Patison - przepisy na smaczne dania
25 przepisów

Patison to smakowity kuzyn dyni i cukinii. Warzywo to należy do rodziny dyniowatych, więc naturalnie kojarzy się z sezonem jesiennym. Potrawy z patisona w kuchni mogą być podane w formie duszonej, zapiekanej, gotowanej, a także jako zupa. Patison to także składnik domowych przetworów. Najpopularniejszy jest patison w occie, który świetnie smakuje w towarzystwie mięsnych dań. Warzywo patison można dodać zamiast cukinii do rozgrzewającego leczo. Przepis na patisony może przybrać różne wersje. Może być podany jako pikantna przekąska albo łagodny posiłek przyprawiony ziołami prowansalskimi. Oto zebrane przez nas potrawy z patisona.
Potrawy z patisona - przepisy

Przepis na nadziewane patisony
Patisony nadziewane

Pyszne, delikatne warzywne pikle. Patisony w occie zaskoczą Was smakiem!
Patisony w occie

Przepyszne racuchy - z sosem słodko kwaśnym stanowią niesamowite połączenie smaków.
Orzechowe racuchy z jabłkiem i patisonem

Przepis na karmelizowaną mieszankę: patisony i kabaczki
Karmelizowane kabaczki i patisony

zdrowa i smaczna
Surówka z pora i patisona

bardzo smaczna
Sałatka sledziowa z patisonem

sałatki z patisonem marynowanym są pyszne
Sałatka z patisona marynowanego

idealna propozycja na szybki i smaczny obiad a nawet ciepłą kolację:)))
Kurczak z brokułem i patisonem w jogurtowo-śmietanowym sosie

Smaczne i pożywne połączenie kiełbaski, ziemniaków i musztardy:)))
Knedle musztardowo-patisonowe nadziane kiełbaską i cebulką

leczo na lekki obiadek latem sprawdzi się idealnie
Leczo z patisona, cukinii, szpinaku i papryki

można go podać zarówno z ziemniaczkami, ryżem jak i kaszą.Może stanowić lekki posiłek w upalne dni:)
Kurczak duszony z patisonem i pomidorem

idealne jako przekąska oraz jako składnik do sałatek, zamiast korniszonów. przepis mam od Ani J.
Patisony marynowane

Patisony z chili
Patisony z chili

Zapiekane patisony
Zapiekane patisony

Kasza jaglana jest zdrowa i często gości w mojej kuchni,ale do zupy dodałam ją po raz pierwszy
Zupa z patisonów i cukinii z kaszą jaglaną

Patison zapiekany z mięsem mielonym
Patison zapiekany

Trochę inna wersja sosu tatarskiego. Delikatny. Pyszny na co dzień, jak i od święta.
Sos tatarski z marynowanym patisonem

pyszna kanapka
Kanapeczki z patisonem

Marynowane patisony to idealny dodatek do drugiego dania.
Marynowane Patisony
- «
- ‹ Poprzednia
- 1
- 2
- Następna ›
- »
Inne z kolekcji: Warzywa
- bakłażan
- biała rzodkiew
- bób
- brokuły
- brukiew
- brukselka
- buraki
- cebula
- chrzan
- ciecierzyca
- cukinia
- cykoria
- dynia
- fasola
- fenkuł (koper włoski)
- groszek
- jarmuż
- kabaczek
- kalafior
- kalarepa
- kapary
- kapusta
- karczochy
- kiełki
- kolendra
- koperek
- kukurydza
- marchewka
- mrożone warzywa
- ogórek
- oliwki
- papryka
- pasternak
- pietruszka
- pomidor
- por
- rabarbar
- roszponka
- rukola
- rzepa
- rzodkiewka
- sałata
- seler
- soczewica
- soja
- szczaw
- szczypiorek
- szparagi
- szpinak
- włoszczyzna
- ziemniaki
- koper
- skorzonera
Patisony – co to jest?
Patison to roślina zbliżona botanicznie do dyni oraz cukinii. Najczęściej można spotkać patisona o pękatym i spłaszczonym kształcie z charakterystycznymi wyżłobieniami na brzegach. Patison rozpowszechnił się na cały świat z Ameryki Południowej. Obecnie patison cieszy się największą popularnością w Europie i Stanach Zjednoczonych. W Polsce początkowo uznawano go za roślinę ozdobną z racji na niecodzienny kształt. Dopiero w latach 80.XX wieku rozpoczęto stosować go w przepisach kulinarnych. Wiele osób biorąc patison w dłonie, zastanawia się jak go przyrządzić. Patison to liczne przepisy na obiad, które z pewnością znajdą wielu smakoszy.
Patison ma wyjątkowy smak. Wielu osobom jego delikatny, orzeźwiający smak przypomina odrobinę ogórka. Ważne jest, że patison nigdy nie zdominuje swoim smakiem innych warzyw, a wręcz przeciwnie przyjmie smak wielu przypraw. Warto wiedzieć, że patison surowy również znajdzie miejsce w kuchni. Warto użyć rozmaryn, tymianek, kumin, słodką paprykę oraz oregano. Cienko pokrojony (na przykład za pomocą mandoliny do warzyw) i skropiony sokiem z cytryny z dodatkiem soli, świeżo zmielonego pieprzu, posiekanego czosnku i polany oliwą z oliwek stanie się świetną sałatką.
Patison – właściwości
Patison to warzywo, które posiada ogromną ilość witamin i minerałów. Najczęściej wymienia się, że są bogatym źródłem potasu, wapnia i magnezu. Regularne spożywanie patisona usunie uczucie zmęczenia i poprawi koncentrację. Ponadto potrawy z patisona wzmocnią budowę mięśni oraz pomogą prawidłowo pracować układowi nerwowemu. Patison to także doskonałe źródło witaminy C, która potrzebna jest do wzmocnienia odporności. Patison ma także pewne ilości witamin z grupy B i witaminę A.
Patisony marynowane – z czym jeść?
Patison to warzywo, które doskonale sprawdzi się zamarynowane w occie. Można je zjeść do pieczonego mięsa, do smażonych kotletów albo jako dodatek do kanapki. Patisony marynowane to także zaskakujący dodatek do warzywnych tart.
Kiedy patison jest dojrzały?
Patisony należy zbierać, zanim nastaną pierwsze przymrozki, czyli aż do października. Wiele amatorów ogrodnictwa uważa, że są to jedne z najłatwiejszych warzyw do samodzielnej uprawy. Dojrzałość patisona można rozpoznać po wielkości owoców. Patisona można zbierać już po półtora miesiąca po zasianiu. Są to warzywa rosnące niezwykle szybko. Uważa się, że częste zbieranie patisonów zachęca roślinę do dalszego wydawania nowych owoców.
Artykuły powiązane
Dynia w garnku - jaką odmianę wybrać i jak przyrządzać?
Zupa krem z dyni, ciasto, a może gulasz - jak najczęściej przyrządzacie to warzywo? Do każdego dania warto sięgnąć po inną odmianę dyni – jedne są słodsze, inne mają głębszy smak, jeszcze inne można jeść ze skórką…
Gwiazda wśród dyń - dynia piżmowa
Wśród wielu rodzajów dyń uwagę przykuwa dynia piżmowa. Krótko mówiąc, dla wielu osób jest po prostu lepsza niż zwyczajna. Dynia piżmowa jest mniejsza, a co za tym idzie bardziej poręczna i łatwiejsza w obróbce, a w końcu i smaczniejsza. I choć ta odmiana jest nieco droższa, warto dołożyć kilka złotych, bo dynia piżmowa zaskoczy Was w kuchni! W cyklu Smak wzięliśmy tę dynię pod lupę. Sprawdźcie, dlaczego warto przygotowywać z niej różne dania!
Dania z cukinii - 7 przepisów na cukinię na obiad i przekąski
Cukinia to wspaniałe warzywo. Daje nam mnóstwo możliwości w kuchni - dania z cukinii mogą być zarówno mięsne, jak i wegetariańskie. Lubimy ją za delikatny, świeży smak i chrupiąca konsystencję. Możemy jeść cukinię na surowo, ale też dodawać ją do potrawek, sałatek czy makaronów. W każdej postaci jest pyszna. Sprawdźcie nasze pomysły na potrawy z cukinii!
Te wspaniałe rzadko jadane warzywa
Bakłażan, cukinia, kabaczek i dynia rzadko goszczą w naszym menu. Inne warzywne oryginały patison czy jarmuż w ogóle nie pojawiają się na naszych stołach. A szkoda! przecież to samo zdrowie!