Konfitura z żurawiny do mięs

Konfitura z żurawiny do mięs to sposób na polski superfood do obiadu. To doskonały dodatek do pieczonych mięs i drobiu .

dodany przez: Babciagramolka

Przetwory

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.06 z 271 głosów)


Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • 1. Owoce żurawiny umyć. Wsypać do rondla. Lekko rozgnieść. Wsypać cukier. Smażyć na małym gazie mieszając, aż sok odparuje , a masa zrobi się szklista i gęsta . Gorącą konfiturę z żurawiny kłaść do czystych, wyparzonych słoiczków . Słoiki odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia. Nie trzeba wekować bo żurawiny zawierają dużo pektyny. Smak żurawiny doskonale komponuje się ze smakiem pieczystego , zarówno na zimno jak i na ciepło. Doskonałe są sosy z dodatkiem żurawiny ( Np. majonez lub chrzan ).

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy