Smak

Jak mrozić grzyby?
04.10.2019

Jak mrozić grzyby? - mrożenie grzybów krok po kroku

Mrożenie grzybów to dobry sposób na zagospodarowanie dużej ilości leśnych skarbów. Kiedy sezon grzybowy jest dobry, a nasze kosze pełne prawdziwków, podgrzybków, kurek i rydzów warto na bieżąco je przetwarzać. Część zjedzmy od razu, robiąc np. zupę grzybową, część zamarynujmy, a pozostałe grzyby możemy zamrozić. Oto sprawdzone rady, jak mrozić grzyby.

Tarnina w kuchni
23.09.2019

Tarnina – jak użyć owoców lasu

Jej owoce zaczynają dojrzewać w sierpniu, ale do spożycia nadają się po pierwszych przymrozkach, gdy tracą cierpki smak i stają się pyszną bazą rozmaitych przetworów i napojów alkoholowych. Śliwa tarnina na pewno zasługuje na zainteresowanie - przyglądamy jej się w cyklu Smak.

Jeżyny
09.09.2019

Jeżyny dla smaku i zdrowia

Są mniej popularne niż ich bliskie kuzynki – maliny, choć nie ustępują im walorami smakowymi czy właściwościami odżywczymi. Jeżyny można konsumować na surowo lub przerabiać na dżem, nalewkę czy galaretkę. W cyklu Smak podpowiadamy konkretne przepisy na jeżyny i wyjaśniamy, kto powinien w szczególności sięgać po te owoce.

Dynia piżmowa
06.09.2019

Gwiazda wśród dyń - dynia piżmowa

Wśród wielu rodzajów dyń uwagę przykuwa dynia piżmowa. Krótko mówiąc, dla wielu osób jest po prostu lepsza niż zwyczajna. Dynia piżmowa jest mniejsza, a co za tym idzie bardziej poręczna i łatwiejsza w obróbce, a w końcu i smaczniejsza. I choć ta odmiana jest nieco droższa, warto dołożyć kilka złotych, bo dynia piżmowa zaskoczy Was w kuchni!

Anchois
02.09.2019

Anchois – właściwości i przepisy na rybny przysmak

Nadadzą smaku każdej potrawie. Doskonale komponują się z makaronem, pizzą i rozmaitymi sałatkami. Warto dodawać je do sosów czy past kanapkowych. Fileciki anchois mają również sporo wartości odżywczych. Sekrety anchois przedstawiamy w cyklu Smak.

Części wołowiny
26.08.2019

Poszczególne części wołowiny – Mięsny poradnik

Polędwica wołowa to chyba najpopularniejsza część wołowiny. Ale nie jedyna, o czy warto się przekonać! I nawet jeśli nie jesteśmy wyznawcami zasad „piątek ćwiartki”, czyli pełnego wykorzystania mięsa i części zwierzęcia, to jeśli już kupujemy mięso, to wybierajmy i doceniajmy różne części wołowiny. Piotr Szczęsny z Mięsny Bistro&Deli radzi, na co zwrócić uwagę i jakie dania zaplanować w kuchni.

Okra
19.08.2019

Okra – warzywo w kuchni orientalnej

Okra to mało znana w polskiej kuchni roślina. Zasługuje na uwagę, bo jest bogactwem kwasu foliowego, witaminy C, pektyn, luteiny i karotenoidów. Okrę można jeść na surowo i na ciepło. Znajdujący się w jej strąkach sok jest dobrym zagęstnikiem potraw. Okra to jeden z głównych składników wywodzącego się z Luizjany dania zwanego gumbo. Co jeszcze warto wiedzieć o tym produkcie? Odpowiadamy w cyklu "Smak".

Witlinek w kuchni
12.08.2019

Witlinek – ryba warta uwagi w kuchni

Bywa nazywany „morskim kurczakiem”, ponieważ ma delikatne i lekko słodkawe w smaku mięso. Witlinek, bliski kuzyn dorsza, nie jest szczególnie popularny w Polsce. Może czas to zmienić? W cyklu Smak przedstawiamy zalety tej ryby.

Jeżowiec - morski przysmak
29.07.2019

Jeżowiec – nieoczywiste owoce morza na talerzu

Bywają utrapieniem turystów wypoczywających w ciepłych krajach, ponieważ ich ukłucie jest bolesne, a niekiedy skutkuje także infekcjami. Jednak najeżone kolcami jeżowce są również bardzo ciekawym produktem spożywczym. Jak je jeść? O tym w cyklu Smak.

Mirabelki
22.07.2019

Mirabelka – niedoceniana śliwka od kuchni

W Polsce częściej zalega na chodnikach i ulicach niż gości w kuchni. Mirabelka zasługuje jednak na znacznie większe zainteresowanie, gdyż jest owocem nie tylko smacznym, ale również zdrowym. W cyklu "Smak" podpowiadamy najlepsze przepisy, w jakiej formie mirabelka może pojawić się na naszym stole.