Dżem z dyni z pomarańczą i cytryną

Dżem z dyni z pomarańczą i cytryną to aromatyczny dodatek do naleśników i ciast. Wcześniej przygotowany słoiczek będzie dobrym prezentem dla rodziny. Spróbuj dżemu z dyni z pomarańczą i cytryną.

Dodany przez:

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.19 z 101 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 2,5 kg dyni (bez skóry i gąbczastego miąższu z pestkami),
  • 5 pomarańczy
  • 3 cytryny
  • 1,5 łyżeczki imbiru sproszkowanego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 15 sztuk goździków

Przygotowanie

  1. Dynię pokroić w drobną kostkę,podlać wodą, wsypać cukier i zagotować.Przykryć garnek i co pewien czas mieszając gotować, aż dynia zacznie się rozpadać. W międzyczasie sparzyć wrzątkiem cytryny i pomarańcze. Z 2 cytryn i 2 pomarańczy zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Wycisnąć sok z 3 cytryn i pokroić 5 pomarańczy (bez białej skórki i albedo). Dodać do rozgotowanej dyni razem z imbirem, goździkami i cynamonem. Mieszając gotować na wolnym ogniu ok.30 minut uważając, aby dżem się nie przypalił. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem do wystygnięcia.

Wskazówki

Zobacz: adżyka z jabłkami

dynia Śniadanie przetwory kolacja wegetariańska dla dzieci Dżem cytryna pomarańcza
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze