziała nam, które produkty możemy bez problemu przechowywać w kuchni i spiżarni, a także wyjaśniła, jak różnicować posiłki z zapasów na dwa tygodnie lub dłużej.

makaron
25.10.2020

Fakty i mity o gotowaniu makaronu. Skarbnica informacji dla każdego entuzjasty pasty!

Statystyczny Polak zjada go 5 kg rocznie, a Włoch nawet do 28 kg! Makaron, bo o nim mowa, ma wielu fanów na całym świecie. Jest bazą do wielu znanych i lubianych dań różnych kuchni narodowych. Sprawdza się w daniach głównych, przystawkach, sałatkach, a nawet deserach. Wśród wielu gatunków, kształtów i grubości każdy znajdzie swój ulubiony typ makaronu. Jak przygotowywać makaron, aby smakował jak we Włoskiej trattorii? Zebraliśmy dla Was wszystkie najpopularniejsze fakty i mity o gotowaniu i serwowaniu makaronu. Zapraszamy na wspólną kulinarną podróż do słonecznej Italii, śladem makaronu idealnego.