Zupa z cukinii i fasolki szparagowej

Ocena:

4.53 (175)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa z cukinii i fasolki szparagowej to świetny pomysł na lekki, zdrowy i pożywny lunch. Podana w towarzystwie chrupiących grzanek z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Najlepiej smakuje latem, gdy łatwo o świeże i sezonowe warzywa. Jej przygotowanie jest niezwykle prosta, a dodatkowo nie zajmuje ono wiele czasu. Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na zupę z cukinii, koniecznie sprawdźcie nasz przepis. 

Składniki:

  • fasolka szparagowa  250 g

  • cukinia  360 g

  • por  220 g

  • masło  70 g

  • żółtko  1 szt.

  • śmietana 18%  200 ml

  • tymianek  1 łyżeczka

  • cząber  1 łyżeczka

  • sól  0.5 łyżeczki

  • koperek  1 łyżka stołowa

Zupa z cukinii i fasolki szparagowej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie warzyw: Fasolkę oczyszczamy, myjemy, kroimy na kawałki i gotujemy przez około 12 minut w 500 ml lekko osolonej wody. Umytą cukinię tniemy wzdłuż na 4 części, a potem w cienkie plasterki. Pory przecinamy wzdłuż na połówki, dokładnie płuczemy i kroimy w cienkie półplasterki.
     

  • Krok 2:

    Zupa z cukinii i fasolki szparagowej: W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła, wkładamy cukinię oraz pory. Całość szklimy. Dodajemy fasolki, zalewamy wszystko 750 ml wody i gotujemy przez 8–10 minut. W małym naczyniu żółtko mieszamy ze śmietaną. Zupę zdejmujemy z ognia, wlewamy do niej śmietanę. Całość przyprawiamy pokruszonym cząbrem, tymiankiem, solą i koperkiem.

Porady

  • Zupę z cukinii polecamy podawać w towarzystwie aromatycznych, chrupiących i rumianych grzanek. Można je w prosty sposób zrobić samodzielnie. Wystarczy pokroić bagietkę na cienkie kromki, a następnie posmarować je z obu stron masłem (i opcjonalnie serkiem topionym). Ich wierzch można także obsypać papryką mieloną. Tak przygotowane grzanki piecze się w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 15–20 minut. Gotowe!
  • Zupę z cukinii i fasolki szparagowej można także przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy lekko zmodyfikować podany powyżej przepis. Masło należy zastąpić jego roślinną wersją. Zamiast śmietany, do zabielenia zupy można użyć jogurt roślinny lub śmietankę kokosową czy sojową. Dodatek żółtka można pominąć. 
  • Jeśli przygotujecie zupę cukiniową w większej porcji, po wystudzeniu, możecie przełożyć ją do lodówki. Odpowiednio przechowywana zachowa świeżość przez około 3–4 dni.
  • Poza sezonem, do przyrządzenia zupy z fasolki szparagowej można użyć mrożonych warzyw. 
  • Zupę z cukinii z warzywami można także zabielić przy pomocy jogurtu naturalnego lub greckiego. 
  • Przygotowanej zgodnie z powyższym przepisem zupy z cukinią i fasolką szparagową nie należy mrozić. Tłuszcz ze śmietany nie ulega bowiem zamrożeniu w stu procentach, co oznacza, że nawet w zamrażalniku, mogą się w nim rozwijać szkodliwe dla zdrowia bakterie.
  • Jeżeli planujecie podać zupę z cukinii na odświętnym obiedzie, polecamy zaserwować ją w ozdobnej wazie do zupy. 
  • Jeśli wolicie zupy o gęstszej konsystencji, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na krem z cukinii.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Czym doprawić zupę z cukinii i fasolki szparagowej?

Smak lekkiej zupy z cukinii i fasolki szparagowej, zabielonej śmietaną, świetnie podkreślą wyraziste zioła takie jak cząber czy tymianek. Fanom ostrzejszych potraw polecamy wzbogacenie całości odrobiną mielonego pieprzu cayenne lub płatków chilii. Ciekawego aromatu nada zupie również dodatek papryki wędzonej. Można ją znaleźć w wybranych hipermarketach i w większości delikatesów. 

Ciekawie smakuje także zupa z fasolki szparagowej i cukinii z dodatkiem odrobiny serka topionego. Przed dodaniem go do garnka, polecamy rozrobić go w niewielkiej ilości zupy. W takiej wersji, całość można doprawić świeżo posiekaną natką pietruszki lub lubczykiem. Można także pokusić się o dodanie odrobiny świeżo mielonego pieprzu czy papryki ostrej.

Zupa z cukinii – inne wersje przygotowania

Przepisów na zupę z cukinii jest cała masa! Najchętniej przygotowujemy w miesiącach letnich, kiedy to krajowe cukinie są łatwo dostępne. Warzywa są wtedy nie tylko najsmaczniejsze, ale i najtańsze. Szczególnie polecamy spróbowanie zupy z cukinii i pomidorów. Po doprawieniu kurkumą i ostrą papryką mieloną smakuje ona wprost genialnie.

Fanom śródziemnomorskich smaków z pewnością przypadnie do gustu hiszpańska zupa z cukinii. Smaku nadaje jej dodatek jakościowej, wieprzowej kiełbasy chorizo. Do jej przygotowania potrzeba również namoczonej soczewicy, marchewki, świeżej papryki czerwonej, cebuli oraz bulionu i ulubionych przypraw.

Jeśli zaś wolicie bardziej klasyczne danie, koniecznie spróbujcie prostej zupy z cukinii z ziemniakami. Jej przygotowanie jej niezwykle proste. Wystarczy zagotować 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego z dodatkiem pokrojonych w kostkę ziemniaków (260 g) i startej na drobno marchewki (90 g). Po około 15 minutach do garnka dokłada się pokrojoną na drobne kawałki cukinię (360 g). Całość należy gotować przez kolejne 8 minut. Następnie wystarczy zabielić zupę śmietaną (150 ml) i doprawić ją posiekaną na drobno natką pietruszki, solą i pieprzem.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne