Pesto z jarmużu

Lubicie pesto z listków bazylii? To z dodatkiem jarmużu też wam posmakuje! Jest trochę inne w smaku, nieco intensywniejsze. Świetnie komponuje się z makaronem

Sosypesto

Czas przygotowania:
5 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.57 z 146 głosów)

Składniki:

  • 3 łyżki orzeszków pinii
  • mały ząbek czosnku
  • przeciśnięty przez praskę
  • 10–15 małych liści jarmużu (im młodsze
  • tym lepsze)
  • oczyszczonych ze zgrubień i żyłek
  • liście bazylii z 1 doniczki
  • ok. 80 ml dobrej oliwy extra virgin
  • 1–1,5 dag sera grana padano lub parmezanu
  • startego
  • sól
  • pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera
  • dodajemy po 2 szczypty soli i pieprzu. Miksujemy na gładkie purée. Jeśli sos będzie za gęsty
  • dolewamy oliwy
  • ew. przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
  • Tak przygotowane pesto możemy używać do makaronów
  • pieczonych warzyw. Idealne będzie jako dip
  • do zamaczania prostych ziemniaków gotowanych w mundurkach
  • czy na „zieloną pizzę„ zamiast pomidorowego sosu. Ja nieodmiennie nie mogę się powstrzymać i wyjadam je prosto z blendera
  • wygarniając kromkami świeżego chleba.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2018

Porady

Zobacz też: Lazania wegetariańska z jarmużem, brokułami i marchewką

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy