Przepisy na pieczywo
12 kolekcji przepisów
826 przepisów

Pieczywo to nieodłączny element śniadań, towarzysz zup i gulaszy, a w wersji słodkiej i deserów. Uwielbiamy chrupiącą chlebową skórkę i delikatny miąższ świeżo upieczonego chleba, rozpływające się w ustach croissanty czy nieprzyzwoicie wręcz apetyczną i krągłą chałkę. Pieczywo wykorzystujemy na bardzo różne sposoby, jedząc zarówno w formie kanapek, jak i jako dodatek do różnych dań. Kategoria pieczywo jest tak szeroka, że w naszej galerii znajdziecie przepisy, które zainspirują każdego. W końcu chleb, bagietki i bułeczki można podać w bardzo różnych wersjach. Łączy je jedno – w każdej pieczywo jest pyszne!
Przepisy na pieczywo

Brioszki to doskonałe pieczywo. Mocno pachnące, maślane, tylko lekko słodkie. Francuskie brioszki wspaniale pasują na śniadanie do serków czy konfitur, ale sprawdzą się także na podwieczorek. Te z naszego przepisu wychodzą puchate i delikatne, po prostu pyszne. Sprawdźcie sami, jak zrobić przepis na brioszki paryskie - prosto ze stolicy Francji!
Brioszki paryskie

Chałka drożdżowa to przebój na śniadanie. Nie ma powodu do paniki; nie będzie trudno, jeśli drożdże są świeże, właściwie w ogóle się przy cieście na chałkę nie napracujemy. Chałka drożdżowa ze świeżych drożdży zawsze urośnie i nie trzeba się przejmować, że jest tak wrażliwa, jak mówią. Zapleciona, z odrobiną chrupiącego cukru trzcinowego na wierzchu - ta chałka drożdżowa jest słodka, mleczna i po prostu pyszna sama w sobie! Sprawdźcie, jak dobrać proporcję na chałkę ze świeżych drożdży i jak zapleść chałkę.
Chałka drożdżowa - słodka i mleczna

Domowe pieczywo na knysze z Wrocławia to przepis Beaty Śniechowskiej na bułki faszerowane mięsem lub serem. W tej wrocławskiej wersji knysze to rodzaj fast foodu w zdrowszej wersji i bez określonych reguł, jaki rodzaj mięsa czy warzyw ma być w farszu. Knysze można upiec wcześniej, a chwilę przed podaniem podpiec 3-4 minuty w opiekaczu. Sprawdźcie przepis na knysze.
Domowe pieczywo na knysze

Chleb słonecznikowy to bardzo smaczne pieczywo. Z domowym chlebem jest tak, że kiedy już raz zaczniecie go piec, nie wrócicie do kupnego pieczywa. Chleb słonecznikowy w naszym przepisie powstaje na bazie mieszanki mąki pszennej i żytniej, dzięki czemu jest wyjątkowo smaczny. Przypadnie do gustu każdemu. Sprawdźcie przepis na chleb słonecznikowy!
Domowy chleb słonecznikowy

Brioszki z kremem waniliowym to propozycja dla prawdziwych łasuchów. Wystarczy na nie spojrzeć - czyż nie wyglądają pysznie? Te drożdżowe bułeczki po brzegi wypełniliśmy słodkim i delikatnym kremem waniliowym. Dzięki temu to nie zwykłe drożdżówki, ale deser, którego nie wstydziłaby się żadna cukiernia. Przygotujecie je w domu z łatwością - przepis może wygląda na skomplikowany, ale z pewnością wam się uda!
Brioszki z kremem waniliowym

Miękkie, puszyste i delikatne bułeczki maślane.
Bułki maślane

Chlebek wielkanocny to coś, co po prostu musi pojawić się na waszym stole! To pyszny maślany wypiek, który tradycyjnie wywodzi się z kuchni bałkańskiej. Jest pyszny i pasuje do wielkanocnych pasztetów, ugotowanych na twardo jajek i sałatek, między innymi jarzynowej. Taki chlebek wielkanocny będzie też dobry do święconki.
Chlebek wielkanocny

Chrupiący chleb wielkanocny z tahini. Kusi wyczuwalną nutą sezamową, pysznym zapachem i pistacjami. Chleb wielkanocny w takim wydaniu na pewno będzie zaskoczeniem dla gości przy stole.
Chleb wielkanocny z tahini

Pyszne drożdżowe precle z solą lub makiem to doskonała przekąska. Świetnie sprawdzą się podczas imprez, ale także na co dzień, kiedy po prostu mamy ochotę zjeść coś chrupiącego. Posypujemy je ulubionymi dodatkami - wybraliśmy gruboziarnistą sól i mak. Wy możecie jednak eksperymentować!
Precle z solą lub makiem

Chlebek naan to pieczywo pochodzące z kuchni indyjskiej. Pasuje idealnie do jednogarnkowych potrawek, gulaszów oraz sałatek. Chlebek naan warto przyprawiać w orientalny sposób. Sięgnijcie po kumin, czarny sezam lub czarnuszkę.
Chlebek naan

Chlebowe miseczki są idealne do serwowania żurku i białego barszczu, wspaniale podkreślają ich tradycyjny charakter, a smakowicie nasiąknięty aromatyczną zupą chleb będzie najlepszym zakończeniem posiłku. Chlebowe miseczki przydadzą się też do serwowania innych dań i zup. Ich przygotowanie nie wymaga wielkiej wprawy, a za to zaserwujemy posiłek jak w najlepszej restauracji.
Chlebowe miseczki

Chrupiące bułeczki z orzechami i serem pleśniowym - smakują pysznie na gorąco, ale też po przestudzeniu. Ser pleśniowy dodajemy zarówno do ciasta, jak i na wierzch bułeczek, dzięki czemu mają jeszcze bardziej intensywny, serowy smak. Bułeczki z orzechami to pyszna przekąska i dodatek do dań głównych, na przykład sałatek czy zup.
Bułeczki z orzechami i serem pleśniowym

Pyszne kajzerki który każdy przyrządzi.
Kajzerki – pyszne i szybkie bułeczki śniadaniowe

Precel to tradycyjny bawarski wypiek na bazie drożdży i mąki pszennej. Precel to wypiek często obsypywany czarnym makiem, grubą solą, sezamem, czarnuszką lub kminkiem. Precel kształtem przypomina cyfrę osiem z dołożonym na końcach ciastem. Precel to doskonałe pieczywo na śniadanie. Precel może być podawany z twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką.
Precle bawarskie

Wegańska wersja tostów francuskich to prosty i szybki przepis na słodkie śniadanie. Delikatne i chrupiące, podajemy ze świeżymi owocami.
Wegańskie tosty francuskie z owocami
Inne z kolekcji: Typ dania
- Bowl
- Ciasta
- Ciasto
- Curry
- Dania główne
- Dania jednogarnkowe
- Desery
- Dodatki
- Galareta
- Kaszanka
- Kluski
- Knedle
- Naleśniki
- Napoje
- Owsianka
- Pasty
- Pasztet
- Pierogi
- Pizza
- Placki
- Potrawy na grilla
- Potrawy z jajek
- Przekąski
- Przetwory
- Przystawki
- Sałatki
- Sosy
- Surówki
- Szynki
- Wędliny
- Zakwas
- Zapiekanki
- Zupy
- rolady wytrawne
Jakie pieczywo wybrać?
W piekarniach znajdziemy ogromny wybór pieczywa. Możemy wybrać na przykład chleb, czyli pieczywo najbardziej uniwersalne. Do wyboru będziemy mieli chleby żytnie, owsiane, razowe czy pszenne. Chleb żytni będzie wilgotny i lekko kwaskowy, ponieważ zwykle ciasto przygotowywane jest na bazie zakwasu. Dzięki temu dobrze się przechowuje i nie czerstwieje tak szybko. Z kolei najbardziej delikatnym pieczywem będzie pieczywo pszenne. Pieczywo pszenne jest lekkostrawne i ma jasny kolor.
Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Z badań wynika, że najzdrowsze jest pieczywo ciemne. Pieczywo jasne powstaje z mocno oczyszczonego ziarna, które w tym procesie traci swoje cenne wartości odżywcze. Pieczywo ciemne, produkowane z całego ziarna, jest pełnowartościowe. Warto jednak pamiętać, że pieczywo powinniśmy dopasować do własnych potrzeb – jeśli na przykład nasz żołądek woli delikatne potrawy, wybierzmy raczej pieczywo pszenne. Z kolei osoby, które z różnych przyczyn unikają jedzenia glutenu, mogą znaleźć na sklepowych półkach pieczywo bezglutenowe, na przykład kukurydziane. My sugerujemy jednak, by pieczywo upiec samodzielnie w domu. Jest to prostsze niż się wydaje, a zapach pieczonego chleba rozchodzący się po pokojach to coś fantastycznego!
Chleb można urozmaicać na wiele sposobów – dodajcie do niego drobno pokrojony boczek lub kawałki sera, przyrządźcie chleb z kakao lub kawą.
Pieczywo – bagietki, bułeczki, croissanty
Pieczywo to jednak nie tylko chleb. Wspaniale smakują także różnego rodzaju bułki i bułeczki. Klasyczne kajzerki dobrze pasują na kanapki, podobnie jak bagietki. Bagietka, czyli francuskie pieczywo wymaga pewnej wprawy przy pieczeniu, ale efekt z pewnością was zadowoli. Bagietkę można też zapiec na przykład z masłem czosnkowym, serwować do makaronów czy owoców morza.
Innym wypiekiem rodem z Francji jest croissant. Francuzi słyną ze swojej wielkiej miłości do pieczywa. Pieczywo jest u nich traktowane z nabożnym szacunkiem, mają też duże wymagania w stosunku do piekarni – to właśnie dlatego rzadko pieką pieczywo w domu. Croissant to maślany rogalik, najczęściej serwowany z filiżanką kawy w porze śniadania. Przygotowanie go w domu nie jest aż tak trudne, ale ciasto francuskie wymaga długiego wałkowania – jeśli macie ochotę na domowe croissanty, spróbujcie!
Polecamy wam też spróbować swoich sił w innych wypiekach. Upieczcie bułki do burgerów, cebularze lub focaccię, czyli włoski placek, grubszy niż pizza. Warto także przygotować słodkie pieczywo – brioszki, chałki czy słodkie bułeczki sprawdzą się na śniadanie, ale i deser.
Jak przechowywać pieczywo?
Pieczywo najlepiej spożywać od razu po zakupie, kiedy jest świeże i pyszne. Zdarza się jednak, że kupimy go nieco więcej. Wtedy przechowujmy pieczywo w suchym miejscu, z dala od źródeł wilgoci. Dobrą opcją jest chlebak lub umieszczenie chleba w bawełnianym woreczku. Nie polecamy przechowywać pieczywa w foliowych workach – może zacząć pleśnieć.
Pieczywo możemy też mrozić. Zróbmy to od razu po kupieniu pieczywa. Im świeższe pieczywo zamrozimy, tym lepiej będzie smakować po rozmrożeniu. Pieczywo mrozimy w foliowych woreczkach, poporcjowane. Gdy będziemy chcieli je zjeść, wystarczy wyjąć je z zamrażarki i podpiec w piekarniku lub rozmrozić w tosterze.
Jak odświeżyć pieczywo?
Pieczywo jest jednym z najczęściej marnowanych produktów spożywczych. Dlaczego? Zwykle bowiem kupujemy go za dużo, a kiedy sczerstwieje nie mamy na nie pomysłu. Dobrym sposobem jest wspomniane już mrożenie. Czerstwe pieczywo można też odświeżyć – lekko skropmy je wodą i upieczmy w formie zapiekanek lub grzanek. Możemy też przygotować pudding chlebowy, zrobić francuskie tosty, a w ostateczności, kiedy zabraknie nam pomysłów, zmielić wysuszone pieczywo na bułkę tartą.
Czym zastąpić pieczywo?
Pieczywo ma stałe miejsce w naszej kulinarnej kulturze. Jeśli jednak chcemy ograniczyć jego ilość w naszej diecie, musimy poszukać zamienników. Czym zastąpić chleb i bułki? Przede wszystkim warto zadać sobie pytanie, czy dania które zwykle jemy z chlebem, możemy zjeść bez niego. Może się bowiem okazać, że same w sobie będą wystarczające.
Alternatywami dla chleba są też płatki, na przykład owsiane czy jaglane. Możemy też przygotować zdrowe, pełnoziarniste tortille. Zamiast kanapek zjedzmy sałatkę lub zupę – jeśli chcemy, by te dania były bardziej pożywne, dodajmy do nich strączki. Pieczywo możemy łatwo ograniczyć, trzeba jednak chwili, żeby przyzwyczaić się do nowej diety. Korzystajcie z naszych pomysłów na dania, a jeśli sięgacie po pieczywo, wybierajcie to domowe.
Artykuły powiązane
Jak wybrać chlebak i prawidłowo przechowywać pieczywo
Dobry chleb wymaga odpowiedniego przechowywania. Jak prawidłowo przechowywać ulubiony bochenek, rogale lub bułki? Jak wybrać chlebak i zadbać o świeżość pieczywa? Lepszy chlebak drewniany, a może metalowy? Podpowiadamy nasze triki i wybory chlebaków w cyklu "Dobre rzeczy".
Polski chleb w Nowej Zelandii. Ewa i jej wyjątkowa piekarnia
Chrupiąca skórka, miękki środek, cudowny zapach – to niektóre cechy, jakie powinien mieć dobry chleb, niezależnie od miejsca wypieku. I udowadnia to Ewa Adams, właścicielka piekarni Little Bread Loaf w Wellington w Nowej Zelandii. W cyklu „Przy wspólnym stole” opowiada o początkach przygody z wypiekaniem domowego chleba, drożdżówkach idealnych i... jakości mąki do pieczywa wszelkiej maści.
Zapasy jedzenia w domu - jak przechowywać chleb, jak mrozić ser i co zrobić z warzywami
Zapasy jedzenia w domu to aktualna sytuacja, która dotyczy wielu polskich domów ze względu na panującą pandemię. Wielu z nas w panice kupiło mnóstwo produktów spożywczych. Co dalej? Co zrobić, kiedy zostaniemy w domu z mnóstwem produktów o różnym terminie ważności? Jak uniknąć marnowania jedzenia i jak maksymalnie przedłużyć termin do spożycia niektórych z nich?
Ciabatta, croissant czy brioche? Piekarz Paweł Albert o pieczywie z kuchni świata
Croissant na śniadanie, ciabatta jako baza kanapki na przekąskę, a brioche na deser? Taka wizja z pieczywem kuchni świata to całkiem przyjemny plan dnia. Piekarz Paweł Albert z CHAUD PAIN Warsaw opowiada nam o konkurencyjnych dla polskiego bochenka, ale wartych spróbowania, wypiekach kuchni świata.
Wypiekacz do chleba - zrobi pieczywo za ciebie!
Wypiekacz do chleba może wydawać się zbędnym gadżetem, ale jeśli raz go użyjecie, nie będziecie już mogli wyobrazić sobie bez niego życia. W czasach kiedy wracamy do pieczenia domowego chleba, taka maszyna z pewnością nam się przyda. Nie musicie mieć dużych umiejętności - ona zrobi wszystko za was! W cyklu Dobre rzeczy sprawdzamy, jak wybrać wypiekacz do chleba.
Drugie śniadanie do szkoły - dla młodszych i starszych dzieci
Drugie śniadanie do szkoły powinno być jedną ze smaczniejszych chwil dnia. I nie musi być wyzwaniem dla rodzica - pyszne i wartościowe drugie śniadanie do szkoły można zrobić w kilka chwil. Wystarczy kilka produktów, najlepiej sezonowych, i kilka chwil przygotowania, aby powstało zdrowe śniadanie do szkoły. Bo jak się okazuje - pomysłów nie brakuje. Sprawdźcie, co na śniadanie do szkoły mogą zabrać najmłodsi i starsi amatorzy dobrych smaków.
Rodzinne kanapki
Rodzinne kanapki „na wynos” – smacznie, zdrowo i kolorowo, a to wszystko z wartościowymi składnikami. Pełnoziarniste pieczywo warto posmarować margaryną Benecol Klasyczny.
5 niezbędnych rzeczy w kuchni — dla singla, studenta i kuchennego amatora
Są wśród nas doświadczeni mistrzowie kuchni, którzy wiedzą, jakiego noża i deski użyć w zależności od produktu, a są również amatorzy, którzy dopiero rozpoczynają samodzielne życie w kuchni. Kiedy zamieszkujemy oddzielnie, spotykamy pytanie: jakie rzeczy warto mieć w kuchni? Odpowiadamy w przeglądzie pięciu niezbędników w kuchni, które przydadzą się zarówno amatorowi, jak i studentowi.
Śniadanie do łóżka - przygotuj krok po kroku
Śniadanie do łóżka, to dla wielu osób najlepszy sposób na celebrację posiłku uznawanego za najważniejszy w ciągu dnia. Taka forma podania, z odpowiednim przepisem na pyszności i aranżacją, na pewno zaskarbi nam przychylność zaskoczonej osoby. W cyklu "Dobrze rzeczy" przedstawiamy akcesoria niezbędne do tego, aby śniadanie do łóżka udało się perfekcyjnie.
Proziaki, pierogi kresowe i przemyskie gołąbki z ziemniakami. Odwiedzamy Cuda Wianki!
Proziaki to jeden z kulinarnych symboli Podkarpacia. Powiat przemyski i Przemyśl oferuje jednak jeszcze więcej przysmaków, po które warto przejechać pół Polski. Odwiedzamy restaurację Cuda Wianki tuż przy rynku. Jak podają tam proziaki? Jak smakują pierogi kresowe? I czy przemyskie gołąbki z ziemniakami smakują tak jak u mojej babci nad Sanem? Zapraszam na recenzję restauracji Cuda Wianki.
- «
- ‹ Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- Następna ›
- »