Smak

Żurawina idealna na sok żurawinowy
15.11.2020

Sok z żurawiny, czyli zaskakujący napój o wielu właściwościach

Sok żurawinowy jest bardzo zdrowym i lubianym napojem. Dawniej żurawinę nazywano „cytryną dla ubogich”, ponieważ nie ustępując właściwościami temu egzotycznemu owocowi, była dostępna za darmo i dla każdego. Sok z żurawiny jest wspaniałym lekarstwem dla wszystkich.

Orzechy makadamia
09.11.2020

Orzechy makadamia – pyszny smak, cenne właściwości

Oto orzechy, na które warto się skusić, choć w 100 gramach mają ponad 700 kcal. Orzechy makadamia są prawdziwą bombą zdrowia. Chronią serce, regulują stany psychiczne, wzmacniają kości, włosy, paznokcie i skórę. W kuchni orzechy makadamia można podać na dziesiątki sposobów. Przyglądamy im się bliżej w redakcyjnym cyklu "Smak".

Magda Gessler
06.11.2020

Izolacja ze smakiem - czyli najlepsze pomysły na gotowanie w domu według Magdy Gessler

Panująca epidemia uziemiła nas w domach i sprawiła, że nasz dotychczasowy plan dnia uległ zmianie. Jednak czas izolacji to też dobry moment na eksperymentowanie w kuchni. W rozmowie z Sandrą Hajduk z gala.pl Magda Gessler zdradziła swoje pomysły na najlepsze danie do przygotowania w domu. Przekonajcie się również, które produkty, według restauratorki, powinny znaleźć się wśród naszych domowych zapasów.

makaron-slider
02.11.2020

Makaron na 3 sposoby - jak podać Festaiola Tagliatelle [REDAKCJA TESTUJE]

Makaron to jeden z produktów, który zawsze warto mieć w kuchni. Wybierając jakościowy produkt z tradycją wyrobu, mamy pewność, że to baza do wyjątkowych dań i domowych posiłków. W ramach cyklu Redakcja testuje, sprawdzamy, jakie pyszności możemy podać z makaronem Festaiola Tagliatelle od Agnesi. Proponując je na obiad, deser czy lub lekką kolację. Szczegóły poniżej!

ciasteczka z czekolada
29.10.2020

Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady - kultowy amerykański przysmak

Ciasteczka z czekoladą w towarzystwie szklanki mleka – czy może być coś lepszego? Ciasteczka z kawałkami czekolady to ponadczasowy klasyk wśród słodkości. Amerykańskie kruche ciasteczka z czekoladą są jednymi z najsmaczniejszych i najpopularniejszych wypieków. Popularne słodkości mają nawet swoje święto - 15 maja ich fani obchodzą National Chocolate Chip Cookie Day. Żeby należycie uczcić obchody tego ważnego święta, najlepiej nie tylko zjeść te kultowe ciastka, ale jeszcze upiec je samodzielnie! Zdradzamy wam wszystkie sekrety i sprawdzony przepis na ciasteczka z czekoladą.

Uczymy jak słodzić. ABC cukru
27.10.2020

Uczymy jak słodzić. ABC cukrów

Cukier to podstawowy produkt, który wielu z nas trzyma w swoich spiżarniach i kuchennych szafkach. Najczęściej jest składnikiem dodawanym do ciast i deserów. Jednak ku zaskoczeniu wielu osób cukier podkreśla smak zup, sosów, sałatek, a nawet wytrawnych przekąsek. Pokolenie naszych mam i babć dodawało szczyptę cukru do wiosennej sałaty z rzodkiewką i śmietaną. Przyjrzeliśmy się, jakie rodzaje cukru znajdziemy na sklepowych półkach i do czego je zastosować.

jabłka
26.10.2020

Gdy sady i piwnice pełne, czyli 5 sposobów na wykorzystanie jabłek

Jabłka od zawsze były jednym z symboli jesieni. Na pozór ponura pora roku ma jednak swój ogromny plus, czyli zbiory. Począwszy na dyniach, orzechach laskowych, a skończywszy na bohaterach tego tekstu, czyli wcześniej wspomnianych jabłkach. Dlatego warto wiedzieć, jak wykorzystać jabłka na różne sposoby.

Dzikie rośliny jadalne
23.10.2020

Do lasu nie tylko po grzyby! Jesienne dzikie rośliny jadalne

Jakie dzikie rośliny w Polsce są jadalne? Które z dziko rosnących roślin znajdziemy w ogrodzie, które w lesie? Pączki z jarzębiną, ocet z rajskich jabłuszek i sok z rokitnika – to tylko niektóre z propozycji. Z jakich innych niedocenianych roślin rosnących za twoim oknem możesz przygotować pyszne danie?

Owoc kaki
20.10.2020

Kaki – owoc, który zachwyca!

Kaki - znane również pod nazwami persymona, hurma lub szaron - to egzotyczny owoc pochodzący z Azji. W Polsce najczęściej określany dwiema pierwszymi nazwami. Kaki wyglądem przypomina żółte lub pomarańczowe pomidory z czterema zielonymi liśćmi u góry owocu. Na dodatek kaki zachwyca słodkim smakiem. Persymonę można jeść na surowo lub przygotować z niej konfitury lub ciasta. W cyklu Smak zebraliśmy garść informacji o owocu kaki.

Szarlotka - prosty przepis
12.10.2020

Szarlotka sypana, królewska czy szarlotka z budyniem? Szarlotka na 7 sposobów

W cyklu "Smak" podpowiadamy, jak najsmaczniej wykorzystać sezonowe produkty. Czas na jabłka! Za nimi idzie najprostsza szarlotka sypana, zjawiskowa szarlotka z bezą, pyszna szarlotka z pianką... To tylko część z propozycji. Sprawdźcie przepisy w galerii na szarlotki, które zrobią furorę na stole!