Dżem z jabłek to świetny dodatek do szarlotki lub kanapki. Sprawdzi się również jako nadzienie do naleśników. Samodzielne przygotowane konfitury są o wiele tańsze i zdrowsze niż ich sklepowe odpowiedniki. Wypróbuj nasz prosty i pyszny przepis na dżem z jabłkowy.
Dżem z jabłek/ fot. Istock
Przygotowanie jabłek: Jabłka obieramy i kroimy na cząstki. Następnie wrzucamy je do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Możemy również rozgnieść niektóre jabłka np. tłuczkiem do ziemniaków, żeby szybciej się rozpadły.
Słodzenie dżemu: Stopniowo dosypujemy cukier, a całość mieszamy i rozgniatamy. Gotujemy przez około 45 minut do momentu, gdy owoce całkowicie się rozpadną.
Wekowanie: Gorący dżem z jabłek przekładamy do słoików, które następnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Dzięki temu słoik się zassie i szczelnie zamknie.
Porady
W przepisie zostały użyte papierówki. Są one trudno dostępne w marketach, a sezon na nie jest bardzo krótki. Dlatego też warto go nie przegapić i wykorzystać je do dżemu z jabłek, by dłużej cieszyć się ich smakiem. Dzięki papierówkom, dżem będzie miał pyszny delikatny smak. Jeśli jednak nie masz dostępu do tej odmiany jabłek, możesz również wykorzystać np. antonówki.
Komentarze