Dżem z pomarańczy, winogron i nektarynek

Przepis na pyszny dżem wieloowocowy. Idealny do grzanek i tostów

Przetworydżemy

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 151 głosów)

Składniki:

  • 1 kg nektarynek lub brzoskwiń
  • 1/2 kg bezpestkowych winogron
  • 2 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 1 kg cukru żelującego 2:1
  • laska wanilii
  • kawałek kory cynamonu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Sparzone, obrane ze skórki i wypestkowane nektarynki kroimy na kawałki, mieszamy z pokrojonymi winogronami. Ze sparzonych pomarańczy i cytryny ocieramy nieco skórki, wyciskamy sok (odrzucamy pestki), wyskrobujemy miąższ, mieszamy z pokrojonymi owocami. Zasypujemy cukrem, odstawiamy na 2–3 godz. Dodajemy przekrojoną na pół wanilię i cynamon, gotujemy 5 min od zawrzenia, mieszając. Usuwamy przyprawy, gorący dżem
  • przekładamy do słoików.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy