Kompot z winogron

Domowy kompot z winogron - orzeźwiający i smaczny! Przepis jest prosty, a kompot z winogron podany po obiedzie na pewno zadowoli rodzinę i gości przy stole. Kompot z winogron ogrodowych, ze sklepu, ciemnych, jasnych - każdy będzie smakować pysznie. Niezależnie od pory roku, kompot z winogron będzie hitem!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory kompot

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 195 głosów)

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Sposób podania:

  • na ciepło

Posiłek:

Kompot z winogron - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • winogrona 1. Winogrona płuczemy, obrywamy z gałązek. Napełniamy nimi słoiki do 3/4 wysokości. Do każdego wsypujemy po 3 łyżki cukru (lub więcej, jeśli wolimy słodki kompot), wrzucamy po goździku i zalewamy letnia przegotowana woda. Zakręcamy, pasteryzujemy ok. 30 min.

Porady

  • Brązowy cukier doda ciekawego smaku do kompotu z winogron.
  • Ile gotować kompot z winogron? Słoiki z kompotem powinny gotować się ok. 30 minut. Po wyjęciu z gotującej się wody słoików dobrze odstawić je do ostygnięcia do góry nogami.
  • Postępując zgodnie ze wskazówkami w przepisie można przyrządzić kompot z dowolnych owoców.

Notka redakcyjna

Czy z winogron można zrobić kompot?

Z winogron można robić najróżniejsze przetwory i napoje: sok, wino, koktajli, czy kompot z winogron – wszystko smakuje dobrze. Winogrona można również marynować w occie i suszyć, aby otrzymać domowe rodzynki. Podobnie, jak z większości owoców, winogrona również świetnie nadają się do ugotowania z nich kompotu. Można go podawać latem z lodem i miętą lub zimą na ciepło z dodatkiem cytrusów i miodu. Kompot z winogron ogrodowych, jasnych, ciemnych, na zimę, do obiadu – ten kompot świetnie  sprawdzi się w każdym wydaniu. 

Jak zrobić kompot z winogron?

Kompot z winogron jest bardzo prosty w przygotowaniu. Oczyszczone winogrona należy wsypać do słoików z kilkoma (według preferencji) łyżkami cukru. Na tym etapie można dodać lubiane przyprawy (np. goździki, wanilię, cynamon) lub inne owoce (np. cytryny, jabłka). Kompot z winogron pasterzujemy gotując słoiki z owocami w dużym garnku przez około 30 minut. W taki sam sposób można przygotować kompot z każdych innych owoców.

Jak zrobić kompot z winogron na zimę?

Zimowe smaki powinny nas rozgrzewać, bardzo często kojarzą się nam one z korzennymi przyprawami. Korzystając z dostępnych w zimowym sezonie składników przedstawiamy kilka dodatków, dzięki którym kompot z winogron idealnie rozgrzeje. Kompot z winogron będzie pysznie smakować z dodatkiem cytrusów (pomarańczy i cytryny) oraz łyżką miodu. Warto podgrzać kompot z owocami, a miód dodać na sam koniec, ponieważ wysoka temperatura może pozbawić go zdrowych właściwości. Kompot z winogron można podać też w towarzystwie imbiru. Lekko pikantny smak kompotu pomoże zrównoważyć dodatek słodkich gruszek.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy