Faszerowane bakłażany. Prosty przepis na idealny lunchbox

Sycące dania z warzyw to popisowe propozycje Dominiki Wójciak. W najnowszej książce "Prosto, pysznie, do pudełka" znalazły się m.in. faszerowane bakłażany z rodzynkami, pesto i kaszą lub makaronem.

faszerowane warzywabakłażan faszerowanypesto

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.43 z 192 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż na pół i natnij miąższ w krzyż dosyć głęboko, ale tak, by nie naciąć skórki. Posyp warzywa solą i odstaw na 10 minut, by puściły sok. Po tym czasie mocno go wyciśnij, ugniatając połówki bakłażana w dłoni. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wymieszaj 2 łyżki oliwy ze szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Powstałą mieszanką natrzyj połówki bakłażanów od strony miąższu. Ułóż bakłażany na blasze przeciętą stroną do góry i piecz około 40 minut, aż miąższ będzie bardzo miękki i lekko przypieczony. Wszystkie składniki farszu wymieszaj, wyłóż na bakłażany po 2-3 łyżeczki tuż przed podaniem lub spakowaniem do pudełka.

Porady

Zobacz też: pomidory faszerowane bakłażanami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy