Sałatka na krakersach powstaje z warstw: tuńczyka, żółtego sera oraz jajek, przekładanych chrupiącymi słonymi ciasteczkami. Często podawana jest w czasie uroczystych imprez rodzinnych, ze względu na wyeksponowany składnik jajeczny, będzie miłym akcentem na Wielkanoc. Posypana posiekanym szczypiorkiem wspaniale prezentuje się na świątecznym stole. Sprawdźcie, jak w prosty sposób można zrobić warstwową sałatkę z tuńczykiem na krakersach!
Artur Rogalski
(średnia 4.4 z 161 głosów)
Jajka: myjemy je, przekładamy do garnka i gotujemy na twardo, przez około 10 minut. Zalewamy je zimną wodą na kilka minut. Wyjmujemy je i odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy ze skorupki. Kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka i ścieramy je na tarce. Odkładamy je na później. Następnie powtarzamy czynność z białkami, które przekładamy do oddzielnej miseczki i łączymy z 75 g majonezu, solą oraz pieprzem.
Ser żółty: ścieramy go na tarce o drobnych oczkach. Następnie mieszamy z 75 g majonezu.
Tuńczyk: przekładamy go razem z olejem do naczynia. Rozdrabniamy go widelcem.
Szczypiorek: myjemy go i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie siekamy go na drobne kawałki.
Składanie sałatki: na dużym talerzu układamy 9 szt. krakersów. Nakładamy na nie ser żółty z majonezem. Przykrywamy je kolejną warstwą 9 krakersów. Następnie rozprowadzamy na nich rozdrobnionego tuńczyka. Układamy ostatnią warstwę 6 krakersów i smarujemy je wcześniej przygotowanymi startymi białkami. Całość dekorujemy startymi żółtkami i posiekanym szczypiorkiem.
Schładzanie: sałatkę na krakersach wkładamy na 4 godziny (czas nie jest wliczony w czas przygotowania sałatki) w lodówce.
Porady
- Sałatkę na krakersach możemy przygotować również z dodatkiem kukurydzy, papryki, cebuli, lub ogórków kiszonych. Składniki te nie tylko wzbogacą jej smak, ale również podniosą jej wartość odżywczą.
- Nie pomijajmy etapu schładzania sałatki. Podana na zimno o wiele lepiej smakuje niż na ciepło. Dodatkowo zostawiając ją na 4 godziny w lodówce dajemy czas składnikom, żeby mogły się przegryźć, a krakersy wtedy przyjemnie zmiękną.
- Na wierzch sałatki warstwowej warto ułożyć plasterki rzodkiewki lub ćwiartki ugotowanego jajka. Możemy udekorować ja również majonezem wyciśniętym z worka cukierniczego. Tak przygotowana sałatka będzie wspaniale się prezentować.
- Sałakę z tuńczykiem na krakersach przechowujemy w lodówce maksymalnie 3 dni. Pamiętajmy, żeby wcześniej dokładnie przykryć ją folią do żywności.
Sałatka na krakersach jest banalnie prosta i szybka w wykonaniu. Dodatkowo składniki do jej przygotowania znajdziemy w każdym supermarkecie. Niestety nie każdy z nas przepada za tuńczykiem. Okazuje się, że możemy z łatwością zastąpić go innymi produktami. Poniżej podajemy kilka pomysłów:
Sałatka na krakersach idealnie sprawdzi się na śniadanie, kolację, a także jako przystawka przed obiadem. Obecność krakersów, jajek oraz majonezu powoduje, że jest ona wyjątkowo sycąca. Możemy ją podawać w towarzystwie lekkich dodatków takich jak:
Świetnie smakuje również z kiszonymi lub konserwowymi ogórkami. Warto postawić ją na stole obok domowych przetworów warzywnych.
Krakersy możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów. Możemy użyć ich do przygotowania słonych przekąsek, które świetnie sprawdzą się na przyjęciach na stojąco. Szczególnie polecamy wypróbować kanapki na krakersach z dodatkiem:
Krakersy możemy posmarować również domowej roboty pastą. Najlepiej sprawdzi się tutaj:
Słone ciasteczka często serwujemy jako smaczną przekąskę na wieczór filmowy, czy imprezę. Warto podać je w towarzystwie takiego sosu jak:
Idealnie sprawdzą się również do przygotowania szybkich deserów oraz ciast bez pieczenia. To świetne rozwiązanie dla osób, które nie mają piekarnika w domu. Poniżej podajemy kilka słodkich propozycji:
Komentarze