Dynia w occie

Dynia w occie to świetny dodatek do obiadu. Proste składniki sprawiają, że dynia w occie to przetwory na każdą kieszeń. Przygotowana jesienią dynia marynowana będzie cieszyć oczy kolorem. Dynia marynowana lubi się z różnymi dodatkami. Najczęściej warto je łączyć z korzennymi przyprawami np.: goździkami lub zielem angielskim. Sprawdź, jak zamarynować dynię.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przetwory

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.65 z 907 głosów)


Kroki przygotowania:

  • dynia-w-occie 1.

    Jak zrobić dynię w occie? Dynię przekroić na dowolne kawałki, wydrążyć miąższ i pokroić w dowolną kostkę. Zagotować wodę w dużym garnku i lekko posolić. Do gotującej wody, włożyć pokrojoną dynię, zagotować i natychmiast wyjąć łyżką cedzakową.

  • dynia-w-occie-marynata 2.

    Następnie należy przygotować zalewę. Należy dodać cukier, ocet, ziele angielskie i goździki. Gorącą dynię włożyć w słoiki, zalać gotującą zalewą. Następnie zakręcić słoik i ustawić na ręczniku do góry dnem. Dynia w occie powinna być  pozostawiona do góry dnem do ostygnięcia. Dynia marynowana bez pasteryzowania jest gotowa.

Porady

  • W przepisie użyto octu 10%.
  • Dynia w occie bez pasteryzowania przetrwa nawet całą jesień w spiżarni, jeżeli użyjemy sporej ilości cukru i octu do przygotowania zalewy. Odpowiednio wyparzone słoiki i dynia z zalewą podgrzana do wysokiej temperatury sprawią, że przetwory nie będą musiały być pasteryzowane i postoją trochę w spiżarni. Jednak dynię w occie można z powodzeniem pasteryzować – sprawdź nasze metody, jak to zrobić.
  • Co zrobić, jeśli kawałki dyni rozgotują się podczas blanszowania? Niestety aby przygotować dynię w zalewie octowej trzeba będzie przygotować nowe warzywo. Rozgotowaną dynię można wykorzystać jako bazę pod zupę krem lub puree z dyni.

Notka redakcyjna

Jak zrobić dynię w occie?

Czas jesieni to sezon zbiorów i przygotowywania pysznych, domowych przetworów. Królują wtedy ogórki kiszone, koncentraty pomidorowe, czy właśnie dynia w occie. Sprawdzone przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie opierają się na świeżych i prostych składnikach. Powyższy przepis na dynie w occie nie różni się od tych klasycznych, przygotowywanych przez nasze mamy. Warto też pamiętać, że dynia w occie to jeden z klasyków w kuchni i książkach siostry Anastazji. Jak zrobić dynię marynowaną? Warzywo należy umyć i pokroić na kawałki, które zmieszczą się do słoika. Mogą być to sześciany o boku ok. 5 cm. Jeśli korzystamy z dyni Hokkaido, wystarczy ją umyć, ponieważ jej cienka skórka nadaje się do jedzenia. Dynię należy zblanszować – jej kawałki wrzucić do wrzącej wody na około minutę i szybko je wyciągnąć. Dzięki temu marynowana dynia będzie bardziej elastyczna i smaczna. Nie można dopuścić do tego, aby kawałki dyni się rozgotowały! Przetwór ten zawdzięcza swój smak mieszance przypraw z zalewy. Jak zaprawić dynię w occie? Dynia jest bardzo wdzięcznym warzywem, które świetnie smakuje z większością korzennych przypraw. Zalewę należy przygotować z octu, cukru, ziela angielskiego i goździków.  Można nadać jej też dodatkowy aromat eksperymentując z innymi lubianymi przyprawami, np. goździkami lub gwiazdkami anyżu. Dynię należy umieścić w wyparzonych słoikach i zalać gotującą się zalewą. Słoiki zakręcić i odstawić do góry dnem. Przepis na dynię w occie jest prosty i pyszny.

Dynia w occie – do czego podać?

Dynia w occie to pyszności same w sobie, ale warto dodać je również do innych potraw. Dynia w zalewie octowej sprawdzi się m.in. jako dodatek do rozmaitych sałatek, ale również można ją podać jako rodzaj sałatki do dań obiadowych. Dynia w occie pasuje też do kanapek. Taka dynia marynowana w occie pokrojona w plastry będzie ciekawym kolorystycznym urozmaiceniem. Nie zapominajmy też przekąskach na imprezę. Dynia marynowana na słodko - kwaśno to niezawodny składnik koreczków i innych przystawek.

Dlaczego dynia w occie ciemnieje?

Zdarza się, że nasze przetwory czasem zmieniają kolor, nie zawsze na taki, jaki byśmy chcieli. Czasami dynia w occie zaczyna ciemnieć lub szarzeć, przez co część osób myśli, że jest ona zepsuta. Spokojnie, takie warzywo, o ile brzydko nie pachnie, ciągle nadaje się do spożycia! Szarzenie przetworów może być spowodowane tym, że w słoiku razem z zalewą wlaliśmy kilka goździków, które powodują ciemnienie dyni. Choć takim przetworom nic się nie dzieje, polecamy aby przelać zalewę octową przez sitko, aby nie wpadły do słoików żadne goździki, a dynia w occie cieszyła nie tylko smakiem, ale i wyglądem.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy