Ketchup z cukinii

Ocena:

4.04 (295)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Ketchup z cukinii zrobiony w domu to zdrowa alternatywa dla produktów ze sklepu. Świetnie pasuje do mięs lub pieczonych warzyw. Może też być bazą sosu do makaronu lub do pizzy, a także zwieńczeniem kanapek. To po prostu bardzo uniwersalny dodatek, który pozytywnie zaskakuje swym niezwykłym smakiem. Podajemy prosty przepis na ketchup z cukinii. Zapewniamy, że warto mieć go w swojej spiżarni.

Składniki:

  • cukinia  1.5 kg

  • cebula  0.5 kg

  • cukier  440 g

  • słodka papryka  15 g

  • sól  150 g

  • papryka ostra  15 g

  • ocet  250 ml

  • koncentrat pomidorowy  600 g

Ketchup z cukinii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cukinia: myjemy ją, odcinamy oba końce i obieramy. W razie potrzeby usuwamy też pestki. Tak przygotowaną cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

  • Krok 2:

    Cebula: zdejmujemy łupiny, myjemy ją, a następnie kroimy w piórka. W dużej misie zasypujemy cebulę i cukinię solą i odstawiamy w ciemne miejsce na min. 6 godzin (czas nie jest uwzględniony w całkowitym czasie przygotowania).

  • Krok 3:

    Gotowanie: zmacerowane warzywa przekładamy do garnka, dosypujemy cukier (możemy znacznie zmniejszyć jego ilość). Gotujemy na średnim ogniu, bez przykrycia, przez ok. 30 minut - mieszamy co chwilę.

  • Krok 4:

    Przyprawianie: do podduszonej cukinii z cebulą, dolewamy ocet jabłkowy lub spirytusowy, dosypujemy paprykę w proszku: słodką i ostrą, doprawiamy też pieprzem. Mieszamy i gotujemy przez dalsze 15 minut. Na dodajemy koncentrat pomidorowy. Po wymieszaniu dusimy pod przykryciem jeszcze przez 5-10 minut.

  • Krok 5:

    Blendowanie: gotowy ketchup z cukinii rozdrabniamy blenderem lub przecieramy przez sitko.

  • Krok 6:

    Butelki (lub słoiki): wyparzamy je i osuszamy, zostawiamy tylko nieuszkodzone. Przelewamy gorący ketchup, zakręcamy. Pasteryzujemy przez ok. 15 minut dowolną metodą.

Porady

  • Jeśli nie mamy czasu to możemy pominąć macerowanie cukinii z cebulą i od razu przejść do duszenia warzyw.
  • Do ketchupu najlepsze będą cukinie średniej wielkości lub większe, ale jeśli mamy mniejsze, nic nie stoi na przeszkodzie, by je wykorzystać.
  • W przepisie na ketchup z cukinii wykorzystujemy białą cebulę. Równie dobrze sprawdzi się czerwona.
  • Żeby ketchup z cukinii wyszedł naprawdę dobry potrzebny będzie koncentrat pomidorowy wysokiej jakości. Ważna tu jest jak najwyższa zawartość pomidorów w produkcie. Sprawdzi się też passata.
  • Jeszcze lepszy będzie ketchup z cukinii i pomidorów. Ta wersja wymaga nieco więcej czasu, ponieważ musimy pozbawić je skórek i pestek, a następnie pokroić w kostkę. Taki sos będzie się też dłużej dusił. Ale głęboki smak pełni lata w zupełności nam wynagrodzi trud włożony w przygotowanie.
  • W ketchupie z cukinii dla dzieci można pominąć dodatek ostrej papryki, pozostając jedynie przy słodkiej.
  • Ketchup z cukinii jest sosem wegańskim i bezglutenowym, dlatego śmiało mogą spożywać go osoby na dietach eliminacyjnych. Z pewnością polubią go wegetarianie i weganie, dlatego że doskonale pasuje do wielu dań warzywnych.
  • Nasz przepis zawiera sporą ilość cukru, możemy ją znacznie zmniejszyć, zwłaszcza jeśli używamy octu jabłkowego lub samych jabłek. Można go też zamienić na miód, ksylitol lub erytrytol.
  • Jak zagęścić ketchup z cukinii? W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki ziemniaczanej, będzie bardziej zawiesisty. Ale odpowiednio długo gotowany ketchup nie powinien wymagać zagęszczania.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ketchup z cukinii – warianty

Nasz przepis to uniwersalna baza, którą bez problemu można modyfikować o kolejne dodatki. Chcecie nieco urozmaicić smak podstawowej wersji?

  • Warto spróbować ketchupu z cukinii i papryki – pieczona doda głębi sosowi. Ma zupełnie inny smak i z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom.
  • Inną opcją jest ketchup z cukinii i pomidorów. Smakuje bardzo dobrze, jest nieco delikatniejszy od ketchupu z samych pomidorów. Można także dodać do niego kilka łodyg selera naciowego, który dodatkowo wzbogaci smak ketchupu.
  • Jeśli lubicie eksperymentować ze smakami, śmiało dorzućcie do ketchupu trochę jabłek. Wybierzcie kwaskową, twardszą odmianę, które świetnie będzie komponować się z koncentratem pomidorowym i cukinią.
  • Można też przygotować łagodny lub pikantny ketchup z cukinii. Ostrość regulujemy przez dodawanie odpowiedniej ilości sproszkowanej ostrej papryki. Dobrym pomysłem jest również dodanie surowej papryczki chili. Blendujemy ją na gładką masę razem z pozostałymi składnikami. Jeśli chcemy, żeby ketchup z cukinii był naprawdę pikantny wykorzystajmy też pestki z papryczki – to w nich kryje się największa ostrość.

Ketchup z cukinii – z czym podawać

Domowy ketchup z cukinii jest prosty do zrobienia. Przechowujemy go w zacienionym i chłodnym miejscu – w takich warunkach może stać nawet dwa lata! Świetnie pasuje do wielu różnych dań:

  • przede wszystkim możemy podawać go po prostu jako sos, wspaniale komponuje się na przykład z pieczonymi lub grillowanymi mięsami,
  • pasuje też do warzyw - pokrojona w słupki marchewka i seler naciowy maczane w ketchupie z cukinii są prawdziwym przysmakiem,
  • może też zastąpić dip do nachosów, być zamiennikiem ketchupu z pomidorów na pizzy i zapiekankach,
  • bardzo dobrze smakuje z frytkami,
  • to też dobry wybór na kanapkę lub jako dodatek do parówek, kiełbasek i dań z grilla.

Ketchup z cukinii – czym zblendować?

Ketchup z cukinii, podobnie jak wiele innych przetworów, zrobimy przy użyciu blendera. Warto zaopatrzyć się w porządne urządzenie o dużej mocy. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że dania będą idealnie gładkie i kremowe. Odpowiedni będzie zarówno kielichowy, jak i ręczny. Z pewnością dużo wygodniejszy będzie blender kielichowy. Zazwyczaj ma większą moc od ręcznego, łatwiej też się go używa. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do kielicha i nacisnąć guzik. Taki blender przyda się też na przykład do zup kremów i deserów. Przygotujemy w nim najróżniejsze musy i kremy, ubijemy śmietanę, rozdrobnimy warzywa lub mięso na pasztet. To bardzo przydatny sprzęt w kuchni.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne