Makarony, sosy, mięsa, a nawet masło - wszystkie te produkty stają się znacznie smaczniejsze, gdy doprawimy je ząbkiem czosnku. Często jednak chwila przyjemności podczas jedzenia wiąże się z całym dniem zionięcia jego zapachem. Jak wydobyć smak i aromat czosnku w daniu, ale nie czuć go potem w ustach? Jest na to sprytny patent prosto od włoskich mam i babć. 

Jak dodać czosnek do potrawy?

Surowy czosnek może być zbyt mocno wyczuwalny w daniu, sprawiając, że staje się ono zbyt ostre i nieprzyjemne w smaku. Z kolei po podsmażeniu na oleju czy maśle, czasem nabiera on gorzkiego posmaku, który przenika do całego dania. Jak więc dodawać czosnek do potraw, aby wykorzystać jego aromat, ale jednocześnie nie zdominować nim całej potrawy? Jest na to prosty sposób. Choć w polskiej kuchni nie jest on zbyt popularny, to zna go każda włoska pani domu. Na czym polega ta sprytna metoda? Obranym ząbkiem czosnku wystarczy potrzeć dno talerza, do którego nakładamy nasze danie. W ten sposób wszystko, co włożymy do naczynia, nabierze delikatnego czosnkowego aromatu, lecz nie będzie nim zdominowane, a woń czosnku nie przeniknie z talerza do naszych ust.

Patent ten pokazała na TikToku użytkowniczka @brunchwithbabs. To tylko jedna z wielu cennych porad starszej Pani, którą pokochały już tysiące widzów. 

@brunchwithbabs Passed down through generations #sundaybrunch #momadvice #garlichack ♬ original sound - everyone’s grandmother

Jak zniwelować zapach czosnku z ust?

Jeśli mimo zastosowania tej metody, wciąż czujecie charakterystyczny czosnkowy zapach po spożytym posiłku, możecie zastosować kilka sprawdzonych trików, aby szybko się go pozbyć. Wystarczy tylko:

  • zjeść kwaskowate jabłko,
  • żuć świeże listki mięty lub natkę pietruszki,
  • rozgryźć kilka goździków,
  • ssać przez kilka minut ziarna kopru włoskiego lub gwiazdkę anyżu,
  • wypić pół lampki czerwonego, wytrawnego wina,
  • przepłukać usta świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny lub limonki,
  • wypić pół szklanki mleka.