REKLAMA

Czerwona kapusta kiszona

Czerwona kapusta kiszona to kolejna wersja kiszonki  z kapustą. Bardzo prosta, pyszna w smaku kiszona czerwona kapusta może być bazą do sałatki albo dodatkiem do obiadu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przetwory kapusta kiszona

Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.4 z 205 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Czerwona kapusta 1.

    Nie za dużą główkę czerwonej kapusty obieramy z wierzchnich, brzydszych liści. Siekamy w paski, przekładamy do większego słoika, warstwami przesypujemy cukrem i solą, za pomocą tłuczka do ziemniaków nieco ugniatamy. Wodę zagotowujemy, przestudzamy i wlewamy do kapusty czerwonej. Zakręcamy, odstawiamy w chłodne, zacienione, przewiewne miejsce. Po 3-4 dniach będzie gotowa, ale najlepiej smakuje po tygodniu. 

Porady

  • Czerwona kapusta kiszona może być zrobiona z dodatkiem marchewki - podobnie jak klasyczna kiszona kapusta do domowej spiżarni. Dzięki temu kiszona modra kapusta będzie jeszcze smaczniejsza i przemycimy do kiszonki więcej witamin.
  • W ramach dodatków sprawdzą się też przyprawy - szczególnie polecamy kminek cały - sprawi, że czerwona kapusta kiszona będzie pyszna i lepiej będzie się trawić
  • W przypadku kiszenia czerwonej kapusty warto dolać wody - to warzywo nie puszcza tyle wody, co kiszona biała kapusta, a brak płynu na posiekanej czerwonej kapuście może doprowadzić do rozwoju pleśni w trakcie kiszenia
  • Kapustę czerwoną można kisić w naczyniu kamionkowym - możemy przygotować wtedy większą porcję przetworów, których zdrowotnymi właściwościami będzie można cieszyć się przez cały rok.

Notka redakcyjna

Czerwona kapusta, zwana również kapustą modrą lub fioletową to bardzo niedocenione warzywo. W wersji ukiszonej częściej można spotkać jej białą wersję, a szkoda, ponieważ czerwona kapusta zwłaszcza jako kiszonka jest bardziej bogata w witaminy i składniki odżywcze.

Czerwona kapusta kiszona w słoikach

W przepisie kiszona czerwona kapusta została przygotowana w słoikach, jednak można do ukiszenia użyć również innych naczyń takich jak kamionka lub słoik z zaworkiem. Można ją również ukisić w naczyniu, które jest otwarte i nakryte ściereczką, należy jedynie pamiętać, żeby taką modrą kapustę kiszoną dociążyć, aby nie wypływała na wierzch ponieważ inaczej może zapleśnieć. Zminimalizowany dostęp powietrza to mniejsze ryzyko nieudanej kiszonki.

Kiszona czerwona kapusta na ciepło

Z kiszonej czerwonej kapusty można w prosty sposób zrobić pyszny dodatek do obiadu. Wystarczy włożyć modrą kiszoną kapustę do garnka razem ze startym jabłkiem, podlać szklanką wody i dusić 10 minut. Po tym czasie należy dodać do niej zeszkloną na łyżce oleju, pokrojoną w drobną kostkę białą cebulę i chwilę razem dusić na małym ogniu. Do tego łyżka miodu, pieprz do smaku i w prosty sposób uzyskujemy smaczną kiszoną czerwoną kapustę na ciepło.

Surówka z czerwonej kapusty kiszonej

Z kiszonej modrej kapusty można przygotować również surówkę na zimno. Aby to zrobić, należy wymieszać drobno pokrojone jabłko, kiszoną czerwoną kapustę i poszatkowaną cebulę. Jako zaprawę, wymieszać sok z cytryny z oliwą w proporcji 2:1 i dodać do surówki. Później doprawić miodem, solą i pieprzem do smaku i gotowe.

Czerwona kapusta- właściwości

Czerwona kapusta zawiera duże ilości antocyjanów, którym zawdzięcza swój czerwony kolor. Antocyjany zaliczane są do bardzo silnych przeciwutleniaczy, które zapobiegają rozwojowi komórek rakowych. Do tego modra kapusta zawiera 10 razy więcej witaminy A niż kapusta biała. Witamina A pomaga w budowie kości, utrzymaniu zdrowych zębów i błon śluzowych. Do tego zawiera duże ilości witaminy C i B6 i jest bogatszym źródłem żelaza, manganu, selenu, magnezu, potasu i innych minerałów.

Czerwona kapusta kiszona- przepisy

Czerwoną kapustę kiszoną można wykorzystywać tak samo jak kiszoną kapustę białą- można przygotować z niej kapuśniak lub bigos. Przepisy pozostają takie same jak w przypadku kiszonej kapusty białej, wystarczy tylko zamienić w nich warzywa. Dobrze jednak do potraw z czerwonej kiszonej kapusty dodać kminek- będzie lepiej się trawić.

Dlaczego kminek do czerwonej kapusty kiszonej?

Kminek to bardzo bezpieczne zioło i można go stosować nawet u małych dzieci. Jego nasiona zwiększają wydzielanie soków trawiennych co ułatwia trawienie ciężkostrawnych potraw. Dzięki temu możemy uniknąć zgagi przy ciężkostrawnych potrawach, na przykład po zjedzeniu bigosu z czerwonej kapusty kiszonej. Kminek stosuje się także przy wzdęciach, dlatego dodaje się go do potraw takich jak bigos, kwaszona kapusta czy kapuśniak.

Sok z czerwonej kiszonej kapusty

Sok z czerwonej kiszonej kapusty to skarbnica witamin i składników odżywczych, poza tym pozytywnie wpływa na wiele czynników w organizmie. Świetnie gasi pragnienie, stymuluje układ odpornościowy i produkcję przeciwciał. Jego picie chroni przed infekcjami, przeziębieniami, kaszlem i grypą. Zawarte w soku modrej kiszonej kapusty naturalne bakterie korzystnie wpływają na  florę bakteryjną jelit- oczyszczają organizm przez usuwanie z niego toksyn. Ponadto przyspiesza metabolizm, reguluje przemianę materii i niweluje szkodliwe działanie alkoholu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy