Gruszki w occie

Gruszki w occie - nietypowe owocowe przetwory warto zrobić zamiast zwykłych surówek. Tak przygotowane gruszki to ciekawy dodatek do mięs na ciepło i na zimno.

Dodany przez:

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.52 z 56 głosów)

Składniki

  • 1,5 kg gruszki
  • laska cynamonu
  • 6 goździków
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu 10%

Przygotowanie

  1. 1) Gruszki obieramy i dzielimy na ćwiartki i odrzucamy gniazda nasienne.
  2. 2) Przegotowujemy wodę. Dodajemy cukier i przyprawy. Gdy woda się zagotuje, wkładamy przygotowane gruszki i na małym ogniu gotujemy przez godzinę. Zalewa powinna przykrywać w całości owoce.
  3. 3) Kiedy gruszki staną się miękkawe - wyjmujemy je ostrożnie na durszlak. Schładzamy nieco wodę, w której sie gotowały i dolewamy ocet. Zagotowujemy raz jeszcze.
  4. 4) Gruszki układamy w słoikach i zalewamy gorącą marynatą. Zakręcamy dokładnie i obracamy denkami do góry. Po wystygnięciu gruszki w occie na słodko są gotowe.

Wskazówki

Jakie gruszki wybrać? Polecane odmiany do przetworów np. marynowania w occie, to m.in. Konferencja, Red Faworytka i Paryżanka. Gruszki tych odmian mają pełen smaku, dość zwarty miąższ.

Komentarz redakcji

Gruszki w occie urozmaicą np. świąteczne dania mięsne. Pieczeń czy wieprzowe polędwiczki zyskają dzięki nim słodkawego smaku.
przetwory mięso obiad deser gruszka cynamon ocet goździk gruszki w occie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze