Artur Rogalski

Składniki na sałatkę z młodych ziemniaków

  • pół kilo młodych ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • 7 ogórków kiszonych
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki majonezu

Jak zrobić sałatkę z młodych ziemniaków?

Kroki przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy i myjemy - potrzebne będą w całości. W garnku gotujemy wodę, pod koniec ją solimy. Jak porządnie zawrze ostrożnie wkładamy ziemniaki. Gotujemy je do miękkości. W zależności od ich wielkości, może to potrwać 15-20 minut, odlewamy je i studzimy. Bardziej wyrazisty smak uzyskamy, jeśli ziemniaki ugotujemy w mundurkach lub upieczemy w piekarniku razem ze skórką. Chłodne kroimy w kostkę i przekładamy do miski.

Artur Rogalski

2. Zdejmujemy łupinkę z czerwonej cebuli. Kroimy ją na pół, a potem w piórka. Wrzucamy do miski. Z ogórków kiszonych robimy kostkę. W sezonie można zastąpić je ogórkami małosolnymi.

Artur Rogalski

3. Pęczek rzodkiewek pozbawiamy liści - nie wyrzucajmy ich, przydadzą się do zrobienia zupy z liśćmi rzodkiewki. Główki pozbawiamy ogonków i myjemy je. Przekładamy na deskę i kroimy w ćwiartki. Dokładamy je do wcześniej przygotowanych warzyw. Następnie pęczek koperku płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Delikatnie osuszamy go ręcznikiem papierowym lub w suszarce do sałaty. Drobno siekamy i dodajemy do sałatki z młodych ziemniaków.

Artur Rogalski

4. Do miseczki przekładamy majonez i śmietanę. Czosnek przeciskamy przez praskę, można go też bardzo drobno posiekać. Sprawdzi się też granulowany.

Artur Rogalski

5. Do majonezu i śmietany dosypujemy pieprz i sól do smaku. Dokładnie mieszamy. Czarny pieprz można zastąpić marynowanym zielonym, nada sałatce nieco inny posmak. Ziarna mogą być w całości lub posiekane.

Artur Rogalski

6. Majonezowo-śmietanowy sos przekładamy do miski. Dokładnie, ale ostrożnie mieszamy, żeby nie naruszyć struktury ziemniaków. Sałatkę z młodych ziemniaków można dodatkowo schłodzić lub od razu przełożyć na talerze.

Artur Rogalski