REKLAMA

Tarta z cukinią

Tarta na słono z cukinią to świetny pomysł na sycące danie. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i jako przystawkę na zimno. Przygotuj ją na obiad lub weź ze sobą do pracy jako lunch. Tarta z warzywami i cukinią to prosty przepis, który wychodzi każdemu. 

dodany przez: Julita gotuje

tarty tartinki Dania główne Przystawki

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 178 głosów)


Kroki przygotowania:

  • iStock-160266447 1. Z mąki, masła, jednego jajka i szczypty soli zagniatamy ciasto. Następnie wykładamy formę do tarty tymże ciastem, nakłuwamy go widelcem i wkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Cukinię dokładnie myjemy, nie obieramy i nie wydrążamy nasion (w młodej cukinii skórka jest miękka, a nasiona są malutkie). Następnie cukinię kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na durszlak i obficie solimy dokładnie mieszając. Po około godzinie cukinia zmięknie, należy ją dokładnie wypłukać i bardzo solidnie wycisnąć. Ciasto podpiekamy kwadrans w piekarniku na najniższym poziomie w temperaturze 200 (dwieście) stopni.
  • iStock-970370258 2. W międzyczasie w osobnym naczyniu roztrzepujemy jogurt z dwoma jajkami, szczyptą pieprzu i soli. Dodajemy wyciśniętą cukinię i dokładnie mieszamy. Na podpieczone ciasto układamy plastry żółtego sera (staramy się aby spód był dokładnie pokryty) i wylewamy farsz. Wszystko wkładamy do gorące piekarnika na najniższy poziom i pieczemy minimum 40 (czterdzieści) minut w temperaturze 200 (dwieście) stopni. Smacznego!

Porady

Idealne ciasto kruche - podstawa tarty 

Każda tarta warzywna z cukinią zaczyna się od dobrego spodu. Podstawą tarty z warzywami może być ciasto francuskie, ciasto filo, półkruche lub, jak w przypadku tego przepisu, ciasto kruche. Jak zrobić ciasto kruche żeby wyszło idealne? Najważniejsze są to proporcje. Podstawowy przepis na ciasto kruche zakłada zasadę 3:2, czyli 300g mąki na 200 g masła. Te złote proporcje to sprawdzony sposób na prosty spód do tarty. Kolejnym ważnym czynnikiem jest temperatura składników na ciasto kruche. Ważne, aby masło być zimne i twarde, a nie roztopione. Przy przygotowywaniu ciasta kruchego liczy się też czas. Najlepiej zagniatać ciasto jak najszybciej, tak aby jak najkrócej miało kontakt z ciepłem dłoni. Po przygotowaniu, ciasto należy włożyć je do lodówki na minimum godzinę i dopiero wtedy wałkować i piec. 

Tarta z cukinia - przepis

Przepis na tartę z cukinią jest prosty. Kiedy mamy już nasze kruche ciasto, wystarczy już tylko przygotować farsz. Zaczynamy od podsmażenia i podduszenia cukinii. Następnie dodajemy kolejne warzywa i dodatki, według uznania. Tarta z cukinią wymaga przygotowania jeszcze jednego składnika, czyli sosu, którym zalejemy cukinię. Najprostszy taki sos przygotujemy na bazie roztrzepanych jajek. Do nich dodajemy śmietanę, mleko lub jogurt, a następnie starty ser. Tak przygotowaną masą zalewamy podpieczony spód z farszem warzywnym i wszystko wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 200 stopni.

Jaki ser wybrać do tarty z cukinią

Tarta z cukinią i serem to połączenie, które zawsze smakuje doskonale. Jaki ser wybrać do tarty? Jednym z najpopularniejszych przepisów jest tarta z cukinia i fetą. Ten słony ser feta idealnie dopełnia smak wszelkich warzyw i wspaniale komponuje się z kruchym ciastem. Jeśli jednak nie mamy w lodówce fety, możemy użyć każdego innego sera. Innymi pysznymi wariantami tego przepisu są tarta z cukinią i mozzarellą, ricottą, parmezanem lub z goudą. Jeśli lubimy mocne smaki, do tego przepisu dobrze będzie pasował również ser wędzony lub wszelkie sery pleśniowe. Możemy użyć także sera koziego czy kremowego sera topionego lub śmietankowego serka kanapkowego. 

Tarta z cukinią - dodatki

Podstawowy przepis na tartę z cukinią można modyfikować różnymi dodatkami. Miłośnicy mięs mogą dodać do niej kurczaka, wędzony boczek lub chorizo. Z kolei wielbiciele bezmięsnych dań powinni postawić na tartę z cukinią i łososiem. Świetnym urozmaiceniem takiej tarty są też orzechy, oliwki, zioła czy suszone pomidory. Taka tarta z cukinią i suszonymi pomidorami to jeden z ulubionych przepisów na wegetariańską tartę, chociaż bezmięsnych przepisów na tartę z warzywami jest całe mnóstwo. Warto wypróbować też przepisy na tartę z cukinią porem i pieczarkami oraz z cukinia, papryką i fetą

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy