dominika zagrodzka

Dominika Zagrodzka

Redaktor serwisu MojeGotowanie.pl. Dziennikarka i antropolożka. Interesuje ją kultura jedzenia, czyli dlaczego jemy to, co jemy. Na MojeGotowanie.pl pisze o kulinarnych trendach, rozmawia z fascynującymi ludźmi i recenzuje książki kucharskie. Szczególnie intryguje ją kuchnia polska - stara się odkryć, co ją tworzy i jak o niej opowiadać. Miłośniczka azjatyckich zup i kawy.

gastrofizyka
26.12.2019

Chcemy doświadczać, a nie tylko jeść – wywiad z profesorem gastrofizyki Charlesem Spencem

Stworzył akustycznego chipsa, który chrupie bardziej niż inne, przekonał niedowiarków, że kolor talerza ma znaczenie, a na szybkość spożywania posiłku wpływa tempo muzyki. Charles Spence, oksfordzki profesor opowiada nam, dlaczego jedzenie nigdy nie jest po prostu jedzeniem.

gault et millau 2020
26.11.2019

Nagrody Gault et Millau 2020 – najlepsi kucharze wybrani!

Jak co roku nadeszła pora na premierę żółtego przewodnika Gault et Millau. Edycja na 2020 rok zawiera jeszcze więcej restauracji i lokali, które warto odwiedzić. Premierowej gali przewodnika towarzyszyło wręczenie nagród dla najlepszych kucharzy. Kto został Szefem Roku 2020?

ośmiornica
23.02.2020

Ośmiornica – jak ją przygotować? Swoje triki zdradza Michel Moran

Ośmiornica wielu kucharzy onieśmiela. Z jednej strony swoim wyglądem, z drugiej złą sławą trudnej w przygotowaniu. Tymczasem ośmiornica smakuje wspaniale! I szkoda byłoby jej wyjątkowo delikatnego, miękkiego mięsa nie wykorzystać w kuchni tylko dlatego, że nie wiemy, jak ją przyrządzić. Przygotowaliśmy więc dla was poradnik, jak przygotować ośmiornicę, by była pyszna, a o triki zapytaliśmy także Michela Morana, który w MasterChef Junior 5 poprowadził szkolenie dotyczące właśnie ośmiornicy.

jak gotować buraki
28.04.2020

Jak gotować buraki? Proste sposoby

Buraki gotowane w kuchni zawsze się przydają – zrobimy z nich mnóstwo różnych dań. Jak gotować buraki? Te różowe warzywa są tak pełne witamin i dobre dla naszego zdrowia, że powinniśmy jeść je stosunkowo często. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób je przygotowywać , żeby były miękkie, a nic nie straciły na smaku, aromacie i kolorze. Sprawdźcie, jak gotować buraki, to nie takie trudne jak się wydaje!

dyktator
29.12.2019

Co jedli dyktatorzy? [WYWIAD]

Lubimy sobie wyobrażać, że ludzie, którzy dokonywali potwornych czynów, jedli wątroby swoich wrogów, popijając ich krwią. Okazuje się jednak, że wielcy dyktatorzy uwielbiali kuchnię domową, najlepiej w wydaniu swoich mam i żon. Podczas gdy ich poddani głodowali, oni zajadali ulubione przysmaki. O kucharzach Pol Pota, Saddama Hussajna i Fidela Castro rozmawiamy z Witoldem Szabłowskim, autorem książki „Jak nakarmić dyktatora?”.

jak zrobić kluski śląskie
17.02.2020

Jak zrobić kluski śląskie? Proste triki na pyszny obiad

Kluski śląskie to niezbędny element niedzielnego obiadu na Śląsku. Powszechnie uważa się, że jeśli chcecie zjeść dobre kluski śląskie, to tylko tam skąd pochodzą. To prawda, na Śląsku zjemy wspaniałe mięciutkie kluski z dziurką i aromatycznym sosem. Jeśli jednak nie wybieracie się w najbliższym czasie na południe Polski, nie martwcie się. Przygotowaliśmy dla was poradnik, jak zrobić kluski śląskie we własnej kuchni.

dania-z-cukinii-min
02.06.2020

Dania z cukinii - 7 przepisów na cukinię na obiad i przekąski

Cukinia to wspaniałe warzywo. Daje nam mnóstwo możliwości w kuchni - dania z cukinii mogą być zarówno mięsne, jak i wegetariańskie. Lubimy ją za delikatny, świeży smak i chrupiąca konsystencję. Możemy jeść cukinię na surowo, ale też dodawać ją do potrawek, sałatek czy makaronów. W każdej postaci jest pyszna. Sprawdźcie nasze pomysły na potrawy z cukinii!

prezenty-na-dzien-ojca-min
18.06.2020

Prezenty na Dzień Ojca – 5 rzeczy, z których ucieszy się każdy tata

Prezenty na Dzień Ojca to zwykle niełatwy temat. W końcu co kupić mężczyźnie, który twierdzi, że niczego nie potrzebuje? Postanowiliśmy więc przyjść wam z pomocą i wyszukaliśmy 5 prezentów, które spodobają się każdemu tacie. Są tu nie tylko gadżety kuchenne. Sprawdźcie nasze propozycje – przydadzą się nie tylko na Dzień Ojca!

Camastra_3
19.12.2019

Andrea Camastra - kwestionariusz kulinarny

Znają go wszyscy smakosze – w końcu jest szefem kuchni, który zdobył kolejną gwiazdkę Michelin w Polsce. Uhonorowana gwiazdką restauracja Senses jest miejscem nastawionym na całościowe kulinarne doświadczenie. Andrea Camastra dba bowiem o każdy zmysł – nie tylko smak i węch. Dla niego jedzenie jest czymś więcej niż tylko sumą poszczególnych składników, ma przenosić w zupełnie inny świat pełen niesamowitych doznań. W cyklu Człowiek od kuchni pytamy szefa o ulubione dania, kulinarne inspiracje i trendy.

focaccia-min
05.05.2020

Focaccia jak ogród. Tak pięknych placków jeszcze nie widzieliście!

Grzyby jako ziemia, długi szczypiorek jako trawa, pomidory i oliwki jako kwiaty. Okazuje się, że focaccia, czyli poczciwy włoski placek, daje wiele możliwości kulinarnym artystom. Instagram powoli zaczyna szaleć na ich punkcie. Warto się nimi zainspirować, bo układanie wzorów z warzyw może mieć nawet działanie terapeutyczne.