Kompot z gruszek

Robimy zapasy na zimę i pyszny kompot z gruszek. U mnie zawsze kilka-kilkanaście słoików, bo jest pyszny! Kompot z gruszek doprawiam korzenną przyprawą, czyli goździkami.

Przetwory

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.23 z 194 głosów)

Składniki:

  • 4 kg gruszek ( mogą być miękkie i twarde)
  • 2 łyżki na słoik cukru
  • woda
  • goździki ( po 2-3 na słoik)

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Gruszki umyłam obrałam ze skórki i wycięłam środki pokroiłam w ćwiartki. Słoiki wyparzyłam. Do każdego słoika wsypałam goździki i 2 łyżki cukru wlałam po 100 mili wody i rozmieszałam cukier. Zalałam do pełna zimna wodą. Do garnka na spód włożyłam ściereczkę i na niej ustawiałam słoiki w letniej wodzie. Gotowałam 25 minut od zagotowania po wyjęciu stawiałam do góry dnem .

Porady

Sprawdź też przepis na kompot z jabłek!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy