Anna Galuhn

Pesto z jarmużu

Ocena:

4.56 (147)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pesto z jarmużu jest ciekawą alternatywą dla klasycznej mieszanki z bazylią. Ma nieco ciemniejszy kolor i bardziej wyrazisty smak. Lekką nutę goryczy idealnie balansuje gładki smak orzechów i słony parmezan. Co więcej, to zdrowe połączenie stanowi nie tylko pożywną porcję witamin, ale także białka roślinnego, które jest niezbędnym elementem diety wegetariańskiej. Przygotowane według naszego przepisu pesto jarmużowe to gotowy dodatek do makaronów i sałatek.

Składniki:

  • jarmuż  30 g

  • czosnek  1 ząbek

  • parmezan  10 g

  • orzechy nerkowca  30 g

  • oliwa z oliwek  70 ml

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

Pesto z jarmużu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jarmuż: dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Odrywamy liście od łodyg i wkładamy do pojemnika w malakserze lub kielicha blendera.

  • Krok 2:

    Czosnek: obieramy z łupiny.

  • Krok 3:

    Parmezan: kruszymy na drobne kawałki.

  • Krok 4:

    Blendowanie: do pojemnika z jarmużem dodajemy przygotowany czosnek, orzechy nerkowca, pokruszony parmezan, oliwę, sól i pieprz. Pesto z jarmużem miksujemy do całkowitego rozdrobnienia i połączenia składników.

Porady

  • Jeśli pesto wyszło za gęste, dodajemy więcej oliwy lub zimną wodę.
  • Nerkowce możemy zastąpić innymi orzechami, prażonymi płatkami migdałów lub nasionami słonecznika. W połączeniu z jarmużem należy uważać z dodatkiem orzechów włoskich, które podkręcają charakterystyczną goryczkę zielonych liści.
  • Pesto z jarmużu możemy także rozgnieść ręcznie w moździerzu. W pierwszej kolejności miażdżymy czosnek i orzeszki, a następnie stopniowo dodajemy liście. Ucieramy do uzyskania konsystencji gładkiej pasy. Na koniec dodajemy parmezan, oliwę i przyprawy.
  • Dla zachowania ładnego zielonego koloru i wzmocnienia smaku możemy dodać odrobinę soku z cytryny lub trochę startej skórki.
  • Oliwę z oliwek możemy zastąpić bardziej delikatnym olejem roślinnym, np. ryżowym lub z pestek winogron.
  • W wersji wegańskiej zamiast parmezanu dodajemy płatki drożdżowe.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pesto z jarmużu na zimę

Abyśmy mogli cieszyć się smakiem domowych przetworów zimą, możemy skorzystać z dwóch rozwiązań:

  • pasteryzacja – słoiki układamy do góry dnem na blasze wyłożonej gazą lub tetrą. Wstawiamy do zimnego piekarnika i włączamy na 125°C z termoobiegiem. Po 40 min wyłączamy piekarnik, ale pesto pozostawiamy w środku do całkowitego wystygnięcia. Więcej na ten temat w naszym poradniku o pasteryzacji,
  • mrożenie – to druga i bardziej bezpieczna metoda na przedłużenie przydatności do spożycia, która pozwala na lepsze zachowanie smaku. Jednak ważne jest to, aby przełożyć pesto do szczelnych pojemników odpornych na działanie niskich temperatur, np. woreczków do mrożenia sosu.

Świeże pesto jest odpowiednie do spożycia w ciągu 5 dni. Możemy przedłużyć jego przydatność nawet do dwóch tygodniu, jeśli zalejemy wierzch dodatkową warstwą oliwy. Słoik zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

Do czego wykorzystać pesto z jarmużu?

Pesto z jarmużu, podobnie jak klasyczne pesto z bazylii, a także inne ziołowe miksy, najlepiej smakuje z:

Jarmużowe pesto możemy podać także w charakterze dipu do miksu sałat lub jako dodatek do zup kremów, np. z białych warzyw.

Propozycje dodatków do zielonego pesto

Poniżej lista ciekawych dodatków, które wzbogacą smak pesto z jarmużu, a także składników, których lepiej nie łączyć z jarmużem. Do pesto z jarmużem dodajemy:

  • suszone pomidory,
  • natkę pietruszki,
  • pestki dyni,
  • awokado,
  • bazylię,
  • szpinak,
  • imbir,
  • sok z cytryny lub limonki.

Nie dodajemy warzyw kapustnych, np. brukselki, która w połączeniu z jarmużem możemy spowodować zaburzenia w trawieniu, np. wzdęcia.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne