Linguine z cukiniowym spaghetti

Linguine z cukiniowym spaghetti to lekkie, szybkie i orzeźwiające danie. Chrupiąca cukinia idealnie łączy się ze słonym parmezanem. Spróbuj na upalne dni.

Dania główne

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 153 głosów)

Składniki:

  • 150 g makaronu linguine
  • sól morska
  • 2 cukinie: zielona i żółta
  • 2 łyżki oliwy
  • mała garść świeżej mięty
  • 300 g parmezanu, startego
  • cytryna
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, zachowujemy szklankę wody z jego gotowania. Ostrym nożem (lub za pomocą temperówki do warzyw, np. takiej jak pokazujemy na str. 60) wycinamy z cukinii długie wąskie paski, wyglądające jak spaghetti.
  • Na dużej nieprzywierającej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu łyżkę oliwy i kładziemy paski cukinii. Dusimy ok. 4 min, podrzucając regularnie. Po chwili dodajemy liście mięty, mieszamy. Dorzucamy makaron, wlewamy odrobinę zachowanej wody z gotowania.
  • Ocieramy trochę skórki z cytryny, wyciskamy sok, dodajemy do makaronu. Przyprawiamy do smaku solą morską i czarnym pieprzem. Podsmażamy jeszcze chwilę, oprószamy resztą startego parmezanu i skrapiamy oliwą.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018.

Porady

Zobacz także: spaghetti à la carbonara z bobem i łososiem



 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy