Sałatka z zupek chińskich

Sałatka z zupek chińskich wspaniale sprawdzi się jako danie na specjalne okazje. Na imprezach robi furorę jako przekąska, ale świetnie nadaje się też na lekki obiad. Nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, każdy jest w stanie ją przygotować. Jest smaczna i pożywna.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sałatki przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.05 z 348 głosów)


Sałatka z zupek chińskich - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie makaronu: Do naczynia włożyć delikatnie rozgnieciony makaron z zupek chińskich, zalać niewielką ilością wrzątku. Przykryć do napęcznienia makaronu.

  • 2.

    Przygotowanie kurczaka: kurczaka oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka doprawionego solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.

  • 3.

    Przygotowanie warzyw: kukurydzę odcedzić z zalewy. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w plasterki. 

  • 4.

    Wymieszanie sałatki:  W salaterce wymieszać odcedzony makaron z kurczakiem i warzywami. Dodać majonez, musztardę, całość wymieszać. Sałatka będzie pyszna po 30 minutach "przegryzienia" w lodówce.

Porady

  • Sałatka z zupek chińskich może zostać również przygotowana ze zwykłego makaronu, typu noodle.
  • Jeśli decydujemy się na makaron nitki, warto połamać go przed ugotowaniem. Dobrym zamiennikiem jest też makaron świderki czy pióra.
  • Sałatka z zupek chińskich może również zawierać inne dodatki niż te podane w przepisie.
  • W wersji wege pomińmy kurczaka.
  • Z warzyw w sałatce sprawdzi się także np. pomidor czy ogórek zielony.
  • Majonez można z kolei zastąpić sosem jogurtowym lub czosnkowym.
  • Sałatka z zupek chińskich najlepiej smakuje kilka godzin po przygotowaniu - wszystkie smaki mają wtedy czas, by się dokładnie połączyć. 

Notka redakcyjna

Sałatka z zupek chińskich to królowa imprez. Makaron z zupek użyty do jej przygotowania nie musi być wcześniej gotowany, co znacznie skraca czas robienia sałatki (wystarczy, że nasiąknie majonezem). Sałatka z zupek chińskich dobrze sprawdza się także jako dodatek obiadowy. Warto użyć do niej dwóch rodzajów zupek - łagodnej i ostrej. Dzięki takiemu połączeniu nasza sałatka z zupek chińskich będzie lepsza w smaku i nie za ostra. Poziom ostrości łatwo zresztą można regulować. Wystarczy, że użyjemy do sałatki nieco ostrego sosu lub po prostu postawimy go na stole, żeby każdy gość sam doprawił sałatkę. Sałatka z zupek chińskich z pewnością znajdzie wielu wielbicieli.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy