REKLAMA

Dżem z jabłek

Dżem z jabłek to świetny dodatek do szarlotki lub kanapki. Sprawdzi się również jako nadzienie do naleśników. Samodzielne przygotowane konfitury są o wiele tańsze i zdrowsze niż ich sklepowe odpowiedniki. Wypróbuj nasz prosty i pyszny przepis na dżem z jabłkowy.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przetwory dżemy konfitury

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.35 z 189 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie jabłek: Jabłka obieramy i kroimy na cząstki. Następnie wrzucamy je do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Możemy również rozgnieść niektóre jabłka np. tłuczkiem do ziemniaków, żeby szybciej się rozpadły.

  • 2.

    Słodzenie dżemu: Stopniowo dosypujemy cukier, a całość mieszamy i rozgniatamy. Gotujemy przez około 45 minut do momentu, gdy owoce całkowicie się rozpadną.

  • 3.

    Wekowanie: Gorący dżem z jabłek przekładamy do słoików, które następnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Dzięki temu słoik się zassie i szczelnie zamknie.

Porady

W przepisie zostały użyte papierówki. Są one trudno dostępne w marketach, a sezon na nie jest bardzo krótki. Dlatego też warto go nie przegapić i wykorzystać je do dżemu z jabłek, by dłużej cieszyć się ich smakiem. Dzięki papierówkom, dżem będzie miał pyszny delikatny smak. Jeśli jednak nie masz dostępu do tej odmiany jabłek, możesz również wykorzystać np. antonówki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy