Kompot z gruszek

Czas na pyszny kompot z gruszek, czyli robimy zapasy na zimę! Gruszki w kompocie smakują wspaniale, można wypić napój, a owoce zjeść lub wykorzystać w inny sposób. U mnie zawsze powstaje kilka lub kilkanaście słoików, bo kompot z gruszek jest wspaniały! Doprawiam go korzenną przyprawą, czyli goździkami, które dobrze komponują się ze słodyczą gruszek. Sprawdź przepis na kompot z gruszek!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory kompot

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.23 z 203 głosów)

Sposób przygotowania:

  • gotowanie
  • pasteryzacja

Sposób podania:

  • na zimno
  • na ciepło

Posiłek:

Kompot z gruszek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • kompot-z-gruszek1 1.

    Gruszki umyłam obrałam ze skórki i wycięłam środki pokroiłam na połówki. Słoiki wyparzyłam. Do każdego słoika wsypałam goździki i 2 łyżki cukru wlałam po 100 ml wody i rozmieszałam cukier.

  • kompot-z-gruszek 2.

    Włożyłam gruszki, zalałam do pełna zimna wodą. Do garnka na spód włożyłam ściereczkę i na niej ustawiałam słoiki w letniej wodzie. Gotowałam 25 minut od zagotowania, po wyjęciu ustawiłam słoiki do góry dnem .

Porady

W przepisie na kompot z gruszek wykorzystujemy:

  • gruszki – mogą być zarówno bardzo dojrzałe i miękkie, jak i trochę twardsze
  • cukier – po dwie łyżki na słoik
  • goździki – po 2-3 sztuki na słoik
     

Sprawdź też przepis na kompot z jabłek!


Notka redakcyjna

Kompot z gruszek – przepis prosty

Przepis na kompot z gruszek jest bardzo łatwy. Podstawą są dobre owoce. Zadbajcie o to, żeby odmiana gruszek, którą wybierzecie była słodka i soczysta. Gruszki można pokroić po prostu na połówki i usunąć gniazda nasienne lub na ćwiartki czy jeszcze mniejsze kawałki. Owoców z kompotu nie wyrzucamy! Byłoby to czyste marnotrawstwo. Jeśli nie chcemy ich zjeść razem z kompotem, możemy wykorzystać je na przykład do ciast. Inną opcją jest zblendowanie owoców na gładkie puree i używanie na przykład do naleśników. 

Kompot z gruszek na zimę najlepiej przygotować w większych słoikach, żeby nawet duże kawałki gruszek bez problemu się w nich zmieściły. Jeśli robicie sporo przetworów, warto zaopatrzyć się w zestaw do przetworów, znajdziecie w nim między innymi specjalne szczypce, za pomocą których wyjmiecie słoiki z garnka po pasteryzacji. 

Jak zrobić kompot z gruszek?

Kompot gruszkowy najlepiej smakuje doprawiony korzennie. Możemy jednak także dorzucić do środka laskę wanilii w całości lub same ziarenka. Kompot z gruszek z goździkami można też doprawić na przykład cynamonem.

Jeśli obawiacie się, że kompot z gruszek do słoików będzie nieco mdły w smaku, możecie wykorzystać do jego przygotowania także inne owoce. Świetnie na przykład sprawdzą się w tej roli jabłka. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy