Dynia w occie mojej babci-pyszna

Dynia najlepsze przepisy! Dynia i przetwory. Pyszna dynia w ocie,polecam.

Przetwory

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 3.67 z 841 głosów)

Składniki:

  • dynia dowolna ilość
  • 1 szklanka octu 10%
  • goździki około 15-16 szt
  • ziele angielskie 5 ziaren
  • 10-15 czubatych łyżek cukru(lub wg uznania ,dynia musi być słodko-kwaśna)
  • 6 szklanek wody(jeżeli lubimy kwaśniejszą, dajemy 5 szklanek wody)
  • sól

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Dynia przepisy na dynię to przebój sezonu jesiennego. Gdy sezon na dynię w pełni, to trzeba to wykorzystać i oto przepisy na dynię, znaczy przepis mojej Babci.
  • Dynia:
  • Dynię przekroić na dowolne kawałki,wydrążyć miąższ(pestki wybrać, rozłożyć na papierze i suszyć w otwartym piekarniku,na maluteńkim ogniu,babcia twierdzi że likwidują owsiki u dzieci)pokroić w dowolną kostkę.
  • Zagotować wodę w dużym garnku,lekko osolić,do gotującej wody, włożyć pokrojoną dynię, zagotować i natychmiast wyjąć łyżką cedzakową.
  • Ugotować zalewę dodać,cukier ocet ziele i goździki,gorącą dynie, ułożyć w słoiki,zalać gotującą zalewą (w każdym słoiczku ,ma być goździk),zakręcić, ustawić słoiczki do góry dnem na ręczniku.Następnie dobrze przykryć,zostawić do góry dnem do ostygnięcia(nie pasteryzować)
  • Dynia jest przepyszna,polecam przepis do wypróbowania.
  • Smacznego!
  • Taka pyszna dynia przypomni nam gorące lato w zimne dni. Podawać jako dodatek do mięs i kanapek.
  • Dynia najlepsze przepisy na dynię, a wśród nich przepis mojej Babci :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy