Sałatka caprese to klasyczny włoski przepis na lekki i zdrowy lunch w ciepły dzień. Aromat dojrzewających w słońcu pomidorów i świeżej bazylii tworzy spójną kompozycję smakową z kremowymi plasterkami sera. Dodatek mozzarelli sprawia, że danie jest nie tylko pyszne i efektowne, ale także sycące. Co więcej, przekąska jest banalnie prosta do przygotowania i nie wymaga skomplikowanych składników. Smak uzupełnia lekko wytrawna oliwa z oliwek. Do caprese salad idealnie pasuje lekkie białe wino.
Getty Image
(średnia 4.43 z 158 głosów)
Pomidory: myjemy i kroimy w cienkie plastry – o grubości 5–6 mm. Posypujemy je solą, a po chwili odsączamy ostrożnie nadmiar wody przy pomocy papierowego ręcznika.
Mozzarellę: odsączamy z zalewy i również kroimy w plasterki o podobnej grubości.
Składanie sałatki: na płaskim talerzu układamy naprzemiennie plastry sera i pomidorów. Przekładamy listkami bazylii i polewamy oliwą z oliwek.
Sałatka caprese jest gotowa: opcjonalnie dodajemy odrobinę pieprzu i suszone oregano.
Porady
- Caprese salad najlepiej smakuje w sezonie na pomidory, kiedy owoce są soczyste i pełne smaku.
- Staramy się wybierać pomidory o wielkości mozzarelli, żeby sałatka caprese wyszła równa. W zależności od rozmiaru sera możemy sięgnąć po pomidory gałązkowe, malinowe lub bawole serca.
- Do małych kuleczek mozzarelli odpowiednie będą mniejsze pomidorki, np. cherry.
- Jeśli mamy w planach podać caprese jako przystawkę lub przekąskę na przyjęciu, świetnym pomysłem jest przygotowanie jej w formie szaszłyków. Na wykałaczki nadziewamy kolejno pomidorki koktajlowe, minimozarellę i liście bazylii.
- Tym, którzy lubią bardziej wyraziste smaki, z pewnością przypadnie do gustu krem balsamico. Można od razu polać nim sałatkę lub podać osobno, żeby każdy mógł dozować odpowiednią ilość.
- Sałatkę możemy polać także oliwą smakową, np. bazyliową, czosnkową lub chili. Warto jednak postawić na proste dodatki i świeże zioła, które nie przytłumią smaku świeżych pomidorów.
Insalata caprese to proste danie z regionu Kampania w południowych Włoszech. Po raz pierwszy zostało przygotowane w 1920 r. dla włoskiego poety Filippo Tommaso Marinettiego. Szef restauracji w hotelu na wyspie Capri wiedział, że gość nie lubi ciężkiej kuchni. Stworzył więc lekkie danie, bazujące na dobrej jakości składnikach.
Sałatka z mozzarellą i pomidorami szybko rozprzestrzeniła się na cały kontynent. Ze względu na kolory, które występują także na włoskiej fladze, stała się kulinarnym symbolem słonecznej Italii.
Jeśli mamy ochotę na bardziej rozbudowaną sałatkę, możemy skorzystać z poniższej listy dodatków:
We Włoszech sałatka caprese to samodzielne danie, do którego podawane są tylko grzanki. Taka przekładana sałatka może być jednak świetnym dodatkiem do:
Komentarze