Składniki na sałatkę z młodych ziemniaków
- pół kilo młodych ziemniaków
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek koperku
- 7 ogórków kiszonych
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki majonezu
Jak zrobić sałatkę z młodych ziemniaków?
Kroki przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy i myjemy - potrzebne będą w całości. W garnku gotujemy wodę, pod koniec ją solimy. Jak porządnie zawrze ostrożnie wkładamy ziemniaki. Gotujemy je do miękkości. W zależności od ich wielkości, może to potrwać 15-20 minut, odlewamy je i studzimy. Bardziej wyrazisty smak uzyskamy, jeśli ziemniaki ugotujemy w mundurkach lub upieczemy w piekarniku razem ze skórką. Chłodne kroimy w kostkę i przekładamy do miski.
2. Zdejmujemy łupinkę z czerwonej cebuli. Kroimy ją na pół, a potem w piórka. Wrzucamy do miski. Z ogórków kiszonych robimy kostkę. W sezonie można zastąpić je ogórkami małosolnymi.
3. Pęczek rzodkiewek pozbawiamy liści - nie wyrzucajmy ich, przydadzą się do zrobienia zupy z liśćmi rzodkiewki. Główki pozbawiamy ogonków i myjemy je. Przekładamy na deskę i kroimy w ćwiartki. Dokładamy je do wcześniej przygotowanych warzyw. Następnie pęczek koperku płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Delikatnie osuszamy go ręcznikiem papierowym lub w suszarce do sałaty. Drobno siekamy i dodajemy do sałatki z młodych ziemniaków.
4. Do miseczki przekładamy majonez i śmietanę. Czosnek przeciskamy przez praskę, można go też bardzo drobno posiekać. Sprawdzi się też granulowany.
5. Do majonezu i śmietany dosypujemy pieprz i sól do smaku. Dokładnie mieszamy. Czarny pieprz można zastąpić marynowanym zielonym, nada sałatce nieco inny posmak. Ziarna mogą być w całości lub posiekane.
6. Majonezowo-śmietanowy sos przekładamy do miski. Dokładnie, ale ostrożnie mieszamy, żeby nie naruszyć struktury ziemniaków. Sałatkę z młodych ziemniaków można dodatkowo schłodzić lub od razu przełożyć na talerze.