Dżem z pigwy

Pigwy to owoce, które nie wypadają najlepiej jedzone na surowo, jednak obróbka termiczna wyzwala ich wspaniały smak i aromat. Dżem z pigwy to delikatna konfitura, która będzie pysznym dodatkiem do deserów, naleśników czy świeżego pieczywa. Warto mieć kilka słoiczków w spiżarni. Sprawdź, jak zrobić dżem z pigwy!

dodany przez: Julita gotuje

przetwory dżemy

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 3.95 z 252 głosów)

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Dżem z pigwy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • pigwa-na-dzem 1.

    Pigwy myjemy, obieramy i drylujemy, a następnie kroimy na małe kawałki. Pokrojone pigwy wrzucamy do garnka i wstawiamy na najmniejszy gaz, gotujemy powoli. Do garnka dodajemy także pół szklanki wody z sokiem wyciśniętym z całej cytryny i gotujemy, aż pigwy będą miękkie. Wówczas dodajemy cukier. Pigwy powinny wypuścić dużo soku, dlatego dżem z pigwy gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż będzie odpowiednio gęsty. Dżem z pigwy regularnie mieszamy, aby nie przywarł do dna garnka. Gorący dżem z pigwy przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy. Dżem z pigwy jest już gotowy!

Porady

  • Dżem z pigwy można podkręcić dodatkiem korzennych przypraw, np. goździków czy cynamonu.
  • Ile gotować dżem z pigwy? Czas gotowania owoców na dżem z pigwy zależy w głównej mierze od tego, jak gęstą konfiturę chcemy otrzymać. Minimalny czas gotowania dżemu powinien wynosić godzinę, jednak ten czas może się wydłużyć, jeśli owoce będą zawierały dużo wody. W takiej sytuacji nie polecamy zwiększania płomienia podczas gotowania w celu szybszego odparowania wody, ponieważ owoce mogą się bardzo łatwo przypalić.

Notka redakcyjna

Jak zrobić dżem z pigwy?

Choć przygotowywanie domowych przetworów dla wielu osób wydaje się niemałym przedsięwzięciem, to wcale nie jest to trudne zadanie. Na dżem z pigwy nie potrzeba wielu składników - wystarczą owoce, cukier, szklanka wody i nieco świeżego soku z cytryny. Owoce należy dokładnie umyć, obrać i pozbawić pestek, a następnie pokroić w małe kawałki. Tak przygotowane owoce wrzucamy do garnka i gotujemy na najmniejszym ogniu. Wyciskamy sok z cytryny, mieszamy go ze szklanką wody i dodajemy go gotujących się pigw. Kiedy owoce będą już miękkie, dodajemy do garnka kilogram cukru, mieszamy i gotujemy dalej przez minimum godzinę, regularnie mieszając i pilnując, czy konfitura z pigwy nie przypala się od spodu.

Warto zwrócić uwagę na to, czy owoce, z których chcemy zrobić dżem z pigwy, to faktycznie pigwy, a nie owoce pigwowca. Często bowiem owoce te są mylone, a różnica w smaku obydwu jest zasadnicza. Pigwa to owoc rozmiarów podobnych do gruszki, znacznie większy i bardziej miękki od owoców pigwowca, które są o wiele mniejsze, bardziej okrągłe i twarde, a ich skórka wydaje się nieco lepka. Choć pigwowiec cechuje się wysoką zawartością pektyn, dzięki którym konfitury z jego owoców będą gęstsze i szybciej się zetną, to trzeba wziąć pod uwagę to, że są to dość kwaśne owoce i bez dodania większej ilości cukru dżem z pigwowca może się okazać zbyt kwaśny. Warto pamiętać także o tym, że owoce pigwowca są znacznie twardsze i w czasie gotowania nie rozpadną się tak szybko, jak miękkie pigwy, dlatego może być konieczne pokrojenie ich na mniejsze kawałki.

Jak zrobić dżem z pigwy bez cukru?

Cukier w dżemach, marmoladach i innych konfiturach pełni nie tylko funkcję smakową, lecz także wiążącą. To dzięki niemu przetwory łatwo się "ścinają" i pozostają gęste. Jednak, jak wiadomo, nie każdy może pozwolić sobie na zjedzenie dżemu z taką ilością cukru, jakiej wymagają tradycyjne przepisy. Dżem z pigwy bez cukru możemy przygotować, wykorzystując proces zwany janginizacją. Na czym on polega? Zasadniczo, jest to po prostu duszenie owoców w ich własnym soku, przy czym kluczowym elementem jest szczypta soli, którą należy do nich dodać. To dzięki niej z owoców uwalnia się ich własny cukier i konfitura jest mimo wszystko słodka. Oczywiście do przetworów przygotowywanych w ten sposób najlepiej wybrać już dojrzałe i słodkie same w sobie owoce. W tym przypadku delikatna pigwa sprawdzi się na pewno lepiej niż kwaśne owoce pigwowca. Dżem z pigwy bez cukru przygotowujemy bardzo podobnie do tego według tradycyjnej receptury, pomijamy jedynie cukier i nie dodajemy już wody. Dżem z pigwy bez cukru powinien być gotowy po mniej więcej godzinie.

Zobacz także: Pigwa do herbaty i przepisy na przetwory do domowej spiżarni

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy