Poradnik gotowania

beza
25.01.2020

Jak zrobić bezy – poradnik dla każdego

Wiele osób zastanawia się, jak zrobić bezy. Te apetyczne słodkości często się bowiem nie udają. Bo choć bezy robi się zaledwie z kilku składników, są dość kapryśnym przysmakiem. Niewielki błąd popełniony na etapie przygotowania masy wystarczy, żeby beza zapadła się, pokruszyła lub ściemniała. Na szczęście istnieją sposoby na bezę idealną. W cyklu Poradnik Gotowania podpowiadamy, jak zrobić bezy w każdej kuchni!

paluszki-rybne-slider
18.01.2020

Paluszki rybne – rybny specjał w panierce

Dzieci je uwielbiają. Wśród dorosłych cieszą się nie mniejszą popularnością. Paluszki rybne są smaczną i szybką propozycją na obiad. Pamiętajmy jednak, by wybierać paluszki z jak największą zawartością mięsa ryb i krótką listą składników. Można też zrobić je w domu. W cyklu Poradnik Gotowania podpowiadamy, jak zrobić domowe paluszki rybne z prostego przepisu!

Wanilia czy wanilina
11.01.2020

Wanilina a wanilia – co warto wiedzieć o tych produktach

Czy wiesz, że cukier waniliowy, który kupujesz, to tak naprawdę w większości przypadków cukier wanilinowy? Niektóre z nich zawierają co prawda naturalny aromat wanilii, a jednak wanilia i wanilina to dwie różne substancje. Jakie są ich właściwości? Wyjaśniamy w cyklu Poradnik gotowania.

Włoski sposób na rozgrzanie Vinbrulee
05.01.2020

Matteo Brunetti poleca włoski sposób na rozgrzanie

Kuchnia włoska to nie tylko letnie przysmaki i pasty, ale też rozgrzewające, aromatyczne i bardzo smakowite propozycje. Matteo Brunetti, rodowity Włoch, podpowiada, jakie dania można podać, aby w chłodne miesiące rozgrzać się w najsmaczniejszy sposób. I zdradza przepis na vinbrulè dla dorosłych.

Jak ugotować ryż
04.01.2020

Jak ugotować ryż – praktyczny poradnik

Ryż jest drugim, po pszenicy, najchętniej uprawianym zbożem na świecie. Często gości również w polskiej kuchni, ponieważ stanowi wartościowy dodatek wielu potraw. Czy jednak wiemy, jak ugotować ryż? W cyklu Poradnik gotowania podpowiadamy kilka praktycznych wskazówek.

frytki-slider
03.01.2020

Tajemnica frytek Moniki Brodki

Monika Brodka poza pasją do muzyki, dzieli się pasją do gotowania w mediach społecznościowych. Brodka udowodniła to, choćby kilka lat temu na albumie „Granda” wypełniając go po brzegi metaforą kulinarną. Obecnie można śledzić jej kulinarne podboje na Instagramowym profilu „Monia mąci”. W noworocznym stories podzieliła się swoim patentem na ulubione frytki. Jak je przygotowuje? Podsumowaliśmy!

tempura-slider
28.12.2019

Tempura – sztuka przygotowania dań

Japończycy uwielbiają przyrządzać w ten sposób warzywa, ryby czy owoce morza, obtoczone w delikatnym cieście i smażone w głębokim tłuszczu. Tempura zachowuje smak produktów, nadając im przyjemną chrupkość. Jak zrobić w ją w domu? Tempura w naszym poradniku gotowania nie będzie mieć przed Wami tajemnic!

jaksmazyc-slider
21.12.2019

Jak usmażyć rybę? Praktyczny poradnik gotowania

Dobrze usmażona ryba to zdrowy rarytas dla całej rodziny. Czasem można jednak nieświadomie popełnić prosty błąd, który spowoduje, że ryba z patelni zrobi się sucha albo zacznie się rozpadać. Czy da się tego uniknąć? Oczywiście. Poznaj nasze rady w cyklu Poradnik Gotowania, jak usmażyć rybę.

zakalec-slider
15.12.2019

Zakalec – jak uniknąć kulinarnej wpadki?

Niewyrośnięte ciasto, powszechnie znane jako zakalec, to niemiła niespodzianka, która może przytrafić się każdemu, nawet doświadczonemu piekarzowi czy cukiernikowi. Istnieją sposoby, jak zakalca uniknąć, a także by odratować nieudany wypiek.

jak gotować grzyby
14.12.2019

Jak długo gotować grzyby? - podpowiadamy!

Grzyby wykorzystujemy w kuchni na różne sposoby - do zup, sosów czy gulaszy. Aby nasze dania były smaczne trzeba jednak wiedzieć, jak długo gotować grzyby. Chodzi w końcu o to, żeby nie straciły smaku i aromatu. Jeśli zastosujecie się do naszych zasad, w całym domu będzie pięknie pachnieć, a grzyby zasmakują wszystkim.