Dania z cukinii to mnóstwo możliwości. Z wyglądu cukinia przypomina ogórka. Jest jednak od niego miększa i mniej soczysta, różni się też smakiem. Cukinia to także warzywo dużo bardziej uniwersalne w kuchni. Podpowiadamy, jaki obiad z cukinii zrobić!

Dania z cukinii – przepisy na pyszne warzywo

Cukinia to szczupła kuzynka dyni. Uwielbiana w kuchni śródziemnomorskiej, u nas także cieszy się dużym wzięciem. Latem dostępna w wielu kształtach i kolorach, chrupiąca i delikatna. Podobnie jak dynia pochodzi z Ameryki Południowej. Jest ulubionym warzywem we Włoszech, a jej polska nazwa to fonetyczny zapis włoskiej zucchino – mała dynia.

Może być podłużna lub okrągła, prosta lub lekko zakrzywiona, mierzyć od 5 do 65 cm i ważyć od kilku gramów do 2 kilogramów. Ma barwę od jaskrawożółtej po intensywnie zieloną, w jasne paski lub cętki. Smakowite są także kwiaty cukinii, które można smażyć w lekkim naleśnikowym cieście lub faszerować mięsem, serami, warzywami i ziołami.

Zobacz także:  Patison - przepisy na smaczne dania

Cukinia – przepisy proste

Jej lekko orzechowy smak zachęca do jedzenia młodej cukinii na surowo, jednak znacznie częściej dusimy ją, smażymy, zapiekamy lub blanszujemy. Łagodna w smaku dobrze komponuje się z bardziej wyrazistymi dodatkami, np. pomidorami, sokiem z cytryny czy czosnkiem. Warzywo to nie zawiera wprawdzie dużej ilości składników odżywczych, ale jest lekkostrawne i niskokaloryczne – często poleca się je osobom będącym na diecie.

Często pojawia się pytanie, czy cukinię się obiera. Nie ma potrzeby obierania cukinii ze skórki, gdyż dzięki niej potrawa będzie miała bardziej intensywny smak i niezwykle efektowny wygląd. Skórka z cukinii jest jadalna i może być jedzona na surowo lub po upieczeniu czy grillowaniu (wtedy znacząco zmięknie). Są jednak osoby, którym w daniach typu leczo czy curry, skórka będzie przeszkadzać. Warto wtedy cukinię obrać.

Jakie dania można zrobić z cukinii? Szybkie przystawki z cukinii, dania główne, a nawet desery! Najprostsze pomysły na cukinię to pocięcie jej w drobną kostkę i dorzucenie do zupy, gulaszu czy curry. Cukinia ma dość neutralny smak, więc pasuje do większości dań jednogarnkowych. Pyszna jest także pocięta w wąziutkie paseczki przy pomocy poziomej obieraczki do warzyw, skropiona oliwą i sokiem z cytryny i posypana niewielką ilością soli. Lubiącym chrupkie przekąski polecamy też frytki z cukinii lub placki z cukinii.

Dania z cukinii - co zrobić z cukinii na obiad?

Cukinia na obiad to zawsze dobry pomysł. Co z niej zrobić? Wypróbujcie nasze przepisy z galerii! Znajdziecie tam między innymi cukiniową babkę z szynką czy zupę z cukinii i fasolki szparagowej. Powodzeniem cieszy się również cukinia faszerowana. Zaletą tego warzywa jest to, że podczas pieczenia czy grillowania nie traci sprężystości i podobnie jak na przykład papryka, dobrze „trzyma” farsz. Pyszną propozycją będzie z pewnością farsz meksykański, z dodatkiem mielonego mięsa, ostrej papryki, czerwonej fasoli i kukurydzy czy farsz boloński z mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Cukinię możemy też faszerować warzywami, kaszą lub ryżem.

Popularnym daniem jest także spaghetti z cukinii. Za pomocą specjalnej tarki do warzyw możemy uzyskać spiralne wąskie paski cukinii – podajemy je z innymi warzywami lub na przykład sosem pomidorowym, jak makaron. To zdrowsze i mniej kaloryczne od oryginału danie.

Pomysły na dania z cukinii – wegetariańskie przepisy

Sposób na cukinię to także przygotowanie jej w wersji bezmięsnej. Potrawy z cukinią bez mięsa to bardzo ciekawa opcja. Wiele dań można z łatwością przekształcić w dania wegetariańskie. Wystarczy, że przygotujemy warzywny farsz i zapieczemy go w cukinii, zrobimy sałatkę z surową cukinią czy przygotujemy danie jednogarnkowe, na przykład leczo bez kiełbasy. Pyszny jest także ketchup z cukinii lub dżem z cukinii.

Cukinia zapiekana z sosem ziołowym czy wegetariańska pizza z cukinią to pyszne i sprawdzone propozycje. Jeśli w naszym daniu cukinia ma grać pierwsze skrzypce, wybierzmy warzywa jak najlepszej jakości. Przy zakupie należy zwracać uwagę, by miała gładką skórkę, była nieuszkodzona i jędrna. Można ją przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni, nie należy jednak robić tego razem z warzywami czy owocami wydzielającymi przyspieszający dojrzewanie etylen, np. awokado, jabłkami.

Dania z cukinią – desery

Wydawałoby się, że cukinia nadaje się głównie do dań wytrawnych, ale to nieprawda. Podobnie jak burak czy szpinak odnajduje się także w deserach. Możecie przygotować ciasto z jej dodatkiem – brownie z cukinii w smaku nie różni się od tego bez niej.

Cukinię możemy też dodawać do musów czy kremów, robić z nią babeczki czy inne ciasta. Dania z cukinią na słodko także są bardzo smaczne.