Tarta z cukinią

Ocena:

4.49 (186)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Tarta z cukinią na słono to świetny pomysł na sycące i pożywne danie. Najlepiej smakuje latem i wczesną jesienią, w trakcie sezonu na warzywa dyniowate. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, w formie przystawki lub przekąski. Przygotujcie ją na obiad lub weźcie ze sobą do pracy na szybki lunch. Prosta tarta z cukinią wychodzi każdemu i zasmakuje nawet niejadkom.  

Składniki:

  • jajka  3 szt.

  • śmietana 18%  200 g

  • masło  100 g

  • ser żółty  75 g

  • mąka pszenna  200 g

  • cukinia  500 g

  • oliwa z oliwek  10 ml

  • czosnek  5 g

  • bazylia  3 g

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

Tarta z cukinią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kruche ciasto: usypujemy mąkę ze szczyptą soli na czystym blacie kuchennym lub stolnicy. Zimne masło siekamy i rozcieramy w palcach z suchymi składnikami do uzyskania kruszonki. Dodajemy jajko. Krótko zagniatamy w zwartą kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.  

  • Krok 2:

    Pieczenie spodu: rozwałkowujemy schłodzone ciasto na okrągły placek. Wylepiamy nim foremkę do tarty, po czym nakłuwamy je widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i wypełniamy kulkami ceramicznymi lub grochem. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Zdejmujemy obciążenie i czekamy jeszcze 5 minut, aż spód lekko się zarumieni.  

  • Krok 3:

    Nadzienie: ser ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę. Umieszczamy go w oddzielnej miseczce i mieszamy z kwaśną śmietaną, 2 jajkami, solą, pieprzem i bazylią. Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plastry. Oprószamy je solą i smarujemy oliwą, po czym układamy na kruchym spodzie. Zalewamy masą jajeczną i posypujemy serem.

  • Krok 4:

    Tarta z cukinią: wstawiamy kruchy spód z nadzieniem do piekarnika na około 30 minut, do czasu, kiedy masa jajeczna stężeje, a ser się rozpuści i zarumieni.

Porady

  • Ciasto na tartę najlepiej zagniatać szybko, żeby jak najkrócej miało kontakt z ciepłem dłoni. Jeśli jest zbyt suche i nie daje się uformować w kulkę, możemy dodać odrobinę lodowatej wody.  
  • Osoby chore na celiakię lub z innych powodów unikające produktów pszennych mogą przygotować wytrawne kruche ciasto bezglutenowe na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej.  
  • Cukinii nie trzeba poddawać obróbce termicznej przed zapiekaniem tarty, ale jeśli chcemy, żeby była bardzo miękka, zblanszujmy ją lub podsmażmy z czosnkiem i przyprawami. 
  • Polecamy posypanie farszu miękkim serem żółtym typu cheddar lub gouda, ale sprawdzi się również twardy, dojrzewający parmezan. Dobrym pomysłem, zwłaszcza dla smakoszy greckiej kuchni, jest tarta z cukinią i fetą. Warto eksperymentować także z serami wędzonymi lub z regionalnymi produktami z mleka owczego, takimi jak bryndza i bundz
  • Prosta tarta z cukinią może stać się efektownym daniem popisowym, jeśli pokroimy warzywo w podłużne plastry na mandolinie i ułożymy je na spodzie w fantazyjne fale. Danie możemy też przygotować w podłużnej, prostokątnej foremce lub w postaci pojedynczych porcji – tartaletek.  
  • Tarta z cukinii może powstać na spodzie z ciasta filo, na pizzę lub francuskiego. To dobre rozwiązanie na szybki obiad lub spontaniczne spotkanie ze znajomymi, ponieważ nie trzeba wtedy zagniatać składników na spód. Można wykorzystać gotowe, zamrożone płaty ciasta.  
  • Szybką, wiosennie zieloną tartę możemy przyozdobić świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki, kolendrą lub bazylią. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Wytrawna tarta z cukinią – dodatki 

Podstawowy przepis na tartę z cukinią można modyfikować za pomocą różnych dodatków. Miłośnicy mięs mogą dodać do niej kurczaka, wędzony boczek lub chorizo. Z kolei wielbiciele ryb powinni postawić na tartę z cukinią i łososiem. Świetnym urozmaiceniem tego uniwersalnego dania są też orzechy, oliwki, zioła i suszone pomidory. To tylko niektóre z pomysłów. Listę inspiracji warto poszerzyć o takie pozycje jak: 

  • tarta z cukinią i papryką – propozycja, która przypomni nam smakiem leczo, zwłaszcza jeśli zapieczemy warzywa w pomidorowym sosie. 
  • szybki quiche z cukinią i porem – ten dodatek może nam się skojarzyć z tradycyjnym quiche lorraine. Mięsożercom na pewno spodoba się tarta z cukinią i porem z dodatkiem wędzonego boczku. 
  • tarta z cukinią i szynką – gotowaną, wędzoną lub dojrzewającą, taką jak szynka parmeńska lub serrano. Ta ostatnia szczególnie dobrze łączy się także z chorizo i pikantnymi przyprawami.  
  • pomidorowa tarta z cukinią – zimą z sosem na bazie passaty, latem ze świeżymi, polskimi warzywami. Świetnie będą się prezentować pomidorki koktajlowe. 
  • jesienna tarta z cukinią i pieczarkami lub grzybami leśnymi – warto wykorzystać własnoręcznie zebrane podgrzybki, borowiki lub kurki. Poza sezonem można też użyć suszonych grzybów. 

Rustykalna tarta z cukinii 

Ciekawym, a jednocześnie prostym pomysłem na wytrawny wypiek jest tarta rustykalna, czyli francuskie galette. Często występuje w wersji na słodko, na przykład z jabłkami, rabarbarem lub truskawkami, ale sprawdzi się również jako baza dla dania z cukinią na słono. Jest to okrągły, chrupiący placek z kruchego ciasta o nieregularnych brzegach. Robi się go w bardzo prosty sposób, ponieważ nie wymaga użycia foremki do tarty. Wystarczy ręcznie uformować spód i ranty na papierze do pieczenia i zapiec je z ulubionym nadzieniem. Z pewnością przypadnie Wam do gustu na przykład rustykalna tarta z cukinią, kozim serem i rukolą lub pełnoziarniste galette z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. W lipcu, czyli na początku sezonu na warzywa dyniowate, warto poszukiwać nowych inspiracji, dlatego polecamy zapoznanie się z naszym artykułem: Dania z cukinii – 7 przepisów na przetwory, przekąski i obiad z cukinii. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne