Czerwona kapusta kiszona :

Kiedyś robiłam , potem nie wiem czemu przestałam .Teraz odszukałam przepis i znów zakisiłam

SurówkiPrzetworykapusta kiszona

Czas przygotowania:
14400 min.
Ocena:

(średnia 4.41 z 204 głosów)

Składniki:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki ziaren kminku
  • 1 szklanka przegotowanej wody

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kapustę usiekać w bardzo drobne paseczki . Mocno wygnieść rękami by zmiękła .Marchew obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) i dodać do kapusty. Posolić , posypać cukrem i kminkiem .Wlać wodę . Dokładnie wymieszać. Przełożyć do kamionki dobrze ugniatając . Przykryć talerzykiem ( takiej wielkości by wypełniał prawie całą powierzchnię kamionki ) . Talerzyk obciążyć ( ja stawiam litrowy słoik wypełniony wodą ).Zostawić w pokojowej temperaturze na 10 dni .
  • Zużyć na bieżąco na surówki – trzymać ugniecioną w słoiczkach w lodówce , lub
  • przełożyć w słoiki ( wychodzi ok. 3 litrowe ). Zakręcić i wekować przez 10 minut . Taką kapustę można potem jeść jako surówkę lub dusić ją .
  • Gwoli wyjaśnienia – do kiszenia czerwonej kapusty dodaję przegotowanej wody gdyż puszcza ona bardzo mało soku i nie przykrywa on kapusty w trakcie kiszenia .

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy