Czerwona kapusta kiszona :
Kiedyś robiłam , potem nie wiem czemu przestałam .Teraz odszukałam przepis i znów zakisiłam
Dodany przez:
Babciagramolka
Czerwona kapusta kiszona :
Warzywne
- Czas przygotowania:
- Porcje:
- 16 porcji
Ocena:
(średnia 3.31 z 16 głosów)
- Danie wegetariańskie
Składniki
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki ziaren kminku
- 1 szklanka przegotowanej wody
Przygotowanie
- Kapustę usiekać w bardzo drobne paseczki . Mocno wygnieść rękami by zmiękła .Marchew obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) i dodać do kapusty. Posolić , posypać cukrem i kminkiem .Wlać wodę . Dokładnie wymieszać. Przełożyć do kamionki dobrze ugniatając . Przykryć talerzykiem ( takiej wielkości by wypełniał prawie całą powierzchnię kamionki ) . Talerzyk obciążyć ( ja stawiam litrowy słoik wypełniony wodą ).Zostawić w pokojowej temperaturze na 10 dni .
- Zużyć na bieżąco na surówki – trzymać ugniecioną w słoiczkach w lodówce , lub
- przełożyć w słoiki ( wychodzi ok. 3 litrowe ). Zakręcić i wekować przez 10 minut . Taką kapustę można potem jeść jako surówkę lub dusić ją .
- Gwoli wyjaśnienia – do kiszenia czerwonej kapusty dodaję przegotowanej wody gdyż puszcza ona bardzo mało soku i nie przykrywa on kapusty w trakcie kiszenia .
Komentarze