Sałatka z pomidora i ogórka

Ocena:

4.44 (164)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sałatka z pomidora i ogórka z majonezem i śmietaną to pyszny dodatek do obiadu. Świetnie sprawdza się w tradycyjnych zestawach z młodymi ziemniakami lub kremowym purée. Przygotowujemy ją z prostych składników. Wystarczy pomidor, ogórek, cebula i odrobina przypraw, aby kompozycja była doskonale zrównoważona w smaku. Świeża sałatka z ogórka zielonego i pomidora sprawdzi się także do dań z grilla.

Składniki:

  • ogórek  1 szt.

  • pomidor  2 szt.

  • sok z cytryny  50 ml

  • cebula  1 szt.

  • śmietana 18%  15 ml

  • majonez  30 ml

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

Sałatka z pomidora i ogórka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ogórek i pomidory: warzywa dokładnie myjemy, a ogórek dodatkowo obieramy ze skórki.

  • Krok 2:

    Pomidory: kroimy w półplasterki.

  • Krok 3:

    Ogórek: również kroimy w półplasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.

  • Krok 4:

    Cebulę: obieramy z łupin i kroimy w pióra.

  • Krok 5:

    Mieszanie sałatki: po 5 min pomidory, ogórek i cebulę wrzucamy do miski, dodajemy śmietanę i majonez.

  • Krok 6:

    Sałatka z pomidora i ogórka jest gotowa: doprawiamy ją do smaku szczyptą soli i pieprzu.

Porady

  • Do sałatki z ogórka zielonego i pomidora najlepsze będą świeże warzywa w pełni sezonu. Wybieramy duże i mięsiste pomidory, np. malinowe lub bawole serca.
  • Na porcję dla 4 osób w zupełności wystarczy jeden średniej wielkości zielony ogórek szklarniowy lub 2 mniejsze ogórki gruntowe.
  • Jeśli warzywa po pokrojeniu mocno podejdą wodą, ostrożnie odciskamy nadmiar soków.
  • Zamiast białej cebuli możemy dodać czerwoną, która jest bardziej delikatna w smaku.
  • Osoby, które wolą bardziej wyraziste smaki, mogą dodać ogórki konserwowe zamiast świeżych.
  • W wersji light, zamiast śmietany i majonezu, dodajemy gęsty jogurt naturalny, np. grecki.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Letnia sałatka z pomidora i ogórka – propozycje dodatków

Prosta sałatka z ogórków i pomidorów jest wdzięczną bazą do kolorowych kompozycji z większą ilością składników. Wystarczy dodać:

  • jajko ugotowane na twardo – idealnie sprawdzają się w sałatkach wiosennych i innych kompozycjach ze świeżymi warzywami,
  • sałatę – może być rzymska, masłowa lub roszponka. Można także dodać rukolę, która delikatnie zaostrzy smak sałatki,
  • paprykę – w połączeniu z ogórkiem i pomidorem, najlepiej wypadają słodsze odmiany, np. czerwona lub żółta,
  • cukinię – wystarczy ją pokroić w plasterki i posypać solą, aby trochę zmiękła,
  • rzodkiewkę – posiekana w cienkie plasterki doda subtelnej pikanterii, ale nie zdominuje kompozycji smakowej,
  • świeże zioła – np. drobno posiekany koperek, natkę pietruszki lub liście kolendry.

Czy można łączyć pomidora z ogórkiem?

O połączeniu ogórka z pomidorem krąży wiele plotek, więc warto zweryfikować fakty. To prawda, że enzym, który zawierają ogórki neutralizuje witaminę C, jednak trzeba przyznać, że pomidory nie są najlepszym – a na pewno nie powinny być jedynym – jej źródłem w naszej diecie. Zawierają 23 mg witaminy C w 100 g. Dla porównania – w 100 g papryki jest 144 mg witaminy C.

Trzeba także pamiętać o tym, że pomidor i ogórek są cennym źródłem także innych składników odżywczych. Ogórki świetnie nawadniają organizm, co jest ważne zwłaszcza w upalne dni. Z kolei pomidory zawierają cenne dla zdrowia przeciwutleniacze, a także fosfor i potas. To wystarczające argumenty za tym, aby spożywać je jak najczęściej i w różnych zestawieniach – osobno lub razem.

Szybka sałatka z pomidorów i ogórków bez śmietany

Trzeba przyznać, że sałatka ze świeżych ogórków i pomidorów z majonezem i śmietaną to kompozycja idealna. Jednak dla osób, które dbają o linię, może być zbyt kaloryczną opcją. Aby ograniczyć ilość kalorii, warto podać sałatkę z innym sosem. Poniżej kilka propozycji do wyboru:

  • sos jogurtowy – np. z koperkiem i czosnkiem (majonez nie jest obowiązkowy),
  • winegret z miodem – słodko–kwaśny sos na bazie soku z cytryny, oliwy i miodu,
  • lekki sos na bazie oliwy z oliwek – wystarczy wymieszać ją z octem winnym lub sokiem z cytryny, a następnie doprawić solą i pieprzem,
  • sos pietruszkowy na zimno – czyli francuskie persillade idealnie pasuje do świeżych warzyw i sałat.

W każdym z tych wariantów letnia sałatka z ogórków i pomidorów wypada trochę inaczej. Warto więc poeksperymentować i wybrać taki dodatek, który nie tylko nam najlepiej smakuje, ale po którym czujemy się lekko i zdrowo.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne