Leczo z cukinii i papryki

Leczo z cukinii i papryki, z obowiązkowym dodatkiem kiełbasy. Całość pikantna, ale to zależy jakie mięso i dodatki wybierzemy. Leczo z cukinii podajemy na obiad lub pasteryzujemy w słoikach.

Dania główneleczo

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.17 z 199 głosów)

Składniki:

  • 1 większa cukinia (ja miałam żółtą)
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 2 większe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 1 spora garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • olej do smażenia
  • przyprawy wg. uznania sól, pieprz, papryka czerwona słodka w proszku, płatki chili suszone

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Warzywa porządnie umyć i osuszyć (nie obierać cukinii). Ząbki czosnku obrać i pokroić w kosteczkę, cebulę w pół krążki, papryki i wydrążoną z miąższu cukinię w kostkę, a kiełbasę w plasterki.
  • Do rondla na rozgrzany olej wrzucić cebulę wraz z kiełbasą, lekko posolić, popieprzyć, posypać papryką czerwona słodką i posypać płatkami chili. Całość przesmażyć około 6-7 minut mieszając, dodać czosnek i jeszcze chwilkę smażyć.
  • Następnie dodać cukinię,natkę pietruszki i papryki, podlać 1/3 szklanki wody, przykryć i dusić na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając do miękkości warzyw. Jak już będą miękkie, odkryć wlać pomidory z puszki, doprawić jeszcze solą i pieprzem, całość jeszcze podgrzewać mieszając około pięć minut i gotowe. Leczo z cukinii podajemy np. z ulubionym pieczywem lub ziemniakami.

Porady

Zobacz też: Warzywne leczo ogrodowe

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy