Pesto z jarmużu jest ciekawą alternatywą dla klasycznej mieszanki z bazylią. Ma nieco ciemniejszy kolor i bardziej wyrazisty smak. Lekką nutę goryczy idealnie balansuje gładki smak orzechów i słony parmezan. Co więcej, to zdrowe połączenie stanowi nie tylko pożywną porcję witamin, ale także białka roślinnego, które jest niezbędnym elementem diety wegetariańskiej. Przygotowane według naszego przepisu pesto jarmużowe to gotowy dodatek do makaronów i sałatek.
Getty/iStock
(średnia 4.56 z 147 głosów)
Jarmuż: dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Odrywamy liście od łodyg i wkładamy do pojemnika w malakserze lub kielicha blendera.
Czosnek: obieramy z łupiny.
Parmezan: kruszymy na drobne kawałki.
Blendowanie: do pojemnika z jarmużem dodajemy przygotowany czosnek, orzechy nerkowca, pokruszony parmezan, oliwę, sól i pieprz. Pesto z jarmużem miksujemy do całkowitego rozdrobnienia i połączenia składników.
Porady
- Jeśli pesto wyszło za gęste, dodajemy więcej oliwy lub zimną wodę.
- Nerkowce możemy zastąpić innymi orzechami, prażonymi płatkami migdałów lub nasionami słonecznika. W połączeniu z jarmużem należy uważać z dodatkiem orzechów włoskich, które podkręcają charakterystyczną goryczkę zielonych liści.
- Pesto z jarmużu możemy także rozgnieść ręcznie w moździerzu. W pierwszej kolejności miażdżymy czosnek i orzeszki, a następnie stopniowo dodajemy liście. Ucieramy do uzyskania konsystencji gładkiej pasy. Na koniec dodajemy parmezan, oliwę i przyprawy.
- Dla zachowania ładnego zielonego koloru i wzmocnienia smaku możemy dodać odrobinę soku z cytryny lub trochę startej skórki.
- Oliwę z oliwek możemy zastąpić bardziej delikatnym olejem roślinnym, np. ryżowym lub z pestek winogron.
- W wersji wegańskiej zamiast parmezanu dodajemy płatki drożdżowe.
Abyśmy mogli cieszyć się smakiem domowych przetworów zimą, możemy skorzystać z dwóch rozwiązań:
Świeże pesto jest odpowiednie do spożycia w ciągu 5 dni. Możemy przedłużyć jego przydatność nawet do dwóch tygodniu, jeśli zalejemy wierzch dodatkową warstwą oliwy. Słoik zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Pesto z jarmużu, podobnie jak klasyczne pesto z bazylii, a także inne ziołowe miksy, najlepiej smakuje z:
Jarmużowe pesto możemy podać także w charakterze dipu do miksu sałat lub jako dodatek do zup kremów, np. z białych warzyw.
Poniżej lista ciekawych dodatków, które wzbogacą smak pesto z jarmużu, a także składników, których lepiej nie łączyć z jarmużem. Do pesto z jarmużem dodajemy:
Nie dodajemy warzyw kapustnych, np. brukselki, która w połączeniu z jarmużem możemy spowodować zaburzenia w trawieniu, np. wzdęcia.
Komentarze