Faszerowane bakłażany. Prosty przepis na idealny lunchbox

Sycące dania z warzyw to popisowe propozycje Dominiki Wójciak. W najnowszej książce "Prosto, pysznie, do pudełka" znalazły się m.in. faszerowane bakłażany z rodzynkami, pesto i kaszą lub makaronem.

faszerowane warzywabakłażan faszerowanypesto

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 192 głosów)

Składniki:

  • 4 nieduże bakłażany
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • Farsz:
  • 250 g ugotowanego makaronu orzo, olbrzymiego kuskusu mograbieh lub orkiszu
  • 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki
  • 3 łyżki pesto z kopru włoskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 g złocistych rodzynek
  • 50 g prażonych orzeszków piniowych lub nasion słonecznika

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż na pół i natnij miąższ w krzyż dosyć głęboko, ale tak, by nie naciąć skórki.
  • Posyp warzywa solą i odstaw na 10 minut, by puściły sok. Po tym czasie mocno go wyciśnij, ugniatając połówki bakłażana w dłoni.
  • Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wymieszaj 2 łyżki oliwy ze szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Powstałą mieszanką natrzyj połówki bakłażanów od strony miąższu. Ułóż bakłażany na blasze przeciętą stroną do góry i piecz około 40 minut, aż miąższ będzie bardzo miękki i lekko przypieczony.
  • Wszystkie składniki farszu wymieszaj, wyłóż na bakłażany po 2-3 łyżeczki tuż przed podaniem lub spakowaniem do pudełka.

Porady

Zobacz też: pomidory faszerowane bakłażanami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy