Kompot z winogron

Domowy kompot z winogron - orzeźwiający i smaczny! Przepis jest prosty, a kompot z winogron podany po obiedzie na pewno zadowoli rodzinę i gości przy stole.

PrzetworyNapojekompot

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 195 głosów)

Składniki:

  • 5 kg ciemnych polskich winogron
  • cukier (najlepiej brązowy)
  • 6 goździków

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Kompot z winogron
  • Winogrona płuczemy, obrywamy z gałązek. Napełniamy nimi słoiki do 3/4 wysokości.
  • Do każdego wsypujemy po 3 łyżki cukru (lub więcej, jeśli wolimy słodki kompot), wrzucamy po goździku i zalewamy letnia przegotowana woda. Zakręcamy, pasteryzujemy ok. 30 min.
  • W taki sam sposób można przygotować kompot z każdych innych owoców. Aby kompot z winogron był bardziej aromatyczny, polecamy dodanie np. kawałka skórki cytrynowej lub pomarańczowej, kardamonu, kory cynamonu itp.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy