Smak

Święconka - symbolika i znaczenie święconki
04.04.2020

Święconka - symbolika i znaczenie święconki

Wielkanoc 2020 roku będzie inna niż wszystkie w związku z epidemią koronawirusa. W wyjątkowy sposób będą przebiegać uroczystości, liturgie i obrzędy Triduum. Nie będzie tradycyjnego święcenia pokarmów w Wielką Sobotę. Przyjrzeliśmy się w jaki sposób poświęcić pokarmy w domu i co powinno być w święconce.

Delivery
03.04.2020

Podano do domu! Rusza Delivery Week - festiwal dostaw z restauracji

Na pomoc Gościom i restauracjom rusza DeliveryWeek! To świetny sposób na domową nudę i pomoc polskim niezależnym restauracjom. Na www.DeliveryWeek.pl można już zamawiać 2-daniowe autorskie menu w festiwalowej cenie 35zł - do wyboru z bezkontaktową dostawą lub  odbiorem własnym.

Dalgona coffee - oto jak zrobić hit Internetu
02.04.2020

Dalgona coffee - oto jak zrobić hit Internetu

Dalgona coffee to słodycz, która opanowała media społecznościowe w czasach epidemii koronawirusa. Napój przywędrował z Korei i nawiązuje nazwą do tamtejszych słodyczy, które w smaku przypominają krówki. W praktyce przygotowanie dalgona coffee przypomina cappuccino lub latte frappe. Przyjrzeliśmy się, jak zrobić dalgona coffee.

iStock-ziola-napary-
01.04.2020

Zioła do zadań specjalnych. Praktyczny poradnik

W medycynie ludowej zioła zawsze cieszyły się powodzeniem i szacunkiem. Melisa na uspokojenie, mięta na niestrawność, fiołek trójbarwny na trądzik a owoce głogu na wzmocnienie i poprawę odporności. W mądrości naszych babć było wiele intuicji, którą popierają badania naukowe. Przyjrzeliśmy sprawdzonym ziołowym mieszankom do zadań specjalnych.

Zdrowe śniadanie
31.03.2020

Jak wzmocnić odporność? Dietetyk poleca naturalne sposoby

O odporność powinniśmy dbać cały rok. Pomoże w tym przede wszystkim zbilansowana, przemyślana dieta. Dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, podpowiada, jak dodatkowo możemy wzmacniać odporność, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Ekspertka poleca m.in. przepis na syrop z cebuli, czyli babciny odświeżony trik, a także przepis na sok imbirowy, czyli gwiazdę ostatnich sezonów w temacie odporności. W jakie inne produkty warto się zaopatrzyć? O tym w poradniku poniżej.

Woda z brzozy
29.03.2020

Woda z brzozy - zdrowy sposób na nawodnienie

Woda z brzozy, inaczej sok z brzozy, to jeden z naturalnych produktów, który nie tylko jest smaczny, ale wykazuje też właściwości prozdrowotne. I udowadnia to Agnieszka Cegielska, autorska książki "Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie". Podpowiada przepis na orzeźwiający i wartościowy napój - woda z brzozy z limonką i rozmarynem stanie się jedną z Waszych ulubionych propozycji nie tylko na lato.

Jak jeść ostrygi
29.03.2020

Jak jeść ostrygi? Michał Toczyłowski i porady szefa kuchni na ostrygi

Ostrygi to jedne z owoców morza, które dla wielu osób nadal są tajemnicą. Kojarzą się z surowym przysmakiem serwowanych na przyjęciach w luksusowych lokalach. Ostrygi nie należą do najtańszych i najłatwiejszych do przygotowania przysmaków, ale uważane są za afrodyzjaki i odpowiednio przyrządzone na pewno zaskoczą pozytywnie! O to, jak jeść ostrygi, jak przygotować ostrygi i jak smakuje ten produkt przy pierwszym kontakcie zapytaliśmy eksperta. Michał Toczyłowski, szef kuchni i autor książek kulinarnych, opowiedział nam jakie sekrety skrywają ostrygi i dlaczego warto choć raz skusić się na nie w kuchni.

Kumkwat – jak smakuje
21.03.2020

Kumkwat - jak kupować i jeść ten egzotyczny owoc?

Jak smakuje kumkwat? Ten egzotyczny owoc ma jadalną skórkę i soczyste wnętrze. Wykazuje wyjątkowe właściwości prozdrowotne. I choć popularnością kumkwat przegrywa z pomarańczami czy mandarynkami, sezonowo można i warto kupić go w polskich sklepach. A jak konkretnie kumkwat możemy wykorzystać w kuchni? Polecamy przepisy na słodkości, krem i przekąskę.

iStock-zakwas-na-chleb (1)
17.03.2020

Monika Walecka rozdaje zakwas na chleb. Działanie z potrzeby serca

Monika Walecka codziennie we własnej piekarni proponuje apetyczne bochenki chleba, kuszące bułki i rozkosznie smakujące drożdżówki. Po jej wypieki ustawiają się kolejki warszawiaków chcących zjeść chleb taki jak dawniej. Monika Walecka wyszła naprzeciw swoim klientom i zachęca ich do domowego pieczenia. Zobaczcie, co się za tym kryje.

ryz-spizarnia-iStock
16.03.2020

Zdrowa kasza i pyszny ryż – uniwersalne produkty na pyszny obiad

Kasze i ryż to produkty, które często kupujemy w nadmiarze i gromadzimy w szafkach kuchennych. Warto pamiętać, że kasza jaglana, kasza gryczana i kasza jęczmienna często spożywana wzmacnia odporność, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci oraz usprawnia pracę serca. Ryż natomiast łagodzi bóle żołądka (szczególnie kleik ryżowy). Podpowiadamy, co ugotować z kaszy i ryżu, gdy mamy domowe zapasy.