Sałatka z pomidora i ogórka z majonezem i śmietaną to pyszny dodatek do obiadu. Świetnie sprawdza się w tradycyjnych zestawach z młodymi ziemniakami lub kremowym purée. Przygotowujemy ją z prostych składników. Wystarczy pomidor, ogórek, cebula i odrobina przypraw, aby kompozycja była doskonale zrównoważona w smaku. Świeża sałatka z ogórka zielonego i pomidora sprawdzi się także do dań z grilla.
Getty/iStock
(średnia 4.44 z 164 głosów)
Ogórek i pomidory: warzywa dokładnie myjemy, a ogórek dodatkowo obieramy ze skórki.
Pomidory: kroimy w półplasterki.
Ogórek: również kroimy w półplasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Cebulę: obieramy z łupin i kroimy w pióra.
Mieszanie sałatki: po 5 min pomidory, ogórek i cebulę wrzucamy do miski, dodajemy śmietanę i majonez.
Sałatka z pomidora i ogórka jest gotowa: doprawiamy ją do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Porady
- Do sałatki z ogórka zielonego i pomidora najlepsze będą świeże warzywa w pełni sezonu. Wybieramy duże i mięsiste pomidory, np. malinowe lub bawole serca.
- Na porcję dla 4 osób w zupełności wystarczy jeden średniej wielkości zielony ogórek szklarniowy lub 2 mniejsze ogórki gruntowe.
- Jeśli warzywa po pokrojeniu mocno podejdą wodą, ostrożnie odciskamy nadmiar soków.
- Zamiast białej cebuli możemy dodać czerwoną, która jest bardziej delikatna w smaku.
- Osoby, które wolą bardziej wyraziste smaki, mogą dodać ogórki konserwowe zamiast świeżych.
- W wersji light, zamiast śmietany i majonezu, dodajemy gęsty jogurt naturalny, np. grecki.
Prosta sałatka z ogórków i pomidorów jest wdzięczną bazą do kolorowych kompozycji z większą ilością składników. Wystarczy dodać:
O połączeniu ogórka z pomidorem krąży wiele plotek, więc warto zweryfikować fakty. To prawda, że enzym, który zawierają ogórki neutralizuje witaminę C, jednak trzeba przyznać, że pomidory nie są najlepszym – a na pewno nie powinny być jedynym – jej źródłem w naszej diecie. Zawierają 23 mg witaminy C w 100 g. Dla porównania – w 100 g papryki jest 144 mg witaminy C.
Trzeba także pamiętać o tym, że pomidor i ogórek są cennym źródłem także innych składników odżywczych. Ogórki świetnie nawadniają organizm, co jest ważne zwłaszcza w upalne dni. Z kolei pomidory zawierają cenne dla zdrowia przeciwutleniacze, a także fosfor i potas. To wystarczające argumenty za tym, aby spożywać je jak najczęściej i w różnych zestawieniach – osobno lub razem.
Trzeba przyznać, że sałatka ze świeżych ogórków i pomidorów z majonezem i śmietaną to kompozycja idealna. Jednak dla osób, które dbają o linię, może być zbyt kaloryczną opcją. Aby ograniczyć ilość kalorii, warto podać sałatkę z innym sosem. Poniżej kilka propozycji do wyboru:
W każdym z tych wariantów letnia sałatka z ogórków i pomidorów wypada trochę inaczej. Warto więc poeksperymentować i wybrać taki dodatek, który nie tylko nam najlepiej smakuje, ale po którym czujemy się lekko i zdrowo.
Komentarze