Kompot z winogron

Kompot z winogron

Dodany przez:

Kompot z winogron

Ciepłe

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.4 z 5 głosów)

Składniki

  • 5 kg ciemnych polskich winogron
  • cukier (najlepiej brązowy)
  • 6 goździków

Przygotowanie

  1. Kompot z winogron
  2. Winogrona płuczemy, obrywamy z gałązek. Napełniamy nimi słoiki do 3/4 wysokości.
  3. Do każdego wsypujemy po 3 łyżki cukru (lub więcej, jeśli wolimy słodki kompot), wrzucamy po goździku i zalewamy letnia przegotowana woda. Zakręcamy, pasteryzujemy ok. 30 min.
  4. W taki sam sposób można przygotować kompot z każdych innych owoców. Aby był bardziej aromatyczny, polecamy dodanie np. kawałka skórki cytrynowej lub pomarańczowej, kardamonu, kory cynamonu itp.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
przepisy przetwory napoje winogrona kompot Kompot z winogron
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze