Idealne ciasto kruche - podstawa tarty
Każda tarta warzywna z cukinią zaczyna się od dobrego spodu. Podstawą tarty z warzywami może być ciasto francuskie, ciasto filo, półkruche lub, jak w przypadku tego przepisu, ciasto kruche. Jak zrobić ciasto kruche żeby wyszło idealne? Najważniejsze są to proporcje. Podstawowy przepis na ciasto kruche zakłada zasadę 3:2, czyli 300g mąki na 200 g masła. Te złote proporcje to sprawdzony sposób na prosty spód do tarty. Kolejnym ważnym czynnikiem jest temperatura składników na ciasto kruche. Ważne, aby masło być zimne i twarde, a nie roztopione. Przy przygotowywaniu ciasta kruchego liczy się też czas. Najlepiej zagniatać ciasto jak najszybciej, tak aby jak najkrócej miało kontakt z ciepłem dłoni. Po przygotowaniu, ciasto należy włożyć je do lodówki na minimum godzinę i dopiero wtedy wałkować i piec.
Tarta z cukinia - przepis
Przepis na tartę z cukinią jest prosty. Kiedy mamy już nasze kruche ciasto, wystarczy już tylko przygotować farsz. Zaczynamy od podsmażenia i podduszenia cukinii. Następnie dodajemy kolejne warzywa i dodatki, według uznania. Tarta z cukinią wymaga przygotowania jeszcze jednego składnika, czyli sosu, którym zalejemy cukinię. Najprostszy taki sos przygotujemy na bazie roztrzepanych jajek. Do nich dodajemy śmietanę, mleko lub jogurt, a następnie starty ser. Tak przygotowaną masą zalewamy podpieczony spód z farszem warzywnym i wszystko wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 200 stopni.
Jaki ser wybrać do tarty z cukinią
Tarta z cukinią i serem to połączenie, które zawsze smakuje doskonale. Jaki ser wybrać do tarty? Jednym z najpopularniejszych przepisów jest tarta z cukinia i fetą. Ten słony ser feta idealnie dopełnia smak wszelkich warzyw i wspaniale komponuje się z kruchym ciastem. Jeśli jednak nie mamy w lodówce fety, możemy użyć każdego innego sera. Innymi pysznymi wariantami tego przepisu są tarta z cukinią i mozzarellą, ricottą, parmezanem lub z goudą. Jeśli lubimy mocne smaki, do tego przepisu dobrze będzie pasował również ser wędzony lub wszelkie sery pleśniowe. Możemy użyć także sera koziego czy kremowego sera topionego lub śmietankowego serka kanapkowego.
Tarta z cukinią - dodatki
Podstawowy przepis na tartę z cukinią można modyfikować różnymi dodatkami. Miłośnicy mięs mogą dodać do niej kurczaka, wędzony boczek lub chorizo. Z kolei wielbiciele bezmięsnych dań powinni postawić na tartę z cukinią i łososiem. Świetnym urozmaiceniem takiej tarty są też orzechy, oliwki, zioła czy suszone pomidory. Taka tarta z cukinią i suszonymi pomidorami to jeden z ulubionych przepisów na wegetariańską tartę, chociaż bezmięsnych przepisów na tartę z warzywami jest całe mnóstwo. Warto wypróbować też przepisy na tartę z cukinią porem i pieczarkami oraz z cukinia, papryką i fetą.