Chyba każdy zna klasyczną sałatkę jarzynową. Ugotowane w mundurkach warzywa, do tego ogórek kiszony, jajko, groszek, cebula i majonez. Każda pani domu co roku kroi cały gar sałatki. Niektórzy dodają jeszcze kukurydze, cebulę zastępują porem, albo ścierają surowe jabłko. Ile domów, tyle smaków, ale zawsze podstawa to gotowane warzywa. My dziś odejdziemy od tej tradycji i pokażemy Wam, jak zrobić ją jeszcze lepiej.

Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Jeśli chcecie wydobyć z warzyw jeszcze więcej smaku i zachować cenne witaminy i minerały nie gotujcie ich w osolonej wodzie tylko upieczcie w piekarniku. Pieczone warzywa nie tylko zachowają smak, ale jeszcze go wzmocnia a dodatkowo zachowają wszystkie cenne składniki, które podczas gotowania uchodzą do wody. Poza tym pieczone warzywa nie rozlecą się podczas krojenia. Są dużo bardziej jędrne i pięknie kroją się w kostkę, nawet tę najmniejszą.

Przygotujcie:

  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera
  • 4 ziemniaki
  • 4 jajka
  • 1 por (biała część)
  • 4 kiszone ogórki
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • majonezu
  • musztarda
  • sól, pieprz do smaku

Jajka ugotujcie na twardo. Marchewkę, pietruszkę seler i ziemniaki umyjcie, ale nie obierajcie. Nagrzejcie piekarnik do 190 stopni C. Blachę wyłóżcie folią aluminiową, ale w ten sposób, żeby po obu stronach został duży zapas folii. Warzywa osuszcie i wyłóżcie na folii, jedno koło drugiego. Teraz przykryjcie szczelnie od góry wszystkie warzywa pozostawioną na bokach folią. Całość włóżcie do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie warzywa powinny zmięknąć, ale nie rozpadać się. Wyjmijcie z piekarnika i zostawcie do całkowitego ostygnięcia. Gdy będą już całkiem zimne, obierzcie je ze skóry i pokrójcie na drobna kostkę, tak jak to robicie przy klasycznej sałatce jarzynowej. Jajka obierzcie i pokrójcie w kosteczkę. Por posiekajcie jak najdrobniej. Ogórki kiszone obierzcie ze skóry i też drobno posiekajcie. Wszystko wrzućcie do dużej miski i dodajcie odsączony groszek z puszki. Dodajcie 3 łyżki majonezu i łyżkę musztardy, sól, pieprz do smaku i wszystko dokładnie wymieszajcie. Sałatka jest gotowa do podania.

Rada
Jeśli robicie sałatkę na kilka dni, majonez i musztardę dodawajcie tylko do odmierzonej porcji na dany dzień. Resztę sałatki przechowujcie "na sucho". Dzięki temu dłużej będzie świeża i nie podejdzie wodą.

Ta sałatka jarzynowa, dzięki pieczonym warzywom, jest jeszcze smaczniejsza i bardziej chrupiąca, dzięki temu, że nie wygotowujemy z warzyw tego, co mają w sobie najlepsze.