Artur Rogalski
4 (7)
Sałatka big mac szybko stanie się ulubionym daniem imprezowiczów i miłośników potraw typu fast food. Składa się z efektownych warstw, które smakiem i wyglądem mają przypominać hamburgera. Znajdą się tam zatem takie obowiązkowe elementy jak bułka, sałata, mielona wołowina, ser żółty, cebula i ogórki konserwowe. Dressing łączy w sobie wszystkie popularne sosy kanapkowe, czyli majonez, ketchup i musztardę. Sprawdźcie, jak powstaje sałatka hamburgerowa.
bułka 3 szt.
sałata lodowa 1 szt.
mięso mielone wołowe 400 g
olej 20 ml
ser żółty 200 g
konserwowe ogórki 120 g
majonez 75 g
musztarda 20 g
ketchup 30 g
jogurt naturalny 75 g
cebula 80 g
sól 6 g
pieprz 3 g
słodka papryka 3 g
papryka ostra 2 g
Mięso: wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Mieszamy je, żeby rozdzielić większe kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Możemy też wykorzystać suszony czosnek i tymianek. Smażymy, aż zmieni kolor i wyparuje z niego cała woda. Najlepiej wykorzystać niezbyt chude, dobrej jakości części tuszy wołowej, takie jak udziec, antrykot, łopatka lub rostbef i rozdrobnić je samodzielnie, ale można też kupić gotowe mięso mielone.
Bułki: kroimy w sporą kostkę, po czym podsmażamy na suchej patelni, cały czas mieszając, żeby równomiernie się zrumieniły. Można wykorzystać gotowe bułeczki z sezamem lub dowolne pulchne pieczywo, ale warto też samodzielnie upiec świeże bułki do hamburgerów.
Sałata lodowa: myjemy ją w zimnej wodzie, po czym odsączamy na ręczniku papierowym lub za pomocą wirówki. Należy dokładnie ją wysuszyć, inaczej sałatka hamburgerowa (a zwłaszcza chrupiąca bułeczka) nasiąknie wilgocią. Rwiemy ją na mniejsze kawałki. Możemy wykorzystać także inne kruche i soczyste liście, na przykład sałaty rzymskiej lub kapusty pekińskiej.
Ogórki konserwowe: wyjmujemy ze słoika i osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy mniej więcej 3–4 pikle w półplasterki. Jeden ogórek siekamy w drobną kostkę – będzie potrzebny do sosu.
Ser żółty: ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w kostkę. Najlepiej sprawdzą się półtwarde rodzaje typu gouda, edam lub ementaler. Jeśli decydujemy się na użycie intensywnego w smaku dojrzałego cheddara, dostosujmy ilość soli, którą dodajemy do sosu. Możemy też wykorzystać wędzony ser żółty.
Sos: obieramy niewielką cebulę i siekamy ją w drobną kostkę. Wkładamy ją do miseczki razem z przygotowanym wcześniej ogórkiem konserwowym. Dodajemy majonez, musztardę i ketchup, a także jogurt naturalny (dzięki niemu dressing będzie nieco lżejszy, możemy dowolnie dobierać jego proporcje z majonezem). Mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku.
Komponowanie sałatki: na dnie dużej szklanej (przezroczystej) salaterki umieszczamy połowę grzanek. Przykrywamy je 2/3 sałaty. Wykładamy połowę sosu, a następnie mięso, ogórek i ser. Kolejne warstwy to pozostały dressing i reszta sałaty. Na wierzchu powinny znaleźć się chrupiące grzanki. Sałatka big mac z mięsem mielonym najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu.