Gruszki w occie

Gruszki w occie - nietypowe owocowe przetwory warto zrobić zamiast zwykłych surówek. Tak przygotowane gruszki to ciekawy dodatek do mięs na ciepło i na zimno.

DeseryPrzetworygruszki w occie

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.16 z 271 głosów)

Składniki:

  • 1,5 kg gruszki
  • laska cynamonu
  • 6 goździków
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu 10%

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Gruszki obieramy i dzielimy na ćwiartki i odrzucamy gniazda nasienne.
  • Przegotowujemy wodę. Dodajemy cukier i przyprawy. Gdy woda się zagotuje, wkładamy przygotowane gruszki i na małym ogniu gotujemy przez godzinę. Zalewa powinna przykrywać w całości owoce.
  • Kiedy gruszki staną się miękkawe - wyjmujemy je ostrożnie na durszlak. Schładzamy nieco wodę, w której się gotowały i dolewamy ocet. Zagotowujemy raz jeszcze.
  • Gruszki układamy w słoikach i zalewamy gorącą marynatą. Zakręcamy dokładnie i obracamy denkami do góry. Po wystygnięciu gruszki w occie na słodko są gotowe.

Porady

Jakie gruszki wybrać? Polecane odmiany do przetworów np. marynowania w occie, to m.in. Konferencja, Red Faworytka i Paryżanka. Gruszki tych odmian mają pełen smaku, dość zwarty miąższ.

Notka redakcyjna

Gruszki w occie urozmaicą np. świąteczne dania mięsne. Pieczeń czy wieprzowe polędwiczki zyskają dzięki nim słodkawego smaku.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy