Poradnik gotowania

zioła
04.04.2020

Po co nam zioła w kuchni? Sprawdzamy!

Zioła mamy w swoich kuchennych szafkach zawsze. Używamy ich do doprawiania dań, a świeże wykorzystujemy niemal do wszystkiego. Zioła potrafią wzbogacić smak dań, ale dobrze działają też na nasze zdrowie – mogą wyciszać, wzmacniać odporność, a nawet pobudzać. Macie zioła w kuchni, ale nie wiecie, jak ich używać? Podpowiadamy!

wędliny domowe
04.04.2020

Wędliny domowe – na co dzień i od święta

Wędliny to jeden z tych produktów, które zwykle kupujemy w sklepach. Patrząc jednak na skład wielu produktów, trzeba powiedzieć jedno – zdecydowanie lepiej dla naszego zdrowia będzie, jeśli postawimy na wędliny domowe. Nie potrzebujemy wcale dużo specjalistycznego sprzętu, żeby przygotować szynki, balerony czy kiełbasy. Sprawdźcie nasze przepisy i porady na domowe wędliny!

jak zagęścić sos
03.04.2020

Jak zagęścić sos? Sprawdzone sposoby!

Za rzadki sos? Nie martwcie się, nam też wiele razy się to przytrafiło! Ważne, żeby w takiej sytuacji nie wylewać sosu, tylko go zagęścić. Są na to sposoby, które zawsze się sprawdzają. W większości przypadków nie zmieniają smaku samego sosu, a wręcz jeszcze bardziej go podkreślają. W cyklu Poradnik gotowania podpowiadamy, jak zagęścić sos łatwo i szybko.

Rosti, czyli placki z ziemniaków
01.04.2020

Zostań w domu i gotuj! Oto pomysłowe przepisy na trudny czas

Kasza, suszone pomidory, ziemniaki. Niektórzy muszą je zawsze mieć w domu. I mogą wiele z nich przygotować. Co jednak, kiedy nie mamy pomysłu, co przygotować? Podrzucamy wam garść sprawdzonych przepisów od autorów popularnych książek kucharskich!

zakupy
30.03.2020

Zakupy według Doktor Ani – zapasy nie do końca świata

W normalnej sytuacji robienie zakupów spożywczych nie powinny być problemem. Ale nie jesteśmy teraz w sytuacji normalnej i nawet zrobienie zakupów może być źródłem stresu. Zostawmy sobie chociaż przyjemność jedzenia. I potraktujmy okres dłuższego pozostawania w domu jako czas dobrych wyborów jedzeniowych, kto wie – może nawet okres zmiany nawyków. Jak to zrobić? Radzi Doktor Ania.

Jak ugotować ryż
25.03.2020

Jak ugotować ryż? – praktyczny poradnik

Ryż jest drugim, po pszenicy, najchętniej uprawianym zbożem na świecie. Często gości również w polskiej kuchni, ponieważ stanowi wartościowy dodatek wielu potraw. Czy jednak wiemy, jak ugotować ryż? W cyklu Poradnik gotowania podpowiadamy kilka praktycznych wskazówek.

Gotowanie
21.03.2020

8 kroków do tego, by gotować lepiej

Jeśli w tym trudnym okresie, w którym wszyscy się znaleźliśmy, brakuje Wam restauracyjnych dań i stanęliście przed koniecznością gotowania, a żaden z Was Gordon Ramsay, nie martwcie się! Poniżej podam Wam osiem zasad dobrej kuchni, które pomogą każdemu lepiej gotować.

drozdze-slider
19.03.2020

Suche drożdże, świeże drożdże czy domowe drożdże - przelicznik i przepis

Drożdże to nieodłączny element dobrze znanych z babci kuchni drożdżówek. Ale czy lepiej wybrać drożdże suche? A może świeże drożdże to bardziej wartościowy wybór? O zaletach obu opowiada Redaktor naczelna "Moje Gotowanie" Renata Chodorowska.

Lista zakupów
18.03.2020

Sylwia Majcher radzi, jak robić przemyślane zakupy. Lista zakupów spożywczych na 2 tygodnie

Zapasy jedzenia w domu powinny być przygotowane rozsądnie. Nadmiar makaronu, tuńczyka w puszce czy ryżu niepotrzebnie może wprowadzić zamieszanie w naszych kuchniach. Sylwia Majcher, ekspertka kulinarne i propagatorka zero waste, podpowiedziała nam, które produkty możemy bez problemu przechowywać w kuchni i spiżarni, a także wyjaśniła, jak różnicować posiłki z zapasów na dwa tygodnie lub dłużej.

jak zrobić ciasto na naleśniki
18.03.2020

Jak zrobić ciasto na naleśniki? Przepis prosty i szybki

Ciasto na naleśniki to kulinarna podstawa. Przepis jest tak prosty, a do tego szybki w przygotowaniu, że poradzi sobie z nim naprawdę każdy. Chcemy jednak, by nasze naleśniki były puszyste i pyszne, dlatego podrzucamy wam kilka sprawdzonych porad. Jak zrobić ciasto na naleśniki? Sprawdźcie, a później weźcie patelnię w dłoń i usmażcie mnóstwo złocistych krążków!