Kompot z gruszek

Czas na pyszny kompot z gruszek, czyli robimy zapasy na zimę! Gruszki w kompocie smakują wspaniale, można wypić napój, a owoce zjeść lub wykorzystać w inny sposób. U mnie zawsze powstaje kilka lub kilkanaście słoików, bo kompot z gruszek jest wspaniały! Doprawiam go korzenną przyprawą, czyli goździkami, które dobrze komponują się ze słodyczą gruszek. Sprawdź przepis na kompot z gruszek!

Przetworykompot

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.23 z 194 głosów)

Kroki wykonania:

  • kompot-z-gruszek11.Gruszki umyłam obrałam ze skórki i wycięłam środki pokroiłam na połówki. Słoiki wyparzyłam. Do każdego słoika wsypałam goździki i 2 łyżki cukru wlałam po 100 ml wody i rozmieszałam cukier.
  • kompot-z-gruszek2.Włożyłam gruszki, zalałam do pełna zimna wodą. Do garnka na spód włożyłam ściereczkę i na niej ustawiałam słoiki w letniej wodzie. Gotowałam 25 minut od zagotowania, po wyjęciu ustawiłam słoiki do góry dnem .

Porady

W przepisie na kompot z gruszek wykorzystujemy:

  • gruszki – mogą być zarówno bardzo dojrzałe i miękkie, jak i trochę twardsze
  • cukier – po dwie łyżki na słoik
  • goździki – po 2-3 sztuki na słoik
     

Sprawdź też przepis na kompot z jabłek!

Notka redakcyjna

Kompot z gruszek – przepis prosty

Przepis na kompot z gruszek jest bardzo łatwy. Podstawą są dobre owoce. Zadbajcie o to, żeby odmiana gruszek, którą wybierzecie była słodka i soczysta. Gruszki można pokroić po prostu na połówki i usunąć gniazda nasienne lub na ćwiartki czy jeszcze mniejsze kawałki. Owoców z kompotu nie wyrzucamy! Byłoby to czyste marnotrawstwo. Jeśli nie chcemy ich zjeść razem z kompotem, możemy wykorzystać je na przykład do ciast. Inną opcją jest zblendowanie owoców na gładkie puree i używanie na przykład do naleśników. 

Kompot z gruszek na zimę najlepiej przygotować w większych słoikach, żeby nawet duże kawałki gruszek bez problemu się w nich zmieściły. Jeśli robicie sporo przetworów, warto zaopatrzyć się w zestaw do przetworów, znajdziecie w nim między innymi specjalne szczypce, za pomocą których wyjmiecie słoiki z garnka po pasteryzacji. 

Jak zrobić kompot z gruszek?

Kompot gruszkowy najlepiej smakuje doprawiony korzennie. Możemy jednak także dorzucić do środka laskę wanilii w całości lub same ziarenka. Kompot z gruszek z goździkami można też doprawić na przykład cynamonem.

Jeśli obawiacie się, że kompot z gruszek do słoików będzie nieco mdły w smaku, możecie wykorzystać do jego przygotowania także inne owoce. Świetnie na przykład sprawdzą się w tej roli jabłka. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 60 min.
Kompot z agrestu

Kompot z agrestu na zimę będzie jak znalazł!

msewka

Kompot z agrestu