Kwiaty cukinii - przepis na wyjątkowe danie

2 przepisy

iStock-kwiaty-cukinii-min

Właściwie wszystkie letnie kabaczki wytwarzają wspaniałe kwiaty, ale cukinia jest z nich najsmaczniejsza, ma delikatny orzechowy smak i miękką, aksamitną konsystencję oraz piękne, jasnopomarańczowe, niewiędnące płatki. Jednak ich czas wzrostu jest krótki – najwyżej kilka tygodni na początku lata. Jeśli mamy wystarczająco dużo szczęścia, to kupimy je w supermarketach lub na bazarach.

Wyśmienicie smakują kwiaty cukinii w cieście albo faszerowane kwiaty cukinii. Podpowiadamy, jak przyrządzić kwiaty cukinii. 

Kwiaty cukinii - przepis na wyjątkowe danie

Inne z kolekcji: Kwiaty jadalne

Właściwie wszystkie letnie kabaczki wytwarzają wspaniałe kwiaty, ale cukinia jest z nich najsmaczniejsza, ma delikatny orzechowy smak i miękką, aksamitną konsystencję oraz piękne, jasnopomarańczowe, niewiędnące płatki. Jednak ich czas wzrostu jest krótki – najwyżej kilka tygodni na początku lata. Jeśli mamy wystarczająco dużo szczęścia, to kupimy je w supermarketach lub na bazarach.

Czy kwiaty cukinii są jadalne?

Jeśli nie wychowaliśmy się we włoskim lub francuskim gospodarstwie domowym, jedzenie kwiatów cukinii może się nam wydawać dziwaczne. Wyróżniamy wśród nich kwiaty męskie i żeńskie cukinii – oba są jadalne, częściej jednak wybiera się męskie, o długich łodygach i pojedynczym pręciku pośrodku kwiatu. Żeńskie mają krótszą łodygę i bardziej złożone znamiona oraz dołączony mały owoc, wilgotny i niezwykle łagodny w smaku, który rozwinie się później w dużą cukinię.

Jak przyrządzić kwiaty cukinii?

Kwiaty cukinii szybko się psują, najlepiej zużyć je w dniu zakupu. Jeśli chcemy je przechowywać, owińmy je luźno w plastikową torbę i włóżmy do lodówki w miejsce, w którym inne produkty ich nie zmiażdżą. Na surowo możemy dodać je do sałatek, tak jak inne kwiaty jadalne. Najładniejszym i najsmaczniejszym sposobem przyrządzenia jest zanurzenie w cieście naleśnikowym (trzymając za ogonek) i smażenie w bardzo gorącym oleju, aż będą chrupiące i złociste. Świetnie smakują też wypełnione delikatnym farszem serowym, mięsnym lub z dodatkiem anchois.