Kalafior to znane i lubiane warzywo, które chętnie wykorzystujemy do wielu dań. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, które części kalafiora są jadalne i wykorzystują jedynie kwiat, czyli białe różyczki. Tymczasem można wykorzystać go w całości, pałaszując zarówno zielone liście kalafiora, jak i twardy głąb. Zobaczcie, jak wykorzystać te "odpadki" w przepyszny sposób.  

Czy można jeść liście kalafiora?

Można, a nawet trzeba! Ta część warzywa jest w pełni jadalna, a do tego bardzo smaczna i zdrowa. W liściach znajdziemy bowiem dużą dawkę witamin C, A i B, a także liczne minerały, takie jak selen, magnez, wapń, żelazo i fosfor. Kryje się w nich także mnóstwo błonnika, dlatego regularne spożywanie tego produktu usprawni układ pokarmowy.

Co można zrobić z liśćmi kalafiora?

Jak przyrządzić liście kalafiora? Ta część warzywa ma jeszcze więcej zastosowań niż same różyczki. Liście można jeść na surowo, dodając je do sałatek, na kanapki, a także blendując je w koktajlach i wyciskając z nich soki. Pysznie smakuję też po obróbce termicznej, więc świetnie sprawdzą się zarówno do smażenia, pieczenia, grillowania, jak i gotowania. Po ugotowaniu smakują podobnie jak młoda kapusta, dlatego można ich używać jako zamiennika kapusty podczas przygotowywania gołąbków. To fantastyczny sposób na gotowanie w duchu zero waste. 

Jak zrobić gołąbki w liściach kalafiora?

Przepis na gołąbki w liściach kalafiora przygotowujemy dokładnie tak samo, jak klasyczną wersję. Wystarczy tylko najpierw dokładnie umyć liście i wyciąć z nich grube nerwy. Następnie należy gotować je przez 15 minut, a po tym czasie odcedzić i zahartować w bardzo zimnej wodzie. Tak przygotowane liście można już faszerować ulubionym nadzieniem mięsnym, bądź wegetariańskim i przyrządzić gołąbki jak zwykle. 

Do czego wykorzystać liście kalafiora? Inne pomysły na dania

Gołąbki to tylko jeden z dziesiątek pysznych przepisów z liśćmi kalafiora w roli głównej. Oprócz tego warto przyrządzić z nich również lekkie pesto, aromatyczną zupę, rozgrzewające curry czy sycące łazanki. Jednym z ciekawszych zastosować tego produktu są także zdrowe i niskokaloryczne domowe chipsy. Taka przekąska przypomina w smaku chipsy z jarmużu, ale możemy ją przygotować z resztek.

Jak zrobić chipsy z liści kalafiora? Wystarczy porządnie je umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze części. Tak przygotowane kawałki skrapiamy olejem i posypujemy ulubionymi przyprawami, a następnie rozkładamy na blasze. Chipsy pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 10 minut i gotowe!