Sałatka z figami to prosta i wytworna kompozycja. Rolę główną odgrywają figi subtelnie pokryte miodową glazurą. Ich słodki smak przełamuje słony ser feta. Pikanterii dodaje świeża rukola, a całość ozdabiają prażone płatki migdałów. Jeśli planujemy zrobić na kimś wrażenie, a nie mamy za dużo czasu, sałatka z figami to doskonały wybór. Tę rozkosz dla podniebienia przygotujemy w niecałe 15 min.
Artur Rogalski
(średnia 4.46 z 151 głosów)
Płatki migdałów: wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i prażymy przez kilka minut na rumiany kolor. Mieszamy kilka razy, aby się nie przypaliły. Przekładamy na talerz i odstawiamy do ostygnięcia.
Figi: myjemy i kroimy na ćwiartki razem ze skórką. Smażymy na tej samej patelni z łyżką oliwy i miodu przez 1–2 min. Mieszamy, aby w całości pokryły się słodką glazurą. Przekładamy z patelni na talerz.
Układanie sałatki: na dużym talerzu układamy umytą i osuszoną rukolę, podsmażone figi i ser feta pokrojony w kostkę. Całość posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
Sos: w osobnej miseczce mieszamy 2 łyżki oliwy z sokiem z cytryny i odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Lekkim dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Podawanie: sałatka z figami doskonale komponuje się z grzankami ziołowymi lub pieczywem czosnkowym.
Porady
- Proporcje podane w przepisie są idealne na porcję dla 2 osób. Jeśli przygotowujemy kolację dla dwojga, warto ułożyć sałatkę na dwóch osobnych talerzach. W ten sposób zachowamy idealne proporcje i zadbamy o efekt wizualny.
- Do posypania sałatki możemy użyć także ziaren słonecznika lub orzechów – piniowych lub włoskich. Chrupiący dodatek prażonych migdałów idealnie komponuje się ze słodkimi owocami i słonym serem.
- Sałatka z figami doskonale wygląda i świetnie smakuje nie tylko na liściach rukoli, ale także roszponki lub młodego szpinaku. Rukola jest wyrazista w smaku, z wyczuwalnymi nutami orzechowymi, z kolei roszponka – delikatna i podatna na przyjmowanie innych aromatów.
- Sok z cytryny możemy zastąpić sokiem z limonki, a do dressingu dodać kilka listków świeżej kolendry.
Prosta sałatka z figami i rukolą stwarza wiele możliwości modyfikacji. Poniżej kilka najsmaczniejszych propozycji:
Pomysły na sałatkę z figami ogranicza tylko nasza wyobraźnia. W łączeniu składników warto jednak zadbać o umiar i balans. Dobrze jest przełamywać słodkie smaki słonymi dodatkami, np. serem lub szynką.
Figi możemy jeść w całości razem ze skórką. Jeśli jednak nie pasuje nam jej smak, w łatwy sposób możemy wydostać miąższ ze środka. Wystarczy odchylić skórkę, jak w przypadku cząstek pomarańczy.
Owoce figi są odpowiednie do jedzenia także na surowo. Do sałatki z naszego przepisu podsmażamy je z miodem, aby skórka była słodsza, ale nie jest to konieczne. Równie dobrym pomysłem jest podanie surowych fig ze słodkim sosem winegret.
Figi to nadal mało popularne owoce – a szkoda, bo doskonale smakują w wielu różnych potrawach. Pokrojone w plasterki możemy położyć na kanapce, idealnie pasują także do śniadaniowej owsianki. Mogą być wdzięcznym dodatkiem do pieczonych mięs lub dań z grilla, a ponadto świetnie wyglądają jako dekoracja na torcie.
Poniżej kilka propozycji na dania i przetwory z figami:
W kulinarnych eksperymentach warto pamiętać także o tym, co najprostsze – czyli o świeżych figach jedzonych ot tak, na przekąskę.
Komentarze