Pomidory z mozzarellą

Pomidory z mozzarellą - czy może być coś prostszego? Ta klasyczna przystawka serwowana jest w niemal każdej włoskiej restauracji. Warto przyrządzić ją także w domu - pomidory z mozzarellą to w końcu połączenie doskonałe! W naszej wersji dodaliśmy jeszcze kilka plasterków cukinii i rukolę, ale wy możecie eksperymentować z ulubionymi dodatkami. Pomidory z mozzarellą to opcja na przystawkę, lekką kolację lub lunch. Sprawdźcie przepis na ser mozzarella z pomidorami.

SałatkiPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 158 głosów)

Kroki wykonania:

  • pomidory-z-mozzarella1.Pomidory kroimy w cienkie plasterki. Cukinię również kroimy, najlepiej przy pomocy poziomej obieraczki do warzyw. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy na plasterki, grubości mniej więcej takiej jak plasterki pomidorów.
  • pomidory-z-mozzarella-min2.Na talerzu układamy na przemian cukinię, pomidora i mozzarellę. Przygotowujemy dressing: do oliwy wciskamy sok z cytryny, ewentualnie przyprawiamy ulubionymi ziołami do smaku, dokładnie mieszamy. Danie posypujemy świeżą rukolą i polewamy dressingiem.

Porady

W przepisie na pomidory z mozzarellą wykorzystujemy:

  • pomidory - najlepsze będą dojrzałe pomidory malinowe, możemy też użyć pomidorków koktajlowych, wtedy kroimy je tylko na pół lub wcale
  • mozzarellę - możemy użyć mozzarelli w małych kulkach
  • rukolę - można zastąpić ją na przykład bazylią

Notka redakcyjna

Pomidory z mozzarellą

Pomidory z serem mozzarella to sposób na szybką przekąskę. Ważne jednak, żeby każdy z używanych produktów był jak najlepszej jakości. Wybierając pomidory, sprawdźmy, czy są odpowiednio dojrzałe - najlepiej po prostu je powąchać. Kupujmy oryginalną włoską mozzarellę, a rukola niech będzie jak najświeższa. W końcu właśnie na prostocie i świetnych składnikach opiera się cała kuchnia włoska. 

Jak podawać mozzarellę z pomidorami?

Mozzarella i pomidory przez kontrast kolorystyczny wspaniale prezentują się na stole. Warto serwować je na podłużnych półmiskach ustawionych na środku stołu. Co ważne, dużo wygodniejsze niż widelec, będą szczypce do nabierania sałaty lub dwie większe łyżki - dzięki nim z łatwością nabierzemy na talerz pomidory i mozzarellę. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy