
4.43 (192)
Sycące dania z warzyw to popisowe propozycje Dominiki Wójciak. W najnowszej książce "Prosto, pysznie, do pudełka" znalazły się m.in. faszerowane bakłażany z rodzynkami, pesto i kaszą lub makaronem.
bakłażan 4 szt.
słonecznik 50 g
rodzynki 50 g
makaron orzo 250 g
oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
seler naciowy 4 gałązki
sól 1 szczypta
pieprz czarny 1 szczypta
Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż na pół i natnij miąższ w krzyż dosyć głęboko, ale tak, by nie naciąć skórki. Posyp warzywa solą i odstaw na 10 minut, by puściły sok. Po tym czasie mocno go wyciśnij, ugniatając połówki bakłażana w dłoni. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wymieszaj 2 łyżki oliwy ze szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Powstałą mieszanką natrzyj połówki bakłażanów od strony miąższu. Ułóż bakłażany na blasze przeciętą stroną do góry i piecz około 40 minut, aż miąższ będzie bardzo miękki i lekko przypieczony. Wszystkie składniki farszu wymieszaj, wyłóż na bakłażany po 2-3 łyżeczki tuż przed podaniem lub spakowaniem do pudełka.
Porady
Zobacz też: pomidory faszerowane bakłażanami