Dżem z pomarańczy, winogron i nektarynek

Przepis na pyszny dżem wieloowocowy. Idealny do grzanek i tostów

Dodany przez:

Dżem z pomarańczy, winogron i nektarynek

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 1.67 z 3 głosów)

Składniki

  • 1 kg nektarynek lub brzoskwiń
  • 1/2 kg bezpestkowych winogron
  • 2 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 1 kg cukru żelującego 2:1
  • laska wanilii
  • kawałek kory cynamonu

Przygotowanie

  1. Sparzone, obrane ze skórki i wypestkowane nektarynki kroimy na kawałki, mieszamy z pokrojonymi winogronami. Ze sparzonych pomarańczy i cytryny ocieramy nieco skórki, wyciskamy sok (odrzucamy pestki), wyskrobujemy miąższ, mieszamy z pokrojonymi owocami. Zasypujemy cukrem, odstawiamy na 2–3 godz. Dodajemy przekrojoną na pół wanilię i cynamon, gotujemy 5 min od zawrzenia, mieszając. Usuwamy przyprawy, gorący dżem
  2. przekładamy do słoików.
przetwory Dżem przetwory owocowe dżem wieloowocowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze