Pesto z brokułów

Pesto można przygotować z wielu składników - my postawiliśmy na brokuły i bazylię

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sosy pesto

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 145 głosów)

Składniki:

  • 2 szklanki różyczek brokuła
  • 5 dag orzeszków piniowych
  • 2 ząbki czosnku
  • doniczka bazylii (obrywamy tylko listki)
  • 5 dag startego parmezanu lub podobnego sera
  • oliwa
  • sól, pieprz, mielona papryka

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Pesto z brokułów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Brokuły gotujemy ok. 5 min w lekko osolonej wodzie, odławiamy do miski wypełnionej wodą z lodem (aby zachowały kolor i jędrność), osączamy. Pinie prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki – prócz oliwy i przypraw – miksujemy na gładką pastę, po czy mieszając, dolewamy cienkim strumieniem tyle oliwy, aby uzyskać pożądaną konsystencję, i przyprawiamy do smaku.
  • Pesto wystarczy wymieszać ze świeżo ugotowanym al dente makaronem (najlepiej orecchiette albo tagliatelle), posypać serem, ziołami i pieprzem, aby w 10 min mieć obiad. Pesto nadaje się też do zup, zapiekanek, kanapek, naleśników, gnocchi itd.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017

Porady

Zobacz też: Spaghetti z pesto i cukinią

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy