Kompot z winogron

Domowy kompot z winogron - orzeźwiający i smaczny! Przepis jest prosty, a kompot z winogron podany po obiedzie na pewno zadowoli rodzinę i gości przy stole.

Dodany przez:

Kompot z winogron

Ciepłe

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.4 z 5 głosów)

Składniki

  • 5 kg ciemnych polskich winogron
  • cukier (najlepiej brązowy)
  • 6 goździków

Przygotowanie

  1. Kompot z winogron
  2. Winogrona płuczemy, obrywamy z gałązek. Napełniamy nimi słoiki do 3/4 wysokości.
  3. Do każdego wsypujemy po 3 łyżki cukru (lub więcej, jeśli wolimy słodki kompot), wrzucamy po goździku i zalewamy letnia przegotowana woda. Zakręcamy, pasteryzujemy ok. 30 min.
  4. W taki sam sposób można przygotować kompot z każdych innych owoców. Aby kompot z winogron był bardziej aromatyczny, polecamy dodanie np. kawałka skórki cytrynowej lub pomarańczowej, kardamonu, kory cynamonu itp.
przepisy przetwory napoje winogrona kompot Kompot z winogron
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze