Sałatka z buraków i jajka

Sałatka z buraków i jajka upiększy świąteczny stół lub imprezową zimną płytę swoim różowym kolorem. Można ją jeść właściwie bez wyrzutów sumienia, bo warzywo, które ją tworzy, jest pożądanym składnikiem diety – zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Świetnie łączy się z ogórkiem konserwowym i sosem śmietanowo-majonezowym lub jogurtem naturalnym. Prosta sałatka z buraków i jajek nie może się obejść bez zielonego akcentu – natki pietruszki lub koperku.

dodany przez: Ewa Niepytalska

sałatki przystawki przekąski

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sałatka z buraków i jajka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • sałatka z buraków i jajka - przygotowanie buraków 1.

    Buraki: obieramy, kroimy w ćwiartki i wkładamy do garnka. Zalewamy je zimną wodą. Doprowadzamy ją do wrzenia. Możemy dodać do niej sok z cytryny lub ocet, żeby buraki nie straciły koloru. Gotujemy je pod przykryciem przez około 30 minut lub do miękkości. Sprawdzamy je za pomocą końcówki noża. Odcedzamy i studzimy, po czym kroimy w kostkę. Można też przyrządzić je w piekarniku, w skórce, a następnie obrać. Pieczone buraki zachowują wszystkie składniki odżywcze, ale ich przygotowanie jest bardziej czasochłonne. 

  • sałatka z buraków i jajka - gotowanie jajek 2.

    Jajka: wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Wkładamy do rondelka. Zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy ją do wrzenia. Gotujemy jajka przez około 8–10 minut (w zależności od ich wielkości). Po upływie tego czasu wkładamy je do kąpieli wodnej z lodem, żeby natychmiast przerwać proces koagulacji białek. Kiedy wystygną, obieramy je i kroimy w kostkę. 

  • sałatka z buraków i jajka - ogórki i sos 3.

    Pozostałe składniki: wyjmujemy ogórki konserwowe (około 4 szt.) ze słoika i je osuszamy. Odlewamy z niego także 2 łyżki słodko-kwaśnej marynaty. Kroimy korniszony wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plasterki, żeby powstała niewielka kostka. Natkę pietruszki opłukujemy w zimnej wodzie, osuszamy i siekamy. W oddzielnej miseczce mieszamy składniki na sos – 4 łyżki majonezu, 2 łyżki kwaśnej śmietany (lub gęstego jogurtu) i zalewę z ogórków. Doprawiamy go solą, pieprzem i cukrem.  

  • sałatka z buraków i jajka - podanie 4.

    Podanie: stopniowo łączymy wszystkie składniki w salaterce. Polewamy ją sosem. Dokładnie mieszamy. Dekorujemy natką pietruszki. Sałatka z buraków i jajka świetnie smakuje także ze świeżym koperkiem (zwłaszcza wiosną) lub szczypiorkiem. Można dodać do niej inne warzywa, na przykład kukurydzę, paprykę lub groszek. Połączenie ogórków i buraków dobrze sprawdza się też w sałatce śledziowej. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy