Dżem z pigwy

Dżem z pigwy to jeden z tych przetworów, które pojawiają się w naszej spiżarni co roku. Jest supersmaczny i idealnie pasuje zarówno do herbaty, jak i np. do ciast. Dżem z pigwy jest lekko kwaskowy.

Przetworydżemy

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.04 z 228 głosów)

Składniki:

  • Dżem z pigwy: 2 kg owoców pigwy
  • 1 kg cukru
  • sok z 1 cytryny
  • pół szklanki wody

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Dżem z pigwy: Pigwy umyć, obrać i wypestkować. Pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka i włączyć niewielki gaz. Pigwę dusić z pół szklanki wody i sokiem z cytryny do momentu aż będzie miękka.
  • Dodać cukier i nadal gotować często mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści. Gorącym dżemem napełniać wyparzone słoiki i szczelnie zamknąć. Dżem z pigwy gotowy!

Porady

Dżem z pigwy można podkręcić dodatkiem korzennych przypraw, np. goździków czy cynamonu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy