Kiszone cytryny w najprostszym przepisie. Wyraziste, pyszne i oryginalne w smaku!
(średnia 4.38 z 157 głosów)
Słoik 3/4 litra sterylizujemy 15 min w gorącym piekarniku. Z pięciu cytryn wyciskamy jak najwięcej soku. Pozostałe cytryny dokładnie szorujemy, aby usunąć z nich wosk, przelewamy wrzątkiem i osuszamy. Każdą cytrynę nacinamy wzdłuż na krzyż. W nacięcia wciskamy po jednym goździku i wsypujemy sól. Cytryny wkładamy do słoja, wrzucamy liście laurowe, pieprz i kolendrę.
Zalewamy wszystko sokiem wyciśniętym z cytryn i uzupełniamy letnią, przegotowaną wodą, aby przykryła owoce. Na wierzch wlewamy oliwę, która zapobiegnie pleśnieniu. Zamykamy słoik. Odstawiamy na miesiąc w chłodne, ciemne miejsce. Będą się trzymać do roku.
przetwory - zobacz inne inspiracjePorady
- Solenie zmiękcza skórki i zaostrza smak cytryn, więc używamy ich z umiarem.
- Kiszone cytryny podajemy jako dodatek do pieczonego mięsa i ryb. Pokrojonymi w małe cząstki posypujemy sałatki. Doskonałej pikantnej zalewy możemy użyć do przyprawiania sosów do sałatek, kuskusu i zaprawienia gulaszy. Warto zrobić więcej – takie przetwory z cytryny będą idealne na prezent.
Komentarze