Smaczna konfitura z jarzębiny, do deserów, kanapek i ciast. Co ciekawe, pasuje nie tylko do deserów i słodkich propozycji. Konfitura z jarzębiny może być podana do deski serów i dań z mięsa - m.in. pieczeni.
Konfitury z jarzębiny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1.Wybiera się owoce dojrzałe, nieuszkodzone. Może być również użyta jarzębina przemrożona bo jest ona wtedy mniej cierpka. Myje się ją, płucze i zanurza na 5 - 10 minut we wrzącej wodzie. Im dłużej się ją obgotowuje, tym więcej traci cierpkości. Przygotowujemy syrop: 0,6 litra wody dodajemy 1,7 kg cukru. Zagotowujemy. Do gotującego się syropu wkładamy porcjami owoce i przygotowujemy konfitury przez gotowanie jednorazowe z przerwami. (co to jest gotowanie jednorazowe?....ogrzewanie na małym ogniu, jeżeli robimy z owoców dobrze trzymających się, nie rozpadających to ogrzewanie prowadzi się bez przerw, unikając jedynie wrzenia i wstrząsając co pewien czas naczyniem oraz zbierając pianę. I gotowanie kończymy wówczas, gdy owoce są klarowne i nie wytwarza się piana.
2.Natomiast gotowanie jednorazowe z przerwami stosuje się przy owocach mało odpornych, rozpadających się.; I takie gotowanie przeprowadza się w ten sposób, że owoc w syropie doprowadzony do wrzenia, odstawia się z ognia, zostawia w spokoju od kilku do kilkunastu godzin, aby nasiąkły syropem. Po takiej przerwie doprowadzić z powrotem do zagotowania. Jest to może metoda bardziej uciążliwa, ale w ten sposób owoce mały całe, pełne nie pomarszczone).
Komentarze