REKLAMA

Dynia w occie

Dynia w occie to świetny dodatek do obiadu, który podkręca smak każdego dania. Przygotowana jesienią dynia marynowana będzie cieszyć oczy kolorem przez cały rok. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na dyniowe przetwory, wypróbujcie poniższą recepturę!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przetwory

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.65 z 910 głosów)


Kroki przygotowania:

  • dynia-w-occie 1.

    Jak zrobić dynię w occie? Dynię przekroić na dowolne kawałki, wydrążyć miąższ i pokroić w dowolną kostkę. Zagotować wodę w dużym garnku i lekko posolić. Do gotującej wody, włożyć pokrojoną dynię, zagotować i natychmiast wyjąć łyżką cedzakową.

  • dynia-w-occie-marynata 2.

    Następnie należy przygotować zalewę. Należy dodać cukier, ocet, ziele angielskie i goździki. Gorącą dynię włożyć w słoiki, zalać gotującą zalewą. Następnie zakręcić słoik i ustawić na ręczniku do góry dnem. Dynia w occie powinna być  pozostawiona do góry dnem do ostygnięcia. Dynia marynowana bez pasteryzowania jest gotowa.

Porady

  • W przepisie użyto octu 10%.
  • Dynia w occie bez pasteryzowania przetrwa nawet całą jesień w spiżarni, jeżeli użyjemy sporej ilości cukru i octu do przygotowania zalewy. Odpowiednio wyparzone słoiki i dynia z zalewą podgrzana do wysokiej temperatury sprawią, że przetwory nie będą musiały być pasteryzowane i postoją trochę w spiżarni. Jednak dynię w occie można z powodzeniem pasteryzować – sprawdź nasze metody, jak to zrobić.
  • Co zrobić, jeśli kawałki dyni rozgotują się podczas blanszowania? Niestety aby przygotować dynię w zalewie octowej trzeba będzie przygotować nowe warzywo. Rozgotowaną dynię można wykorzystać jako bazę pod zupę krem lub puree z dyni.

Notka redakcyjna

Jak zrobić dynię w occie?

Czas jesieni to sezon zbiorów i przygotowywania pysznych, domowych przetworów. Królują wtedy ogórki kiszone, koncentraty pomidorowe, czy właśnie dynia w occie. Sprawdzone przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie opierają się na świeżych i prostych składnikach. Powyższy przepis na dynie w occie nie różni się od tych klasycznych, przygotowywanych przez nasze mamy. Warto też pamiętać, że dynia w occie to jeden z klasyków w kuchni i książkach siostry Anastazji. Jak zrobić dynię marynowaną? Warzywo należy umyć i pokroić na kawałki, które zmieszczą się do słoika. Mogą być to sześciany o boku ok. 5 cm. Jeśli korzystamy z dyni Hokkaido, wystarczy ją umyć, ponieważ jej cienka skórka nadaje się do jedzenia. Dynię należy zblanszować – jej kawałki wrzucić do wrzącej wody na około minutę i szybko je wyciągnąć. Dzięki temu marynowana dynia będzie bardziej elastyczna i smaczna. Nie można dopuścić do tego, aby kawałki dyni się rozgotowały! Przetwór ten zawdzięcza swój smak mieszance przypraw z zalewy. Jak zaprawić dynię w occie? Dynia jest bardzo wdzięcznym warzywem, które świetnie smakuje z większością korzennych przypraw. Zalewę należy przygotować z octu, cukru, ziela angielskiego i goździków.  Można nadać jej też dodatkowy aromat eksperymentując z innymi lubianymi przyprawami, np. goździkami lub gwiazdkami anyżu. Dynię należy umieścić w wyparzonych słoikach i zalać gotującą się zalewą. Słoiki zakręcić i odstawić do góry dnem. Przepis na dynię w occie jest prosty i pyszny.

Dynia w occie – do czego podać?

Dynia w occie to pyszności same w sobie, ale warto dodać je również do innych potraw. Dynia w zalewie octowej sprawdzi się m.in. jako dodatek do rozmaitych sałatek, ale również można ją podać jako rodzaj sałatki do dań obiadowych. Dynia w occie pasuje też do kanapek. Taka dynia marynowana w occie pokrojona w plastry będzie ciekawym kolorystycznym urozmaiceniem. Nie zapominajmy też przekąskach na imprezę. Dynia marynowana na słodko - kwaśno to niezawodny składnik koreczków i innych przystawek.

Dlaczego dynia w occie ciemnieje?

Zdarza się, że nasze przetwory czasem zmieniają kolor, nie zawsze na taki, jaki byśmy chcieli. Czasami dynia w occie zaczyna ciemnieć lub szarzeć, przez co część osób myśli, że jest ona zepsuta. Spokojnie, takie warzywo, o ile brzydko nie pachnie, ciągle nadaje się do spożycia! Szarzenie przetworów może być spowodowane tym, że w słoiku razem z zalewą wlaliśmy kilka goździków, które powodują ciemnienie dyni. Choć takim przetworom nic się nie dzieje, polecamy aby przelać zalewę octową przez sitko, aby nie wpadły do słoików żadne goździki, a dynia w occie cieszyła nie tylko smakiem, ale i wyglądem.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy