Adobe Stock
3.95 (252)
Dżem z pigwy wynagradza nam jesienną słotę. Cudownie rozgrzewa i jest pysznym dodatkiem do deserów, naleśników, rogalików lub świeżego pieczywa. Twardy, kwaskowy owoc nie wypada najlepiej jedzony na surowo, ale obróbka termiczna wyzwala z niego wspaniały smak i aromat. Warto zamknąć go w słoiczkach i przechowywać w spiżarni zimą. Sprawdźcie, jak zrobić dżem z pigwy do herbaty lub kanapki.
pigwa 2 kg
cukier 1 kg
woda 250 ml
Owoce: myjemy i obieramy. Dzielimy je na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną pigwę rzucamy do garnka z grubym dnem.
Gotowanie: zasypujemy owoce cukrem i wlewamy wodę. Zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika i podgrzewamy masę przez około 45 minut, mieszając co pewien czas.
Dżem z pigwy: przekładamy do czystych, nieuszkodzonych, wyparzonych słoiczków, kiedy jest jeszcze gorący. Zostawiamy 1 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem. Szczelnie je zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.
Porady
- Z podanego przepisu otrzymamy około 6 słoiczków o pojemności 330 ml. Dżem z pigwy gruszkowej można przechowywać nawet przez 2 lata w chłodnej i ciemnej spiżarni.
- Słodkie przetwory z pigwy gruszkowej nie wymagają pasteryzacji, pod warunkiem że zastosowaliśmy się do kilku ważnych zasad. Przede wszystkim dżem powinien być gorący, kiedy przelewamy go do słoików. Dzięki temu po szczelnym zamknięciu wytworzy się w nich próżnia. Jeśli wieczka są wklęsłe, to znaczy, że przetwory są prawidłowo zawekowane. W innym razie możemy przeprowadzić pasteryzację słoików na sucho (w piekarniku) lub na mokro (w garnku z wodą).
- Czy pigwę obiera się ze skórki do dżemu? To zależy od preferencji. Powłoczka owoców zawiera najwięcej błonnika, ale jest twarda. Możemy ją zdjąć i wykorzystać do przyrządzenia nalewki. Jeśli robimy dżem z pigwy bez obierania, skórkę trzeba dokładnie wyszorować szczoteczką.
- Pigwa często mylona jest z owocem pigwowca, a różnica w ich smaku i wyglądzie jest zasadnicza. Używana w naszym przepisie pigwa ma rozmiar podobny do gruszki, a plony krzewu pigwowca są o wiele mniejsze, okrągłe i twarde. Mogłoby się wydawać, że drobniejsze owoce są lepsze do dżemu lub konfitury, ponieważ zawierają więcej pektyn, ale są za to o wiele kwaśniejsze. Lepiej wykorzystać je do nalewki.
- Ile gotować dżem z pigwy? Czas obróbki termicznej zależy w głównej mierze od tego, jak gęste przetwory chcemy otrzymać. Minimalny czas smażenia owoców to 45 minut, jednak może się on wydłużyć, jeśli będą zawierały dużo wody. Nie polecamy zwiększania płomienia w celu szybszego odparowania dżemu, ponieważ może się wtedy przypalić.
- Dżem, konfitura lub marmolada z pigwy to idealny dodatek do tostów francuskich na słodko. Przetwory przydadzą się także do naleśników, gofrów, rogalików lub chałki. Świetnie sprawdza się także pigwa do herbaty i innych gorących napojów.
Na dżem z pigwy nie potrzeba wielu składników – wystarczą owoce, cukier i szklanka wody. Ten podstawowy przepis zadowoli każdego miłośnika klasycznych przetworów. Jeśli mimo to chcemy urozmaicić recepturę, możemy wykorzystać takie dodatki jak:
Wyznawcy filozofii zero waste na pewno pokochają przepis na dżem z pigwy po nalewce. Tym sposobem otrzymujemy dwa produkty w jednym – pyszny domowy trunek i wyjątkowy dodatek do deserów nasączony alkoholem.
Cukier w dżemie z pigwy, a także innych marmoladach i konfiturach pełni nie tylko funkcję smakową, ale także wiążącą. To dzięki niemu przetwory łatwo gęstnieją i zachowują odpowiednią konsystencję. Jednak nie każdy może pozwolić sobie na zjedzenie takiej ilości słodyczy, jakiej wymagają tradycyjne przepisy. Dżem z pigwy bez cukru możemy przygotować, wykorzystując proces zwany janginizacją. Na czym on polega? Jest to po prostu duszenie owoców w ich własnym soku, przy czym kluczową czynnością jest dodanie szczypty soli. Dzięki niej z pigwy uwolni się cukier. Oczywiście do przetworów przygotowywanych w ten sposób najlepiej wybierać dojrzałe i słodkie owoce. W tym przypadku delikatna pigwa sprawdzi się na pewno lepiej niż kwaśny pigwowiec. Jeśli obawiamy się, że naturalna konfitura nie przypadnie nam do gustu, możemy dosłodzić ją niskokalorycznymi zamiennikami cukru, takimi jak ksylitol, erytrol lub stewia.
Dżem to nie jedyna możliwość, jaką otwiera przed nami pigwa gruszkowa. Przetwory, które można z niej zrobić, to na przykład: