Kompot z gruszek to idealny pomysł na słodkie zapasy na zimę. Napój można wypić do obiadu, a owoce zjeść lub wykorzystać do przeróżnych wypieków. Warto zrobić go od razu więcej, w litrowych słoikach, żeby wystarczył do następnej jesieni. Często wzbogaca się go za pomocą przypraw korzennych, takich jak goździki, cynamon i wanilia, które rozgrzewają i dobrze komponują się ze słodyczą owoców. Sprawdźcie nasz niezawodny przepis na kompot z gruszek.
Stockfood
Gruszki: obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, po czym kroimy w ćwiartki. Umieszczamy je w umytych i wyparzonych słoikach.
Kompot: zagotowujemy wodę z cukrem (możemy dodać sok z cytryny i goździki. Zalewamy nią gruszki w słoikach, zostawiając 1 cm odległości od wieczka.
Pasteryzacja: zakręcamy słoiki. Wstawiamy je do dużego garnka wyłożonego ściereczką tak, żeby się nie stykały. Zalewamy gorącą wodą. Nie powinna dosięgać do zakrętek. Doprowadzamy ją do wrzenia. Pasteryzujemy w ten sposób kompot z gruszek w słoikach przez 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia, po czym przenosimy do spiżarni.
Porady
- Z podanego przepisu otrzymamy około 5–6 słoików o pojemności 1 l. Kompot z gruszek na zimę należy przechowywać w suchym zaciemnionym miejscu. Ponieważ został poddany pasteryzacji i zawiera sporo cukru, który jest naturalnym konserwantem, powinien przetrwać w spiżarni lub piwniczce przez cały rok. Można podawać go do obiadu po około 3 dniach od zamknięcia w słoikach.
- Innym sposobem na kompot gruszkowy jest zasypanie owoców w słoiku cukrem i zalanie ich wrzątkiem.
- Otwarty kompot należy przechowywać w lodówce. Przed podaniem warto go rozcieńczyć, jeśli nie lubimy bardzo słodkich napojów. Można dodać do niego przegotowaną wodę i sok z cytryny.
- Jak zrobić kompot z gruszek, który posmakuje wszystkim domownikom? Przepis jest bardzo łatwy, ale podstawą są dobre owoce. Zadbajmy o to, żeby odmiana, którą wybierzemy, była słodka i soczysta. Sprawdzi się na przykład konferencja lub klapsa.
- Przetwory z gruszek można także pasteryzować na sucho, czyli w piekarniku. Trzeba go nastawić na 120°C (tryb góra-dół). Metody tej raczej nie należy stosować, jeśli zamknęliśmy owoce z cukrem w naczyniach typu weck, które mają gumową uszczelkę.
- Kompot gruszkowy najlepiej przygotować w większych słoikach, żeby nawet duże kawałki owoców bez problemu się w nich zmieściły. Jeśli robimy sporo dżemów, soków i kompotów, zaopatrzmy się w specjalny zestaw do przetworów. Znajdują się w nim między innymi specjalne szczypce, za pomocą których wyjmiemy słoiki z garnka po pasteryzacji.
Do zrobienia kompotu gruszkowego nie potrzeba wiele. Wystarczą świeże, słodkie owoce i cukier. Możemy go jednak modyfikować, żeby dobrze rozgrzewał zimą i pobudzał kubki smakowe w trakcie obiadu. Najlepiej smakuje doprawiony korzennie. Możemy dorzucić do niego:
Jeśli obawiamy się, że kompot z gruszek do słoików będzie zbyt mdły, możemy wykorzystać do jego przygotowania także inne owoce. Świetnie na przykład sprawdzą się w tej roli śliwki, brzoskwinie, ananas i pomarańcze. Niezawodnym napojem do obiadu jesienią jest kompot z jabłek i gruszek. Będzie miał lecznicze właściwości, przede wszystkim łagodzące suchy kaszel, jeśli ugotujemy owoce z dodatkiem migdałów.
Kiedy wypijemy już kompot z gruszek do obiadu, w słoiku zostaną nam jeszcze owoce. Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucajmy. Można je zmiksować na purée i wykorzystać jako nadzienie do naleśników lub pierogów. Przydadzą się także do różnych wypieków. Warto zrobić z nich:
Słodkie klapsy lub konferencje nadają się na różne przetwory. Powstaje z nich nie tylko zdrowy, rozgrzewający kompot gruszkowy. W domowych spiżarniach możemy też poustawiać takie przysmaki jak:
Komentarze