10 kolekcji przepisów
184 przepisów
Pieczywo to nieodłączny element śniadań, towarzysz zup i gulaszy, a w wersji słodkiej i deserów. Uwielbiamy chrupiącą chlebową skórkę i delikatny miąższ świeżo upieczonego chleba, rozpływające się w ustach croissanty czy nieprzyzwoicie wręcz apetyczną i krągłą chałkę. Pieczywo wykorzystujemy na bardzo różne sposoby, jedząc zarówno w formie kanapek, jak i jako dodatek do różnych dań. Kategoria pieczywo jest tak szeroka, że w naszej galerii znajdziecie przepisy, które zainspirują każdego. W końcu chleb, bagietki i bułeczki można podać w bardzo różnych wersjach. Łączy je jedno – w każdej pieczywo jest pyszne!
W piekarniach znajdziemy ogromny wybór pieczywa. Możemy wybrać na przykład chleb, czyli pieczywo najbardziej uniwersalne. Do wyboru będziemy mieli chleby żytnie, owsiane, razowe czy pszenne. Chleb żytni będzie wilgotny i lekko kwaskowy, ponieważ zwykle ciasto przygotowywane jest na bazie zakwasu. Dzięki temu dobrze się przechowuje i nie czerstwieje tak szybko. Z kolei najbardziej delikatnym pieczywem będzie pieczywo pszenne. Pieczywo pszenne jest lekkostrawne i ma jasny kolor.
Jakie pieczywo jest najzdrowsze? Z badań wynika, że najzdrowsze jest pieczywo ciemne. Pieczywo jasne powstaje z mocno oczyszczonego ziarna, które w tym procesie traci swoje cenne wartości odżywcze. Pieczywo ciemne, produkowane z całego ziarna, jest pełnowartościowe. Warto jednak pamiętać, że pieczywo powinniśmy dopasować do własnych potrzeb – jeśli na przykład nasz żołądek woli delikatne potrawy, wybierzmy raczej pieczywo pszenne. Z kolei osoby, które z różnych przyczyn unikają jedzenia glutenu, mogą znaleźć na sklepowych półkach pieczywo bezglutenowe, na przykład kukurydziane. My sugerujemy jednak, by pieczywo upiec samodzielnie w domu. Jest to prostsze niż się wydaje, a zapach pieczonego chleba rozchodzący się po pokojach to coś fantastycznego!
Chleb można urozmaicać na wiele sposobów – dodajcie do niego drobno pokrojony boczek lub kawałki sera, przyrządźcie chleb z kakao lub kawą.
Pieczywo to jednak nie tylko chleb. Wspaniale smakują także różnego rodzaju bułki i bułeczki. Klasyczne kajzerki dobrze pasują na kanapki, podobnie jak bagietki. Bagietka, czyli francuskie pieczywo wymaga pewnej wprawy przy pieczeniu, ale efekt z pewnością was zadowoli. Bagietkę można też zapiec na przykład z masłem czosnkowym, serwować do makaronów czy owoców morza.
Innym wypiekiem rodem z Francji jest croissant. Francuzi słyną ze swojej wielkiej miłości do pieczywa. Pieczywo jest u nich traktowane z nabożnym szacunkiem, mają też duże wymagania w stosunku do piekarni – to właśnie dlatego rzadko pieką pieczywo w domu. Croissant to maślany rogalik, najczęściej serwowany z filiżanką kawy w porze śniadania. Przygotowanie go w domu nie jest aż tak trudne, ale ciasto francuskie wymaga długiego wałkowania – jeśli macie ochotę na domowe croissanty, spróbujcie!
Polecamy wam też spróbować swoich sił w innych wypiekach. Upieczcie bułki do burgerów, cebularze lub focaccię, czyli włoski placek, grubszy niż pizza. Warto także przygotować słodkie pieczywo – brioszki, chałki czy słodkie bułeczki sprawdzą się na śniadanie, ale i deser.
Pieczywo najlepiej spożywać od razu po zakupie, kiedy jest świeże i pyszne. Zdarza się jednak, że kupimy go nieco więcej. Wtedy przechowujmy pieczywo w suchym miejscu, z dala od źródeł wilgoci. Dobrą opcją jest chlebak lub umieszczenie chleba w bawełnianym woreczku. Nie polecamy przechowywać pieczywa w foliowych workach – może zacząć pleśnieć.
Pieczywo możemy też mrozić. Zróbmy to od razu po kupieniu pieczywa. Im świeższe pieczywo zamrozimy, tym lepiej będzie smakować po rozmrożeniu. Pieczywo mrozimy w foliowych woreczkach, poporcjowane. Gdy będziemy chcieli je zjeść, wystarczy wyjąć je z zamrażarki i podpiec w piekarniku lub rozmrozić w tosterze.
Pieczywo jest jednym z najczęściej marnowanych produktów spożywczych. Dlaczego? Zwykle bowiem kupujemy go za dużo, a kiedy sczerstwieje nie mamy na nie pomysłu. Dobrym sposobem jest wspomniane już mrożenie. Czerstwe pieczywo można też odświeżyć – lekko skropmy je wodą i upieczmy w formie zapiekanek lub grzanek. Możemy też przygotować pudding chlebowy, zrobić francuskie tosty, a w ostateczności, kiedy zabraknie nam pomysłów, zmielić wysuszone pieczywo na bułkę tartą.
Pieczywo ma stałe miejsce w naszej kulinarnej kulturze. Jeśli jednak chcemy ograniczyć jego ilość w naszej diecie, musimy poszukać zamienników. Czym zastąpić chleb i bułki? Przede wszystkim warto zadać sobie pytanie, czy dania które zwykle jemy z chlebem, możemy zjeść bez niego. Może się bowiem okazać, że same w sobie będą wystarczające.
Alternatywami dla chleba są też płatki, na przykład owsiane czy jaglane. Możemy też przygotować zdrowe, pełnoziarniste tortille. Zamiast kanapek zjedzmy sałatkę lub zupę – jeśli chcemy, by te dania były bardziej pożywne, dodajmy do nich strączki. Pieczywo możemy łatwo ograniczyć, trzeba jednak chwili, żeby przyzwyczaić się do nowej diety. Korzystajcie z naszych pomysłów na dania, a jeśli sięgacie po pieczywo, wybierajcie to domowe.