Dominika Zagrodzka

gastrofizyka
26.12.2019

Chcemy doświadczać, a nie tylko jeść – wywiad z profesorem gastrofizyki Charlesem Spencem

Stworzył akustycznego chipsa, który chrupie bardziej niż inne, przekonał niedowiarków, że kolor talerza ma znaczenie, a na szybkość spożywania posiłku wpływa tempo muzyki. Charles Spence, oksfordzki profesor opowiada nam, dlaczego jedzenie nigdy nie jest po prostu jedzeniem.

akcesoria do sushi
21.01.2020

Akcesoria do sushi - obiad w japońskim stylu

Sushi zwykle kojarzy nam się z wyjściem do eleganckiej restauracji, w której sushimasterzy na naszych oczach kręcą pyszne rolki. Tymczasem sushi możemy też z powodzeniem przygotować w domu. Niezbędne składniki znajdziemy już nie tylko w sklepach z produktami azjatyckimi, ale i popularnych marketach. Aby nasze sushi było jednak idealne, przydadzą nam się odpowiednie akcesoria. W cyklu Dobre rzeczy wybraliśmy niezbędniki dla wielbicieli sushi.

gault et millau 2020
26.11.2019

Nagrody Gault et Millau 2020 – najlepsi kucharze wybrani!

Jak co roku nadeszła pora na premierę żółtego przewodnika Gault et Millau. Edycja na 2020 rok zawiera jeszcze więcej restauracji i lokali, które warto odwiedzić. Premierowej gali przewodnika towarzyszyło wręczenie nagród dla najlepszych kucharzy. Kto został Szefem Roku 2020?

jak gotować grzyby
14.12.2019

Jak długo gotować grzyby? - podpowiadamy!

Grzyby wykorzystujemy w kuchni na różne sposoby - do zup, sosów czy gulaszy. Aby nasze dania były smaczne trzeba jednak wiedzieć, jak długo gotować grzyby. Chodzi w końcu o to, żeby nie straciły smaku i aromatu. Jeśli zastosujecie się do naszych zasad, w całym domu będzie pięknie pachnieć, a grzyby zasmakują wszystkim.

Tomasz_Jakubiak_fot. studio Miód Malina
16.01.2020

Tomasz Jakubiak – kwestionariusz kulinarny

Ten uśmiech znają chyba wszyscy – Tomasz Jakubiak od lat pokazuje nam, że gotowanie to przede wszystkim przyjemność i radość z karmienia innych. Prowadzi programy kulinarne, ale włącza się także w akcje edukacyjne adresowane m.in. do dzieci. Opowiada nam o swoim ukochanym comfort foodzie, kulinarnych mistrzach i spełnionych jedzeniowych marzeniach.

bataty
21.11.2019

Jak ugotować bataty? - krótki poradnik

Bataty, czyli słodkie ziemniaki są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Możemy dodawać je zarówno do sałatek czy zapiekanek, jak i zrobić z nich puree lub frytki. W naszym poradniku podpowiadamy, jak ugotować bataty, by były prawdziwym smakołykiem. Wystarczy dobrze je przyrządzić, a polubią je wszyscy!

dyktator
29.12.2019

Co jedli dyktatorzy? [WYWIAD]

Lubimy sobie wyobrażać, że ludzie, którzy dokonywali potwornych czynów, jedli wątroby swoich wrogów, popijając ich krwią. Okazuje się jednak, że wielcy dyktatorzy uwielbiali kuchnię domową, najlepiej w wydaniu swoich mam i żon. Podczas gdy ich poddani głodowali, oni zajadali ulubione przysmaki. O kucharzach Pol Pota, Saddama Hussajna i Fidela Castro rozmawiamy z Witoldem Szabłowskim, autorem książki „Jak nakarmić dyktatora?”.

ziemniaki 12
26.01.2020

Odczarujmy ziemniaka! – wywiad z Joanną Jakubiuk

Ziemniak to jedno z najbardziej niedocenianych w Polsce warzyw. W końcu jemy go prawie codziennie – jako puree, kopytka czy frytki. Joanna Jakubiuk, szefowa kuchni i kulinarna aktywistka, przekonuje jednak, że ta mało urodziwa bulwa powinna stać się naszym dobrem narodowym. W cyklu Przy wspólnym stole rozmawiamy o ziemniaczanej mapie Polski, kolekcjonowaniu wałków do ciasta i najlepszych podlaskich daniach.

rodzaje kawy
16.12.2019

Latte, cappuccino czy espresso? Wyjaśniamy, czym się różnią rodzaje kawy

Wchodzicie do kawiarni, stajecie przed tablicą z menu i...? Ilość dostępnych rodzajów kawy może przyprawić o zawrót głowy. Co wybrać? W naszym poradniku postanowiliśmy sprawdzić, czym różnią się od siebie kawy z ekspresu. Od tej pory zawsze będziecie dostawać dokładnie taką kawę jaką chcieliście zamówić!

Camastra_3
19.12.2019

Andrea Camastra - kwestionariusz kulinarny

Znają go wszyscy smakosze – w końcu jest szefem kuchni, który zdobył kolejną gwiazdkę Michelin w Polsce. Uhonorowana gwiazdką restauracja Senses jest miejscem nastawionym na całościowe kulinarne doświadczenie. Andrea Camastra dba bowiem o każdy zmysł – nie tylko smak i węch. Dla niego jedzenie jest czymś więcej niż tylko sumą poszczególnych składników, ma przenosić w zupełnie inny świat pełen niesamowitych doznań. W cyklu Człowiek od kuchni pytamy szefa o ulubione dania, kulinarne inspiracje i trendy.