Kiszone cytryny

Kiszone cytryny

Dodany przez:

Kiszone cytryny

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 2.33 z 3 głosów)

Składniki

  • 10 cytryn
  • 5 goździków
  • 6 łyżeczek grubej soli
  • 3 liście laurowe
  • 21 ziarenek pieprzu
  • 21 ziarenek kolendry
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

  1. Kiszone cytryny
  2. Słoik 3/4 litra sterylizujemy 15 min w gorącym piekarniku. Z pięciu cytryn wyciskamy jak najwięcej soku. Pozostałe cytryny dokładnie szorujemy, aby usunąć z nich wosk, przelewamy wrzątkiem i osuszamy. Każdą cytrynę nacinamy wzdłuż na krzyż. W nacięcia wciskamy po jednym goździku i wsypujemy sól. Cytryny wkładamy do słoja, wrzucamy liście laurowe, pieprz i kolendrę.
  3. Zalewamy wszystko sokiem wyciśniętym z cytryn i uzupełniamy letnią, przegotowaną wodą, aby przykryła owoce. Na wierzch wlewamy oliwę, która zapobiegnie
  4. pleśnieniu. Zamykamy słoik. Odstawiamy na miesiąc w chłodne, ciemne miejsce. Będą się trzymać do roku.
  5. Solenie zmiękcza skórki i zaostrza smak cytryn, więc używamy ich z umiarem. Podajemy jako dodatek do pieczonego mięsa i ryb. Pokrojonymi w małe cząstki posypujemy sałatki. Doskonałej pikantnej zalewy możemy użyć do przyprawiania sosów do sałatek, kuskusu i zaprawienia gulaszy. Warto zrobić więcej – na prezent.
  6. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  7. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
przepisy przetwory Kiszone cytryny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy