Konfitura z żurawiny

Konfitura z żurawiny to idealny dodatek do dań mięsnych czy serów. To jednak nie koniec jej kulinarnych zastosowań – równie często serwuje się ją w wersji na słodko. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Poradzą z nim sobie nawet początkujący miłośnicy domowych przetworów. Jeśli lubicie kwaskowate przetwory, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na konfiturę żurawinową. 

dodany przez: Kulinarna Ania

Konfitura żurawinowa

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.07 z 273 głosów)


Sposób przygotowania:

Posiłek:

Konfitura z żurawiny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie owoców: żurawinę przebieramy, myjemy, osuszamy i przekładamy do rondelka. Lekko ją rozgniatamy przy pomocy widelca. Zasypujemy ją cukrem. 

  • 2.

    Smażenie konfitury: owoce z cukrem smażymy na małym gazie przez około 25–30 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy sok odparuje, a masa zrobi się szklista i gęsta zdejmujemy przetwory z gazu.

  • 3.

    Przygotowanie słoików z konfiturą z żurawiny: gorącymi przetworami wypełniamy czyste słoiki. Szczelnie je zakręcamy i odkładamy do wystygnięcia. 

Porady

  • Ze względu na dużą zawartość pektyny w owocach, konfitury z żurawiny nie trzeba pasteryzować. 
  • Zastanawiacie się, jak zrobić żurawinę do mięsa, by nie nabrała ona posmaku goryczki? Można tego uniknąć w prosty sposób. Wystarczy przełożyć umyte i osuszone owoce na około 24 godziny do zamrażalnika, a następnie postępować zgodnie z pozostałymi krokami przepisu.
  • Przygotowaną zgodnie z powyższym przepisem konfiturę żurawinową można serwować jako dodatek do wielu dań lub wykorzystać do zrobienia smacznego sosu majonezowo–żurawinowego, który fanastycznie podkreśli smak rozmaitych sałatek. 
  • Żurawinę do mięs na zimę polecamy przełożyć w zacienione i chłodne miejsce. Idealnie sprawdzi się w tym celu piwnica, strych, nieogrzewana spiżarnia czy garaż. Można także trzymać ją w szafce kuchennej. Dobrze jednak by była ona oddalona od źródeł ciepła, takich jak płyta grzewcza czy piekarnik. 
  • Przed przełożeniem żurawiny do słoików należy upewnić się, że są one dokładnie wyczyszczone. By gotowe przetwory zachowały świeżość przez długie miesiące, szkło warto dodatkowo wyparzyć w piekarniku lub przy pomocy wrzątku. 
  • Jeśli planujecie podarować słoiki z przetworami z żurawiny leśnej na prezent, możecie w prosty sposób ozdobić ich wieczka przy pomocy kawałka bawełnianego materiału i jutowego sznurka. Dzięki temu będą prezentować się naprawdę estetycznie. 
  • Chcecie urozmaicić smak konfitury z żurawiny do mięsa? Możecie dodać do niej odrobinę soku oraz skórki z cytryny czy pomarańczy. 
  • Do przygotowania konfitury można użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. 
  • Jeśli planujecie dodawać konfiturę z żurawiny do herbaty, zwiększcie ilość dodawanego do niej cukru do 1 kg. 
  • Sprawdźcie nasze pozostałe przepisy na proste i smaczne przetwory z owoców.

Notka redakcyjna

Konfitura z żurawiny – inne wersje przygotowania

Klasyczny przepis na żurawinę do mięsa jest niezwykle prosty. Do jego przygotowania potrzeba jedynie dwóch składników – leśnych owoców oraz cukru. Jego smak można jednak urozmaicić za pomocą różnych dodatków. Co ważne, gotowe przetwory nie wymagają pasteryzacji, więc ich zrobienie nie zajmie więcej niż 40 minut!

Staracie się unikać mocno słodzonych produktów? Żaden problem! W takim wypadku możecie przygotować konfiturę z żurawiny bez cukru. Zamiast niego owoce polecamy zasypać zdrowszym erytrolem. By całość smakowała naprawdę wyśmienicie, możecie pokusić się także o dodanie do garnka z gotującymi się owocami świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.

Poza sezonem na świeże owoce możecie przyrządzić równie smaczną konfiturę z suszonej żurawiny. W tym celu należy zalać susz wrzątkiem z dodatkiem soku z cytryny i odłożyć na kilkanaście godzin. Po tym czasie owoce trzeba odcedzić, zasypać cukrem i gotować przez około 20–25 minut. Gotowe! Jeśli wolcie przetwory o gęstszej konsystencji, przez przełożeniem konfitury do słoików możecie dodać do niej łyżkę rozpuszczonej w wodzie mąki ziemniaczanej. 

Do czego dodawać konfiturę żurawinową?

Idealnie wyważona, delikatnie słodka z wyczuwalnym kwaskowatym posmakiem – taka właśnie jest konfitura z żurawiny! Do czego ją dodawać? Możliwości jest wiele. Świetnie komponuje się ze smakiem wieprzowej czy wołowej pieczeni. Można ją również podawać jako dodatek do innych dań mięsnych – wątróbki, kotletów, roladek czy bitek. Fanastycznie podkreśli też smak rozmaitych serów, jak choćby oscypka, camemberta czy gorgonzoli. 

To jednak jej niejedyne zastosowania! Konfitura żurawinowa świetnie pasuje też do dań na słodko. Szczególnie polecamy spróbować jej w towarzystwie drożdżowych racuchów posypanych cukrem pudrem. Można też serwować ją z kluskami lanymi czy kładzionymi. Sprawdzi się też jako przełożenie do francuskich naleśników czy dodatek do puszystych pancakes czy wyrośniętych sodziaków. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy