Sałatka z pomidorów i cebuli

Sałatka z pomidorów z cebulą to klasyka do obiadu, ale też idealna propozycja na kolację. Można użyć cebuli białej, żółtej, czerwonej, dymki, szalotki…. Warto też sięgnąć po soczyste pomidory: malinowe, śliwkowe, żółte, rzymskie. Pyszna sałatka z pomidorów może być przygotowana na zaskakująco wiele sposobów!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sałatki

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 194 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Pomidory krojenie 1.

    Jak powstaje ta prosta sałatka? Pomidory myjemy, kroimy w plastry. Wycieramy nadmiar soków z deski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka - można też pokroić ją w kostkę. Na talerzu lub w misce układamy pomidora, dodajemy pokrojoną cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy i serwujemy. Sałatka z pomidorów i cebuli najlepiej smakuje na świeżo.

Porady

  • Sałatki z pomidorów z cebulą mogą smakować różnie w zależności od użytych składników. Sałatka z pomidorów i cebuli może być dodatkowo podana z dymką - będzie jeszcze bardziej wyrazista.
  • A skoro o cebuli mowa: warto wypróbować dodatek cebuli szalotki, która jest z kolei bardzo delikatna i słodka. 
  • Każdemu smakuje trochę inna sałatka. Pomidory można sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Niektórzy wolą jeść właśnie tak obrane warzywa.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić sałatkę z pomidorów?

Do obiadu czy na kolację obowiązkowym dodatkiem jest pyszna, świeża sałatka. Pomidory są zdrowe i niskokaloryczne – prawie 95% jego masy stanowi woda! Przepis na sałatkę z pomidorów jest więc świetnym rozwiązaniem dla osób prowadzących zdrowy tryb życia oraz tych, którzy liczą kalorie. Sałatka z pomidorów to prosta sprawa – wystarczy pokroić pomidory i cebulę w plasterki lub kostkę i wymieszać z oliwą i przyprawami. Warto posypać ją zieleniną – posiekaną bazylią, natką pietruszki lub szczypiorkiem. Jakie inne smaki można włączyć do tego dania? Odrobina pokruszonej fety, buratta czy plastry mozarelli zdecydowanie sprawią, że powstanie jeszcze pyszniejsza sałatka.  Pomidory dobrze smakują też z sosem ze śmietany. Jaka śmietana do sałatki z pomidorów? Najlepiej sprawdzi się kwaśna, nietłusta śmietana 10%-18% . Można podmienić ją na jogurt naturalny. Polecamy, aby szukać tych gęstych, które ładnie oblepią warzywa. Warto też sięgnąć po jogurt typu greckiego lub bałkańskiego.

Jak zrobić sałatkę z zielonych pomidorów?

Zielone pomidory to po prostu zebrane przed czasem pomidory odmiany czerwonej. Mimo, że niedojrzałe owoce najczęściej zawierają różne toksyny i nie powinniśmy ich jeść, to zielone pomidory nie są szkodliwe dla zdrowia! Mimo wszystko nie należy się nimi objadać. Jak zrobić sałatkę z zielonych pomidorów? Warzywa tego zazwyczaj nie je się na surowo. Popularne za to są kiszonki, czy dania marynowane, gdzie główną rolę grają niedojrzałe pomidory. Sałatka z zielonych pomidorów jest jednocześnie słodka i pikantna. Jest to, podobnie jak sałatka z pomidorów czerwonych, świetny sposób, aby zimą przypomnieć sobie smak lata!

Jaki sos do sałatki z pomidorami?

Witaminy w warzywach (dokładnie witaminy A, D, E, K) rozpuszczają się w tłuszczach. Aby poprawić ich przyswajalność (a także smak) sałatki z pomidorów są podawane z różnymi dresingami. Najprostszym rozwiązaniem jest skropić warzywa oliwą z oliwek lub innym tłuszczem roślinnym (np. z rzepaku, lnu czy czarnuszki). Jednak to sos do sałatki nadaje im wyjątkowy smak. My polecamy wypróbować klasyczny sos winegret ziołowy lub sos czosnkowy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy