Dżem z dyni z pomarańczą i cytryną

Dżem z dyni z pomarańczą i cytryną to aromatyczny dodatek do naleśników i ciast. Wcześniej przygotowany słoiczek będzie dobrym prezentem dla rodziny. Spróbuj dżemu z dyni z pomarańczą i cytryną.

Przetworydżemy

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 3.98 z 273 głosów)

Składniki:

  • 2,5 kg dyni (bez skóry i gąbczastego miąższu z pestkami),
  • 5 pomarańczy
  • 3 cytryny
  • 1,5 łyżeczki imbiru sproszkowanego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 15 sztuk goździków

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Dynię pokroić w drobną kostkę,podlać wodą
  • wsypać cukier i zagotować.Przykryć garnek i co pewien czas mieszając gotować
  • aż dynia zacznie się rozpadać. W międzyczasie sparzyć wrzątkiem cytryny i pomarańcze. Z 2 cytryn i 2 pomarańczy zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Wycisnąć sok z 3 cytryn i pokroić 5 pomarańczy (bez białej skórki i albedo). Dodać do rozgotowanej dyni razem z imbirem
  • goździkami i cynamonem. Mieszając gotować na wolnym ogniu ok.30 minut uważając
  • aby dżem się nie przypalił. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków
  • zakręcić i postawić do góry dnem do wystygnięcia.

Porady

Zobacz: adżyka z jabłkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy